NyitnikékNyitnikék

Megtetszett valamelyik könyvünk?

Ne késlekedj, rendeld meg most az alábbi e-mail címen:

ebredesek.konferencia@gmail.com

 

PETÍCIÓ

Felkerült "A stigma ellen"-i fülhöz a petíciónk. A teljes leírást lásd ott.
www.peticiok.com/jim_van_os_nem_letezik_szkizofrenia

Elenaor Londgen: Hangok a fejemben ( TED előadás a hanghallásról)

http://www.ted.com/talks/eleanor_longden_the_voices_in_my_head?language=hu

*

MEGHÍVÓ

Az Integritás Közhasznú Egyesület tisztelettel meghívja Önt a

A HANGHALLÓK VILÁGNAPJa alkalmából
szervezett VII. tanácskozására

ÚJ UTAK a HANGHALLÁSSAL élők ELŐTT

A konferencia során bemutatásra kerülő módszer azt kívánja elősegíteni, hogy javítsa az életminőségét, szedje össze az erejét, vegye vissza saját kezébe az életének az irányítását, legyenek sikerélményei, növelje önbizalmát stb. Aktivitásuk lehetővé teszi számukra az elszigeteltségük megtörését, a betegségérzet csökkenését, valamint azt, hogy a hangsúly ne kizárólag a hangokra kerüljön, hanem a mindennapok pozitív oldalaira.

Időpont:

 2014. Okt 10.  Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft regionális iroda
Szeged, Dugonics utca 42.

A tanácskozást Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázati támogatásával, a Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft partnerségi közreműködésével az Integritás Közhasznú Egyesület szervezte.

A tanácskozás levezető elnöke Dr. Pető Zoltán M.D., Ph.D.
ideg-elmegyógyász, rehabilitációs szakorvos

Napirend


1.Hanghallásról az orvos szemével            
Előadó: Dr. Harangozó Judit

2.Hanghallásról nemzetközi kitekintésben      
Előadó: Mérey Zsolt csoportvezető

3.Tájékoztató a budapesti Hanghallók Önsegítő Csoportjának tevékenységéről
Előadó: Gallai István és Mérey Dániel tapasztalati szakértők

4.A Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft. bemutatkozása

5.Rufus May: Egy hanghalló orvos című riportfilmje bemutatása

6.Hanghallók Szegedi Önsegítő Csoportjának megalakítása  

7.Zárszó: Dr. Pető Zoltán


Kérjük, hogy jelenlétével, érdeklődésével tisztelje meg tanácskozásunkat, segítse, hogy az új lehetőségekről a hanghalók és hozzátartozóik széles körben értesüljenek.
Célunk, hogy a hanghallás jelenségét jobban megértsék és ezzel is erősítsük a társadalmi toleranciát, küzdjünk az emberek megbélyegzése ellen, hogy élethelyzetük javuljon, valamint hozzájáruljunk az újszerű nemzetközi tapasztalatok hazai terjesztéséhez.

A résztvevők a tanácskozáson a hanghallásról szóló írásbeli tájékoztatót kapnak, valamint az előadókhoz kérdéseket tehetnek fel.
Olajos Árpád elnök s.k.
Integritás Közhasznú Egyesület

*


A hanghallásról újszerű megközelítésben


A pszichiátriai betegségek egyik legkomolyabb és egészségesek számára nehezen érthető vagy elképzelhető tünete a hallucináció, mely érzékszerveinkre hat. Ezek közül a hanghallás alatt a külső hanginger nélküli beszédhangok érzékelését értjük.

A páciensek számára ezek az érzetek teljes mértékben valósnak tűnnek, sokan azt hiszik, hogy egy rádió szól valahol. A hanghallások eredetét a páciensek általában a testen kívülről érzékelik, mintha más emberek szavait, mondatait, beszélgetéseit hallaná.

Ezen hangok az érintetthez vagy az érintettről szólnak, az ő cselekedeteit minősítik, kritizálják, értékelik. Sok esetben fenyegetőek, vagy ártó cselekedetre buzdítanak. A páciens számára ezek olyannyira valósnak tűnnek, hogy nem tudja figyelmen kívül hagyni őket, vagy nem hallgatni rájuk, ezért sok esetben félelemmel és rettegéssel tölti el. A páciens többnyire érzékeli, vagy rájön, hogy környezete nem hallja azt, amit ő, ezért ezeket betegséggel hozza összefüggésbe.Mivel a hanghallás külső hanginger hiányában alakul ki, a páciens pszichéjében jön létre, akkor azt nem lehet hagyományos eszközökkel mérni, vizsgálni. Így a hanghallás okait a páciens lelki működésében illetve arra súlyos hatást kiváltó élethelyzetekben és új módszerekkel érdemes keresni.

Az ehhez vezető út a segítőkkel való önkéntes együttműködésre, bizalomra, a páciens hangélményeinek megértésére, valamint Marius Romme által elindított s nemzetközileg használt hanghalló módszer következetes, egyéni ütemű segítő végig vitelére épül.

Az új módszer nem természetgyógyász, nem homeoterápiás, nem ezotérikus eljárás, alkalmazása pszichiátriai, pszichológiai felkészültséget igényel.
Nem helyettesíti a hagyományos orvosi, gyógyszeres kezelést. Igényli a páciens és kezelőorvosa együttműködését. Az Önsegítő Csoportban a hangok értelmezésével, megértésével kiegészítik a terápiát, hozzájárulnak a módszert alkalmazó páciensek életminősége javulásához. A lelki folyamatok, tapasztalások értelmezéséhez szükség szerint szakembert kérünk fel.
A témában részletesebben a www.nyitnikek.hu és a www.ebredesek.hu honlapon található információ.

