TEGYÜNK EGYÜTT A MENTÁLIS SAJÁTOSSÁGOK ELFOGADÁSÁÉRT

Antistigma-díjazottak 2011 évtől - 2017 évig

2017.12.31.

2011 Hulej Emese,
2012 Nagy Zsuzsa, Nagy Ildikó
2013 Babarczy Eszter
2014 Munk Veronika
2015 Zelei Béla, Orosz Ildikó
2016 Gaál Ilona, Horváth Bence, Jakupcsek Gabriella, Novák Maya, Rigó Mária
2017 Mérey Zsolt, Mizsur András, Dr. Petke Zsolt, Oravetz Dániel és Kulcsár Teodóra, Dr. Bánfalvi Attila, Enyedi Ildikó és Borbély Alexandra, Oravecz Lizanka és Orosz Ildikó, Marjai Kamilla és Dr. Nagy István Miklós

2011: Hulej Emese Aki beteg, nem bűnös című cikkéért, ami a Nők Lapja hetilapban jelent meg, olyan időszakban, amikor nagyon gyakran kriminalizálták a mentális problémával élőket.

2012: Nagy Zsuzsa a Literatura Medicina Kiadónál több év óta végzett munkájáért, ismeretterjesztő, stigmaellenes írásaiért. Ugyanekkor megosztva kapta a díjat Nagy Ildikó Aranyketrec - itt nem betegek, hanem emberek vannak című, a vaol.hu-n megjelent írásáért.

2013: Babarczy Eszter a life-style. hu-n megjelent „Bipoláris depresszió: trend vagy átok?” című írásáért, amelyben - miközben ismert emberek pszichiátriai problémáiról ír -, őszintén vall saját bipoláris depressziójáról is.

2014: Munk Veronika a 2013-ban az index.hu-n megjelent interjúsorozatért, amelynek szereplői szkizofréniával, bipoláris zavarral, borderline és pánikbetegséggel élő emberek. Az empatikus hangvételű interjúkból megismerhettük az interjúalanyok sorsát, problémáit, azt, hogyan küzdenek meg nehéz állapotukkal.

2015: A díjat megosztva nyerte el Zelei Béla a Lélekháló honlap létrehozásáért, Orosz Ildikó pedig a következő írásaiért: „Leképezi az elnyomást” – Interjú Pléh Csabával a hisztériáról (Magyar Narancs, 2014/11.), valamint „Jobb egy dühös barát, mint egy halott” – Interjú Dr. Balázs Judit gyermek- és ifjúságpszichiáterrel az öngyilkosság megelőzéséről (Magyar Narancs 2014/5.).

2016: Gaál Ilona a Magyar Narancs 2015/15. 2015.04.09-i számában megjelent Amikor nincs magyarázat című cikke alapján az “írott sajtómegjelenések” kategóriában kapott díjat. A “online sajtómegjelenések” kategóriában Horváth Bence, –a Germanwings tragédiával foglalkozó, a 444-ben publikált A depresszió nem vezet gyilkossághoz című cikkéért. Ezen kívül a „televíziós műsorok” kategóriában díjat kapott Jakupcsek Gabriella műsorvezető. A Ridikül című, számos nézőt elérő magazinműsor Őszintén a depresszióról című adásában (Ridikül – Duna TV – 2015. szeptember 9.) celebek tárták nyíltan ország-világ elé nehéz élethelyzeteiket és egykori depressziójukat.  Szintén díjat kapott az adás szerkesztője, Novák Maya. Életmű-díjban részesült Rigó Mária, aki a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés honlapját és az antistigma levelezőlistát működtette, éveken át tartó önzetlen munkájával. 

 

2017-ben több kategóriában is adtunk ki díjat. Életmű-díjat kapott: Mérey Zsolt a pszichotikus problémákkal élők gyógyításában forradalmi változást jelentő, önsegítő-alapú Hanghalló módszer magyarországi bevezetéséért és a Hanghalló Mozgalom megalapításáért.