*

MEGHÍVÓ


Nyílt csoport és tabu-döntögetés a Hanghallók Világnapján


Az Ébredések Alapítvány és a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés 2014. szeptember 11-én csütörtökön 13-16 óra között ünnepli meg a Hanghallók Világnapját.
Két éve hagyományteremtő szándékkal első alkalommal csatlakoztunk a Hanghallók Világnapjához. A tavalyi székesfehérvári és budapesti rendezvények által kiváltott érdeklődés alapján idén is várunk minden érdeklődőt, hogy beszámolhassunk az eltelt év tapasztalatairól és megbeszélhessük azokat az érdeklődőkkel. A legfontosabb fejleménynek azt tartjuk, hogy mind Székesfehérváron, az Egyensúlyunkért Alapítvány keretében beindult második Hanghallók Önsegítő Csoportja mind pedig a budapesti csoport figyelemre méltó eredményeket mutatott fel, amiben kiemelkedő része volt a budapesti csoportban kiképzett két tapasztalati szakértőnek, akik személyesen számolnak be munkájukról. A múlt hónap utolsó hetén Ron Coleman és Karen Taylor /Working to Recovery limited, Nagy Britannia/ nagy sikerű tréning keretében osztotta meg a Magyar Hanghalló Mozgalom felhasználóival és szakembereivel csaknem három évtizedes tapasztalatait, melyről szintén beszámolunk.
A hangokat halló embereket legtöbbször betegnek tartják, és csak gyógyszerekkel kezelik. Pedig a belső hangok az emberek sokszínű lelki működésének részét képezik, gyakran fontos és érvényes emberi tapasztalatok. 25 éve indult el a hangokkal élő emberek önsegítő mozgalma, amely új szemlélettel foglalkozik a hanghallások élményével. Hangokkal élő emberek szakemberek bevonásával olyan lélektani eszközöket tártak fel, amelyek mára nagyon sok embert segítettek a felépülésben. Nem véletlen, hogy a világ sok országában működnek már ilyen csoportok, amelyek világhálózatot alkotnak. Idén az Ébredések Alapítvány és az Egyensúlyunkért Alapítvány támogatásával végre Magyarországon már két önsegítő csoport működik, melynek tagjai újra megosztják reményt adó tapasztalataikat az érdeklődőkkel  2014. szeptember 11-én, csütörtökön, 13-16 óráig, csatlakozva a Hanghallók Világnapjának eseményeihez.


Program:

13.00-tól: Beszámoló a Hanghallók Önsegítő Csoportjának tevékenységéről. Dirk Corstens előadásának vetítése hangbemondással: Bevezetés a Hangokkal folytatott tárgyalásba /Voice Dialogue/
14.00-tól: Nyílt hanghalló csoport. Beszélgetés, barátkozás, tapasztalatcsere.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, köztük a hangokat halló embereket is,

IDŐPONT: szept. 11-én 13.00 órától

HELYSZÍN:  Budapest, 8.ker.Kálvária tér 5.

Nem csak beszélgetésre, tapasztalatcserére lesz lehetőség, de barátkozásra, lazításra is.
Mérey Zsolt Gallai István és Mérey Dániel
csoportvezető tapasztalati szakértők

*

TANFOLYAM:

ISMERKEDÉS A HANGHALLÓ MÓDSZERREL !

Felhasználók, ill. hanghallással élőkkel foglalkozó egészségügyi és szociális szakemberek és segítőik (tapasztalati szakemberek, kísérő szakértők) részére.

A Hanghalló módszer új dimenziót nyit a hanghallással élők gondozásában.

Eddig az Ébredések Alapítványnál és az Egyensúlyunkért Alapítványnál indult ilyen csoport Magyarországon, nagyszerű eredményekkel, különösen közösségi ellátással kiegészülve. A módszerről a nyitnikek.hu honlapon olvashat.

Most lehetőség van arra, hogy szakemberek, felhasználók és segítőik is képzést kapjanak -angol trénerektől.  Ron Coleman és Karen _Taylor évtzizedek óta dolgozik együtt. Karen az innovatív közösségi ellátások tervezésének, bevezetésének elismert szakértője.

Ron elmeegészségügyi tréner, a pszichózis-prevenció szakembere. A Hanghalló módszer nemzetközileg elismert oktatói. 

A képzésre 30 szakember és 15 tapasztalati szakértő jelentkezhet. A jelentkezőket időrendi sorrendben fogadjuk, ill. a felhasználók esetében előnyben részesülnek azok, akik már részt vettek tréningen és közel vannak ahhoz, hogy maguk is részt vegyenek csoportok kialakításában, vezetésében.

Ezért javasoljuk, hogy a működő csoportok delegálják a tréningre a tapasztalati szakértőket.

Szakemberek közül előnyt élveznek azok, akik a Jelentkezési lapon arról tudnak beszámolni, hogy csoportindítási szándékuk mellett intézményi háttér/ finanszírozás is segíti a kezdeményezést.

Természetes, két nap tréning nem elég a sikeres csoportvezetéshez. Ehhez az Ébredések Alapítvány folyamatos segítséget kínál egyéni szakértőivel (coaching), részvételi lehetőséggel a most folyó csoportmunkában, illetve tapasztalati és kísérő szakértők bevonása is lehetséges az új csoportok zökkenőmentes beindításába.

Időpont: 2014. augusztus 28-29., 9.30-17.00.

Helyszín: Ébredések Alapítvány, 1089 Budapest, Kálvária tér 5.

Egy hatékony módszer a segítéshez!

A módszert a készülő szkizofrénia irányelv is ajánlja. Angol trénerek – tolmácsolással!

Étkezés: Délelőtt-délután kávé, üdítő, délben szendvics

Részvételi díj:

a) A képzés díja szakemberek számára: 25.000 Ft augusztus 21-ig.

b) Augusztus 21-25-e között 30.000 Ft., utána, valamint a helyszínen 35.000 Ft.

c) Felhasználók számára a részvétel ingyenes, de a jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével nekik is kell regisztrálniuk augusztus 21-ig.

A képzést pszichiátereknek és szakpszichológusoknak utó-akkreditáljuk.

Jelentkezés: A Jelentkezési lap kitöltésével, elküldésével a ebredesek.konferencia@gmail.com e-mail címre, valamint a részvétei díj átutalásával a 11100104- 19673374-13000000 számlaszámra augusztus 21-e éjfélig.

Üdvözlettel:

Mérey Zsolt és Dr. Harangozó Judit

*

*

Öt történet az elmezavarról:

Öt történet öt nőről, akik mentális betegségben szenvednek. Lucy, a joghallgató skizofréniával kerül intézetbe. A tizenéves Grace-nek bipoláris zavara van, az anyja pedig küszködik ezzel a helyzettel. Allison nővére most jött haza a kórházból, és elrontja a húga meglepetését, aki az új barátját akarja bemutatni a szülőknek. A komikus Eddie felesége depresszióval küzd, nem érti, hogy a férje a magánéletben hogyan tud olyan zárkózott lenni. Végül a veterán Maggie hazatér a háborúból, ám életét megkeseríti a poszttraumás stressz.

A teljes film a youtube-on:

http://www.youtube.com/watch?v=XsvcI2Elq1w

Letölthető:
http://data.hu/get/7241809/Ot_tortenet_az_elmezavarrol_-_Call_Me_Crazy-A_Five_Film_2013.avi
http://data.hu/get/7241810/Ot_tortenet_az_elmezavarrol_-_Call_Me_Crazy-A_Five_Film_2013.txt

*

Kiállítás és vásár Tápiógyörén 2013. december 8-tól januárig

De jut-e kék? Huszonkétszer százhét.
Az Ébredések Alapítvány önképzőkörének kiállítása
Ébresztő! Szabadég. Mire képes, meddig megy el egy örök közös, ki mit tudos csoportosulás? Egy senkise deviáns önképzőköri identitás? Milyenek egy önképzőkör körvonalai? Túl tehet-e az életen egy a társadalomtól elkülönülten fejlődő, art brut alkotó műhely? És ha tehet, hát ki viszi a társadalomba át? Jó, de jut-e kék? Ilyen kérdésekre keres választ az Ébredések Alapítvány Csorba Simon (festőművész) és Bajnai Nóra (pszichológus) vezetette bohém műhelye napra nap.
„A szeretet a lábakban van” (szól a nigériai mondás). Most Tápiógyörgyére futhatunk, érthetünk, láthatunk. December 8.-tól januárig 22 alkotó 107 művét és közös készítményeit tekinthetik meg az érdeklődők a Faluházban. A kiállítást Kappéter István, pszichiáter, jövőkutató, a tápiógyörgyei elmeszociális otthon főorvosa nyitotta meg. Ezután állófogadás, beszélgetés és Dr. Kappéter István tudományos előadása következett, melynek tárgya az időskori emlékezeti és központi idegrendszert érintő hanyatlási folyamatok prevenciós lehetőségei és kezelési perspektívái voltak, pszichiáter szemmel. Ezt követően látogatást tettünk a tápiógyörgyei kastélyban, amely jelenleg elmeszociális otthonként üzemel.
A pszichiátria világához szorosan kapcsolódó festmények –Csorba Simon alkotásait is beleértve- megvásárolhatóak a helyszínen, ill. az alapítványnál. Köszönettel tartozunk Czeglédi Csoma Gyula art brut művésznek (aki az Ébredések művészeivel közösen maga is kiálít) és főszervezőnek, aki lehetővé tette az Ébredések Alapítvány számára a kiállítást.

Bajnai Nóra csoportvezető írása

*

*

Az Ébredések Alapítvány és a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés 2013. szeptember 12-én, csütörtökön 17-19 óra között ünnepli meg a Hanghallók Világnapját.

Egy éve hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal csatlakoztunk a Hanghallók Világnapjához. A tavalyi rendezvény által kiváltott érdeklődés alapján idén is várunk minden érdeklődőt, hogy beszámolhassunk az eltelt év tapasztalatairól és megbeszélhessük azokat az érdeklődőkkel. A legfontosabb fejleménynek azt tartjuk, hogy Székesfehérváron, az Egyensúlyunkért Alapítvány keretében beindult a második Hanghallók Önsegítő Csoportja és figyelemre méltó eredményeket mutatott fel, amiben kiemelkedő része volt a budapesti csoportban kiképzett két tapasztalati szakértőnek, akik személyesen számolnak be munkájukról.