Mizsur András Dr. Petke Zsolt addiktológus-pszichiáterrel készített riportot, amelyben a riportalany saját mentális sérülékenységéről és problémáiról beszél, feltárva, hogy az ezekkel való megküzdés hogyan segíti a szakmai munkájának hatékonyságát is. A NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés aktivistái köszönetüket fejezik ki az interjúalanynak is bátor és okos kiállásáért, amely hozzájárul a pszichiátriai segítő munka megújulásához is. Oravetz Dániel és Kulcsár Teodóra könyvükben a pszichózissal való megküzdés és a felépülés személyes útjáról számolnak be, reményt és útmutatót is adva az érdekelteknek. Kneszl Beáta Carmen a szakemberek, és laikusok számára is érthető, izgalmas regényét  saját élményekre alapozta és ezzel nagy média-visszhangot keltett. Idéntől szakembereket is jelölünk Antistigma-díjra.  Dr. Petke Zsolt mellett Dr. Bánfalvi Attila a Debreceni Egyetem tanára is kiérdemelte az elismerést kiemelkedő, új szemléletet adó oktatási teljesítményéért.

Enyedi Ildikó rendező aTestről és Lélekrőlcímű film megalkotásáért, valamint Borbély Alexandra színművész a filmben nyújtott alakításáért;

A „Testről és Lélekről” című Enyedi Ildikó által rendezett film Borbély Alexandra csodálatos színészi alakításával elnyerte a Berlini Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, fődíjat kapott Sydney-ben, közönségdíjat Palicson. A film főszereplője varázslatosan mutatja meg a mássággal élő emberek lelke mélyén szunnyadó különleges és érintetlen csodákat. A filmben kinyíló rejtett és rejtelmes mélységek mindnyájunk lelkét felmelegítették és számomra megidézik a segítő kapcsolatok különleges pillanatait is. A mentális problémákkal élők gyakran hordoznak olyan törékeny tudást, különleges szemléletet és mélységet, amellyel adni tudnak másoknak. A megkülönbözetés és a megbélyegzés összetörheti az érzékeny és fogékony embereket, amely mindnyájunknak veszteséget jelenthet.- mondta dr. Harangozó Judit, Az Antistigma Program vezetője.

Oravecz Lizanka és a korábban már díjazott Orosz Ildikó aLizanka. Egy autista lány története a bezártságtól a teljes élet felé” c. könyvért;

„Oravecz Lizanka – Orosz Ildikó: Lizanka. Egy autista lány története a bezártságtól a teljes élet felé”. A már korábban is díjazott Orosz Ildikó újságíró most Oravecz Lizankával az autista programozó hölggyel készített egy élettörténeti könyvet. „Korábban súlyos pszichiátriai problémákkal kezelték, az egyik orvosa azt jósolta neki, hogy „a diliházban fog megrohadni”. Ám képességeinek és korlátainak feltérképezésével, kitartó önismereti munkával sikerült megtalálnia a helyét a világban. Megrendítő őszinteséggel beszél saját botlásairól, a magyar pszichiátriai ellátórendszerről és az autizmusról – ahogyan ő látja.” 

valamint -  Marjai Kamilla és Dr. Nagy István Miklós  aDrogosokat gyógyít a science fictionc. cikkért.

A „Drogosokat gyógyít a science fiction” cikk szerzője Marjai Kamilla pszichopedagógus, addiktológiai konzultáns, színházi szaknevelő Dr. Nagy István Miklóssal a Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai Osztályának pszichiáterével készített interjút. Az addiktológus-pszichiáter 2016-ban tartott szakmai előadást arról, hogy a science fiction irodalmak hogyan kapnak szerepet a kliensek felépülésében, mit ad hozzá egy sci-fi olvasmány a terápiához. A science fiction irodalmak használatával megvalósuló biblioterápia megsegíti az azonosulást, valós helyzetek újragondolását, meglévő nehézségek leleplezését. A science fiction megengedi a fantáziálást – drogok nélkül is.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!