. A hangokat halló embereket legtöbbször betegnek tartják, és csak gyógyszerekkel kezelik. Pedig a belső hangok az emberek sokszínű lelki működésének részét képezik, gyakran fontos és érvényes emberi tapasztalatok. 25 éve indult el a hangokkal élő emberek önsegítő mozgalma, amely új szemlélettel foglalkozik a hanghallások élményével. Hangokkal élő emberek szakemberek bevonásával olyan lélektani eszközöket tártak fel, amelyek mára nagyon sok embert segítettek a felépülésben. Nem véletlen, hogy a világ sok országában működnek már ilyen csoportok, amelyek világhálózatot alkotnak. Idén az Ébredések Alapítvány támogatásával végre Magyarországon már két önsegítő csoport működik, melynek tagjai újra megosztják reményt adó tapasztalataikat az érdeklődőkkel 2013. szeptember 12-én, csütörtökön, 17 -19 óráig, csatlakozva a Hanghallók Világnapjának eseményeihez, valamint a KULTÚR8 rendezvényeihez.

*

KULTÚR8 Fesztivál 2013. szept 9.-15.

– Élje át velünk újra azt a régi
nyolcker-élményt, ahol zenészek és színészek,
keresztények és zsidók, bordélyházak és templomok
egymás hátának dőlve alkottak kultúrkavalkádot!

Tavaly, 2012-ben a mesés-mágikus-veszélyes nyolcadik kerület mélyén valami elkezdődött – egy apró fesztivál, egy kezdeményezés kezdete – a Kultúr8. Már születésekor nehéz volt kategóriák alá vonni – hogy fesztivál volt-e inkább vagy csak egy rejtőző közösség igyekezett bemutatkozni egy gangos udvarház három gesztenyefája alatt, nem tudni.

Annyi bizonyos, hogy az Ébredések Alapítvány rendezvénye létjogosultságot szerzett tavaly, és idén újult erővel lép mindazok elé, akik be akarnak pillantani a József körút mögött meghúzódó világba. Idén is lesz zene és film. Zene, hogy bemutathassuk a megbúvó tehetségeket,,film, hogy megidézzük a környék mesés szellemét.

Lesznek amatőr és profi előadók,– Lombos el Marci és a Juhász Attila Jazz Quartett, a 100 Tagú Cigányzenekar zenészei, Brossa Groove, Instant Cold Turkey. Lesz “rendes” színház – a Tárt Kapu Színház és a Krétakör lépnek fel – és improvizáció is: Easy Dynamics Improvizációs Színház; és lesz tánc, körtánc, ahol a nézőből egy este erejéig előadó válik.

Kiállítást tartunk Csorba Simon festőművész által vezetett művészeti kör alkotásaiból.

Püski Sándor festőművész adományára, “Az új reneszánszára” – megidézve a századfordulót – licitálni is lehet majd, hangosan, egymás szavába vágva, ahogy azt illik. A befolyó összeg az Ébredések Alapítvány munkáját támogatja majd.

Mindez azért hogy színek, hangok és érzések egyenletesen keveredjenek élménnyé ezeken a nyolckeres koraőszi estéken.

A KULTÚR8 fellépői ingyen vállalták a fellépést, munkájukkal az Ébredések Alapítványt segítve.

A belépő áráról a látogató dönt.

A részletes programot csatolva találja.

Helyszín: Ébredések Alapítvány, 1089 Budapest, Kálvária tér 5.

További információ: Pálmai Ildikó, Tel:06208250205

www.ebredesek.hu*

*

Az Ébredések Alapítvány Hanghalló és Asszertív csoportja 2013. január 3-án madarász kirándulást szervezett az Óbudai Szigetre.  A szigetcsúcs vizimadarai közül a kárókatonák és dankasirályok mellett madarász csemegének számítottak a fehér-fekete kercerécék. A résztvevők tisztelegtek Hadriánus egykori palotájának oszlopánál. A madárles a Nagyi Palacsintázójában zárult kvizzel és további túrák vidám tervezgetésével.

Az alábbi linkekre kattintva láthatók a kiránduláson készített képek:

szigetcsúcson

 Hadrianus

*

Pikáns piknik és tabu-döntögetés a Hanghallók Világnapján

Az Ébredések Alapítvány és a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés

2012. szeptember 13-án 13-17 óra között ünnepli meg a Hanghallók Világnapját.

A hangokat halló embereket legtöbbször betegnek tartják és csak
gyógyszerekkel kezelik. Pedig a belső hangok az emberek sokszínű
lelki működésének részét képezik, gyakran fontos és érvényes emberi
tapasztalatok. 25 éve indult el a hangokkal élő emberek önsegítő mozgalma,
amely új szemlélettel foglalkozik a hanghallások élményével. Hangokkal élő
emberek szakemberek bevonásával olyan lélektani eszközöket tártak fel,
amelyek mára nagyon sok embert segítettek a felépülésben. Nem véletlen,
hogy a világ sok országában működnek már ilyen csoportok, amelyek
világhálózatot alkotnak. Idén az Ébredések Alapítvány támogatásával végre
Magyarországon is elindult egy önsegítő csoport, amely megosztja reményt
adó tapasztalatait az érdeklődőkkel

2012. szeptember 13-án, csütörtökön, csatlakozva a Hanghallók Világnapjának eseményeihez.

Program:

13.00-tól: Gyülekezés, piknik

14.00-15.00:- Beszámoló a Hanghallók Önsegítő Csoportjának tevékenységéről
- Johnny Sparvang felépülés története
- A dániai Aarhusi Hanghalló Csoport tevékenységét bemutató video
megtekintése

15.00-tól: beszélgetés, barátkozás, tapasztalatcsere

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, köztük a hangokat halló
embereket is, szept. 13-án 13 órától a Kálvária tér 5-ben, Budapesten a Józsefvárosban.

Nem csak beszélgetésre, tapasztalatcserére lesz lehetőség, de barátkozásra, lazításra, piknikelésre is.

További információ:Pálmai Ildikó –tel.: +3620 825 0205

*

  


**

GAMIAN Newsletter: Benne a budapesti találkozó résztvevőinek írásai, köztük Gecse Andrea saját felépülésének története:

http://www.gamian.eu/newsletters/ge_newsletter41.pdf

*


Megjelent

Rados Virág      Bipoláris
                              Egy mániás depressziós nő regénye

Kiadó: JAFFA KIADÓ ÉS KERESKEDELMI KFT.

Kiadás éve: 2011

*

Mennyire kezelhetők a pszichés betegségek étrenddel? erről szól  dr. Natasha Campbell-McBride brit neurológus és táplálkozáskutató GAP-szindróma című könyve:

http://www.origo.hu/egeszseg/20110607-psziches-betegsegek-autizmus-depreszsio-skizofrenia-diszlexia-hiperaktivitas-gyogyitasa-etrenddel.html*

A lélekgyógyászathoz sok ponton kapcsolódó Új Nyolcak Vándorkiállítása a Kálvária tér után febr. 22-én 15 órakor a Magyar Hospice Alapítvány épületében nyílik meg. Részletek itt:

https://sites.google.com/site/ujnyolcak/dokumentumok/kiallitas-a-hospice-hazban

Művész betegeket, beteg művészeket és mindenki mást is vár:

Csorba-Simon László


Az Új Nyolcak alkotócsoport honlapja:
https://sites.google.com/site/ujnyolcak/

*

Egy év alatt negyven százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma Magyarországon:

http://www.mti.hu/cikk/2011/01/15/
egy_ev_alatt_negyven_szazalekkal_nott_az_ongyilkossagok_szama-525652

*


Vándorútra indult az Új Nyolcak-kiállítás


A Magyar Hospice Alapítvány épületében látható az Új Nyolcak alkotócsoport kiállítása. Húsz képről van szó. Az alkotók, hasonlóan a legendás Nyolcak tagjaihoz, több ponton is kapcsolódnak a lélekgyógyászathoz, a mentális problémákkal élőkhöz.

A művészek egy éve kezdtek együtt dolgozni az Ébredések Alapítványnál. Eddig az alapítvány által működtetett Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrum adott otthont az alkotásoknak, mostantól azonban vándorkiállításként több helyre is eljutnak majd a képek
A művészet és a pszichiátria kapcsolata már a 20. század elején megalakult "régi" Nyolcak munkásságában is megjelent. A régi elődöket követve egy éve megalakult az Új Nyolcak alkotócsoport Aknay János, Csorba Simon, Farkas Ádám, Csáji Attila, Fejér Hadúr Péter, Kovács-Péter Balázs, Lapu Mihány és Táncos László részvételével. Közülük Csorba Simon művészetterapeutaként harminc éve dolgozik mentális betegségekkel élőkkel. Az Ébredés Alapítvány Kálvária téren működő intézménye befogadta az alkotócsoportot, eddig ott lehetett látni alkotásaikat, mostantól azonban a szintén budapesti Magyar Hospice Alapítványnál tekinthetőek meg a képek, és a tervek szerint vándorkiállításként további helyszínekre is eljutnak majd.

*

csontvári


*


 

Az Ébredések Alapítvány Civil licit pályázatával kapcsolatban készített filmet, amely munkaadók számára a mentális problémákkal élő munkavállalók befogadását és megismerését segíti.

Az alábbi linken megtekinthető a kisfilm:

http://www.nxtstudio.hu/public_ftp/Civil_Licit/15_EBREDESEK_kisfilm_nezokep01.wmv

*

Összefogás az öngyilkosság megelőzéséért A „Nyitnikék” Magyar Antistigma Kezdeményezés felhívása
sajtóközlemény

Elengedhetetlen a korszerű prevenciós tevékenység a hazánkban rendkívül gyakori öngyilkosságok megelőzésénél – hangsúlyozza a „Nyitnikék” Magyar Antistigma Kezdeményezés. A civil szervezetekből, elismert szakemberekből és magánszemélyekből álló mozgalom feladatának tekinti a közegészségügyi problémához kapcsolódó ismeretek terjesztését, valamint felhívja a figyelmet a hiteles, előítéletektől mentes tájékoztatás jelentőségére.A média nagy hatást gyakorol az emberek életére, viselkedésére, éppen ezért kiemelkedő szerepe van az öngyilkosságok megelőzésében is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint több öngyilkosságot bemutató szépirodalmi mű, színdarab és televíziós riport hatására növekedett a szuicid cselekmények aránya. Ilyen volt a Werther-jelenség, vagy nem is olyan régen a magyar szépségkirálynő halála, amely járványos öngyilkosság-hullámot indított el. A sajtóban megjelenő híradások azonban életeket menthetnek meg, amennyiben tényszerű, megbélyegezéstől mentes tudósításokat közölnek. A média jelentős mértékben hozzájárulhat az elkövetések számának csökkentéséhez a lelki gondozást végző szervezetek, telefonszolgálatok, segítő csoportok elérhetőségeinek megadásával, a betegség előjeleinek ismertetésével, valamint a depresszió kezelhetőségéről való tájékoztatással.

A 2010-ben létrehozott Magyar Antistigma Kezdeményezés célja a pszichiátriai zavarral élők, többek között az öngyilkosságra hajlamos személyek felépülésének segítése, továbbá a velük szemben gyakran fellépő negatív megkülönböztetés és kirekesztés elleni küzdelem. A mozgalom keretében – felvilágosító, tájékoztató jelleggel – létrehozott nyitnikek.hu weboldalon pszichiáter szakértők tanulmányait, felhasználók észrevételeit egyaránt olvashatják.

„A lelki zavarok és az ezekkel gyakran összefüggésben álló öngyilkosság megelőzése mindannyiunk számára kihívás. A média és a szakemberek hatékony együttműködésével, a tárgyilagos, megbízható forrásokkal rendelkező híradások közlésével életeket menthetünk meg, továbbá elkerülhetjük a pszichiátriai problémákkal küzdők hátrányos megkülönböztetését” – hívja fel a figyelmet dr. Harangozó Judit, a Magyar Antistigma Kezdeményezés és az Ébredések Alapítvány vezetője.

Nemzetközi Hálózat és Összefogás a Mentális Egészségért felhívása:

2010.február


Az alábbi gondolatok abból a felhívásból származnak, amelyet az alábbi, sok külföldi pszichiáter és más érdekelt által létrehozott hálózat alapítói fogalmaztak meg. Ezek a gondolatok is segíthetnek abban, hogy a pszichiátriai problémával élő emberek megőrizzék, vagy visszakapják önértékelésüket, és tegyenek azért, hogy életüket maguk kormányozzák, hogy teljes életet élhessenek. Sokan nem jutnak hozzá ma Magyarországon a méltányos ellátáshoz. Segítsünk magunkon és egymáson, amennyire tudunk!
Itt olvasható.

 
Dr. House is harcba szállt

A népszerű amerikai filmsorozat, a hazánkban is vetített Dr. House is csatlakozott a pszichiátriai betegségekhez kapcsolódó stigma elleni harchoz. A szarkasztikus orvosról szóló sorozat stábja az amerikai NAtional Allience on Mental Illness-szel (NAMI – Országos Szövetség a Pszichiátriai Betegségekért) lépett síkra – egyrészt a figyelem felkeltése céljából, másrészt pedig, hogy megsegítse a szervezetet.

Az egyedülálló együttműködés persze nem a véletlen műve. Ahogy arról maga Hugh Laurie, a címszereplőt alakító színész is sokszor beszélt – ő maga is átesett egy komolyabb depressziós időszakon, amely felkeltette érdeklődését a téma iránt. Mindemellett természetesen maga a karakter – és sok mellékszereplő is – világosan példázza: nincs olyan, hogy „normális”.

A NAMI és a sorozat együttműködésének köszönhetően tehát az, aki most eredeti
House pólót vásárol, egyben a szervezetnek is adakozik. A ruhadarabon pedig nem a sorozat főszereplői vannak – de még csak nem is egy egyszerű elnevezés, hanem egy House „klasszikus”. A felirat – szabad fordításban – valahogy így hangzik: a normális túl van értékelve (Normal’s overrated).

Az igazsághoz hozzátartozik azonban az is, hogy a House és a NAMI nem most működik először együtt. Egy korábbi, 2007-ben "kiadott" pólóból származó összes bevétel a szervezethez jutott, százötvenezer dollárral segítve meg a stigma elleni, és a pszichiátriai betegségekért, az azzal élőkért folytatott harcot.

Mindazok természetesen, akik kis hazánkból szeretnének rendelni – kis hátránnyal indulnak, de ki tudja, lehet, hamarosan eljön az idő, amikor a hazai szervezetek is észbe kapnak és végre klasszikus Szomszédok vagy Kisváros idézetekkel hirdethetjük: nem bélyegzünk meg senkit. 

A betegség nem jelzi előre a veszélyes viselkedést - összefoglaló

Az erőszakos pszichiátriai betegek mítosza nem csupán a rémregényeknek szolgál jó alapul, de a sajtóra - sőt a pszichiátriai betegekkel kapcsolatos döntéshozásra is hatással van. Ezért jelentőségteljes Eric B. Elbogen most megjelent kutatása, mely kimondja - a súlyos pszichiátriai betegség nem jelzi előre a későbbi veszélyes, agresszív viselkedést.

A kutatók az Amerikai Egyesült Államokban felvett adatokkal dolgoztak. Egy hosszabb időtartam eredményeit rögzítve és elemezve igyekeztek annak utánajárni, vajon hogyan vezetnek az olyan súlyos pszichiátriai betegségek, mint a szkizofrénia, a bipoláris személyiségzavar és a major depresszió veszélyes viselkedéshez.

Az adatokat a NESARC (National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions, Országos Epidemiológiai Vizsgálat az Alkoholról és a kapcsolódó állapotokról) első és második fázisa folyamán gyűjtötték be, mely során összesen 34 653 alany vett részt személyes interjún. Az első fázisból származó súlyos pszichiátriai betegséggel és annak rizikófaktoraival kapcsolatos adatokat alkalmazták a második fázis során tapasztalt agresszivitás-mutatók előrejelzésére.

Az elemzés meglepő eredményeket hozott, melyek alapjában rengethetik meg sokak a pszichiátriai betegségekkel élőkről kialakult véleményét: a vizsgálat szerint az agresszivitás, erőszakosság csupán azoknál a súlyos mentális betegséggel élőknél volt szignifikánsan magasabb az össztársadalmi átlagnál, akiknek problémájához szerhasználat illetve -függőség is társult. Ez utóbbi csoport esetében valóban gyakoribb voltak az erőszakos cselekedetek, mint a "csupán" szerfüggőséggel élők esetében.

A vizsgálat tehát leszámol a szkizofréniával, bipoláris zavarral és major depresszióval élők évszázados stigmájával. Amennyiben pedig rendelkezésünkre áll egy ilyen tanulmány, talán hamarosan a sajtó, a közvélemény és a döntéshozók is belátják: érdemes több lehetőséget, esélyt adni a pszichiátriai betegséggel élők kezébe - és talán az ilyen betegségekben szenvedők is elgondolkodnak majd azon, nem érdemes beletörődni a megbélyegzésbe.

A szkizofréniáról - sokat és őszintén

A pszichiátriai betegséggel élők közül a szkizofréniában szenvedőket értik meg a legkevésbé az emberek - legfőképp azért, mert csak kevesen tudják, mit is jelent az, ha valaki ezzel a betegséggel éli az életét. A szkizofréneknek több személyisége van, a szkizofrének veszélyesek, a szkizofrénia gyógyíthatatlan - tévhitek és félinformációk élnek csupán az emberek fejében. Ezért örvendetes az, amikor tények és megalapozott információk látnak napvilágot. Így történt ez most a HVG cikkében, melyet ITT érhetnek el.

Zártosztály helyett iskola

Ezen a címen jelent meg cikk az [origo] oktatás rovatánál. Az író azt járja körül, hogyan előzhetőek meg a különböző pszichiátriai problémák egy egészséges iskolai légkörrel - és persze rámutat arra is, miért, hogyan nem működik ez Magyarországon. Pedig tudjuk, nem a súlyos állapotban lévő betegeknél kellene kezdeni a gyógyítást, hanem már jóval korábban. Még mielőtt felütné a fejét, vagy súlyossá válna a baj.

A cikk
ITT olvasható.

Megbélyegzettség, stigma, kiközösítés

"Az egy elmebeteg!"
"Pszichiátrián is kezelték..."
"Bedilizett... Megbolondult... Megőrült..."

Sokszor olvastál már ilyen kijelentéseket? Vagy hallottál is már ilyet valakitől? Esetleg mondtad is valakire már? Valójában mit gondolsz ilyenkor az illetőről? És mit érzel?
És ő, akiről szó van, mit gondol szerinted arról, hogy róla így beszélnek? Tapasztalta már, hogy máshogyan viselkednek vele? És hogyan: elfordultak tőle, furcsán néztek rá, nem álltak szóba vele, megszakították a kapcsolatot?

Erről szeretnénk beszélgetni, és erről kell is beszélnünk. Ha első kézből szeretnél erről hallani valakitől, keresd fel valamelyik fórumunkat.

Le is ellenőrizheted, hogy az, amit gondolsz az elmebetegséggel érintettekről, az úgy van-e. Vagy csak mítosz, tévképzet. Olvasd át a "Tények és tévhitek" oldalunkon található információkat és innen folytassuk tovább.

A megbélyegzés, más néven a stigmatizáció az emberi kultúrával egyidős. Régebben valamilyen testi elváltozás, testi jegyekhez kötődve váltotta ki a többségi társadalom rosszallását, és elfordulását a megjelölttől. Ilyenek voltak a rabszolgák, a leprások, de különböző vallási csoportok is lehettek a megbélyegzés alanyai.

A modern kultúrában a testi fogyatékosság, az etnikai kisebbséghez, rasszhoz tartozás, a szexuális preferencia mássága, és a mentális betegség hívja elő leggyakrabban azokat a sztereotip, általánosító megítéléseket, amelyek az e csoportokhoz tartozók hátrányos megítéléséhez, megkülönböztetéséhez vezetnek.

A megbélyegzés, a stigmatizáció kialakulása: Valamilyen azonosítható tulajdonság, karaktervonás, címke kerül társításra nemkívánatos, bizalmatlanságot, rossz érzelmeket keltő hiedelmekkel. A megcímkézett emberekkel ezután már máshogyan bánnak: elfordulnak tőlük, kirekesztik őket, az élet különböző területein hátrányos megkülönböztetés elszenvedői lehetnek.

Hol "tanulják" az emberek a megbélyegzést? Lehet ez egy rossz, kellemetlen tapasztalat hibás általánosítása: pl. ha magában beszélő, furcsán gesztikuláló, rosszul öltözött, ápolatlan emberről megtudja valaki, hogy pszichiátrián kezelték korábban, azt gondolhatja utána, hogy minden „pszichiátria-viselt” ember ilyen. A környező közösség, vagy akár a szűkebb család, a baráti társaság tévhiteinek átvétele még inkább előkészíti azt, hogy magunk is tévesen, felszínesen ítéljünk. Ehhez jön még az egyre inkább szenzációhajhász média félretájékoztatása, szelektált, torzított híradásokkal, vagy akár a filmekben tapasztalható torz, valótlan képekkel.

A mentális betegségekkel kapcsolatos tévhitek 3 csoportja:

 • Félelem és kiközösítés: A súlyos lelki betegséggel élők veszélyesek, kiszámíthatatlanok, félni kell tőlük. Emiatt jobb, ha elzárják őket, vagy nem tartok velük kapcsolatot. 

 • Felsőbbrendűség érzése: A súlyos lelki betegséggel élők felelőtlenek, mgbízhatatlanok, komoly döntések csak mások hozhatnak helyettük.

 • Túlzott gondoskodás: A súlyos lelki betegséggel élők olyanok, mint a gyermekek, állandó gondoskodást igényelnek, nem képesek önálló életre.

A megbélyegzés, stigmatizáció kiterjesztett hatásai:

 • Család, környezet: Mindenki tapasztalhatja a megbélyegzést, aki mentális betegekkel áll kapcsolatban. A családokat gyakran hibáztatják, hogy a rossz nevelés, a nem megfelelő családi viszonyok miatt alakult ki a betegség. Ezen kívül indokolatlan szégyenérzetet, félelmet vált ki a családtagokból, bizonytalansággal, titkolózással, a reménytelenség érzésével jár. A megbélyegzéstől való félelem késleltetheti a segítségkérést, a szakemberhez való fordulást.

 • Segítők: A családon kívül a mentális betegekkel foglalkozó segítők is tapasztalják a stigmatizációt: a "laikusok" rájuk is furcsán, gyanakvóan néznek, misztikus, néha horrorisztikus elképzeléseik vannak a kezelésekről, terápiáról. A mentális betegségek gyógyítása pedig óriásit változott az elmúlt évtizedekben: az intézményes, bennlakásos kezelésektől egyre inkább a közösségben folytatott, a visszailleszkedést elősegítő terápiás módszerek lesznek hangsúlyosak. A gyógyszeres és a speciális pszichoterápiás kezelések fejlődésével egyre több mentális betegséggel élő ember sikeresen küzdhet meg betegségével és másokhoz hasonlóan, egyéni életcéljait képes elérni, megvalósítani.

 • Önstigmatizáció: Sokszor a lelki betegségekkel élők "elhiszik" és maguk ellen fordítják a közösségi tévhiteket. Emiatt mélységes szégyenérzetük támad, hibáztatják önmagukat, titkolózni próbálnak: ez az önérzetük rombolásához, reménytelenség kialakulásához vezethet, és a társas kapcsolatok beszűküléséhez. Néhány példa az önstigmatizáló gondolatokra:
  "Nem tudok gondoskodni magamról. Ez van."
  "Teljesen kiszámíthatatlan vagyok, bármikor bekattanhatok!"
  "Felelőtlen és öntudatlan vagyok, mint egy gyerek..."
  "Ki a fene akarna velem megismerkedni?"
  "Mindenki látja, hogy nem vagyok normális."
  "Gyenge ember vagyok, ennyi."

Kirekesztés, hátrányos megkülönböztetés: A megbélyegzéssel együtt jár az, hogy a személyt méltánytalanul, igazságtalanul hátrányos megkülönböztetés érheti az élet különböző területein. Korlátozhatják jogaiban és döntéseiben, és felelősséggel járó vállalásaiban. Megnyilvánulhat a mindennapi életben, amikor elzárkóznak, eltávolodnak a megbélyegzett személytől. De tapasztalható munkavállalásnál, vagy ide tartozik az is, hogy kevés lehetőséget biztosít a társadalom a mentális betegségekkel élők megfelelő kezelésére, segítésére, támogatására, összehasonlítva más, kevésbé súlyos állapotokra fordított erőforrásokkal.

A stigmatizáció ördögi köre: A megbélyegzés hatása sokszor tartósabb és hátrányosabb a mentális betegséggel élők számára, mint a betegség maga. A mentális betegséggel élők gyakran olyan egyszerű dolgokból nem meríthetnek erőt, ami másoknak természetes: lehet ez egy felszabadult baráti beszélgetés, egy sikeresen elvégzett munka, egy támogató párkapcsolat. A csökkent önértékelés, a reménytelenség érzése, a titkolózás, az elfordulás a társas kapcsolatoktól csökkenti a gyógyulás esélyét. Sokszor emiatt nem fordulnak időben szakértő segítségért, állapotuk emiatt tovább súlyosbodik, szociális helyzetük egyre romlik.

MIT TEHETEK, MIT TEHETÜNK?

Sokan gondolják azt: "Mi közöm van ehhez, úgysem tudok segíteni!" Ez nem így van. Bárki lehet lelki beteg, bárkinek a családjában megbetegedhetnek.

Te is sokat tehetsz! Kezdve azzal, ahogy beszélsz és ahogy cselekszel.

Formálhatod magadat, és a környezetedet is, ha megértést tanúsítasz és az emberek erősségeire figyelsz! Néhány példa erre:

Az Ember, a Személy nem egyenlő a betegségével! Ne használd személy megnevezésére a következő szavakat: "Őrült", "Bolond", "Dilis" és ne beszélj róla úgy, hogy "Ő szkizofrén" vagy "mániás-depressziós". Helyesebb az, hogy ő X, vagy Y, aki szkizofréniával, vagy lelki betegséggel él.

Tudj többet a mentális, lelki betegségekről kapcsolatos TÉNYEKRŐL, és oszd meg másokkal, különösen ha olyat hallasz, ami nem igaz!

Tisztelettel és méltósággal viselkedj a mentális betegséggel érintettel, csak úgy mint ahogyan bárki mással!

Tiszteld a mentális betegséggel élő személy jogait! Bánj egyenlően vele, hátrányos korlátozás nélkül az élet minden területén, legyen az társas kapcsolat, munkahelyi viszony, munkavállalás vagy lakhatás.

Mentés

Nyitnikék szavazás
Érte-e már hátrányos megkülönböztetés Önt vagy családtagját pszichiátriai problémája miatt?
Gyakran (291)
55.53 % 55.53%
Ritkán (100)
19.08 % 19.08%
Egyszer (27)
5.15 % 5.15%
Még soha (106)
20.23 % 20.23%
Nyitnikék Tények

Tények és tévhitek

A szkizofréniával élőknek kettő vagy több személyisége van.

Tévhit. A szkizofréniát elsősorban a téveseszmék és a hallucinációk jellemzik. Az ezzel a betegséggel élő személy emlékszik tetteire. A multiplex személyiségzavar  (az ebben szenvedőnek valóban több személyisége van) egy, a szkizofréniánál nagyságrendekkel ritkább betegség.