NyitnikékNyitnikék

EGYÜTT JOBBAN MEGÉRI!

Megtetszett valamelyik könyvünk?

Ne késlekedj, rendeld meg most az alábbi e-mail címen:

ebredesek.konferencia@gmail.com

 

2018.október 14 kint voltunk az 5. RCM felvonuláson.

Páran a Városháza Parkból (ahol az Ébredések standjánál a Barcsay-kör is megtisztelt, segített minket) Kora délután elmentünk felvonulni a Clark Ádám-térre a hatalmas molinónkkal, rajta az üzeneteinkkel és az Ébredések logojával. Itt, a gyülekezés alatt a Főkert és önkéntesek kiültettek egy "5. RCM" feliratot virágokból, ami ott is marad tavaszig!
16 órakor indult a menet, kb 1000 fő (valamilyen problémával élők és társaik) keresztül a lezárt Lánchídon Dj Dominiqe-al a buliszekéren, aki szolgáltatta nekünk a zenét menet közben.
17 óra körül értünk a Városháza Parkba, ahol elkezdődtek a színpadi fellépések.
Volt aki énekelt, volt aki táncolt, volt aki zenélt, voltak beszélgetések érintettekkel. A moderátor Balla Eszter színésznő és Kovács István a berlini magyar tv-től volt.
Itt lépett színpadra 18:30 körül és beszélgetett Balla Eszterrel Kneszl Beáta Carmen is, aki elfogadta a meghívásunkat az Ébredésektől és az RCM-től. Megosztotta gondolatait és életéről beszélt.
Ő írta az "Én, a megbélyegzett" című könyvet és Antistigma-díjat kapott az egyik Közösségi Pszichiátriai Konferencián. Carmen borderline-szindrómával él.
A fellépések kb. 20 óráig tartottak és a rendezvény is."

Én annyit tudnék ehhez hozzáfűzni, hogy az Ébredések Alapítvány standjánál volt Hanghalló-szimulátorunk is, amit mindig szoktak szeretni, mert ennek a segítségével van némi fogalma, azoknak az embereknek, akik nem élnek hanghallással, hogy mégis milyen érzés lehet viszont azoknak embereknek, akik viszont sajnos azzal élnek.

JIM VAN OS: NEM LÉTEZIK SZKIZOFRÉNIA!
ELKÉSZÜLT A MAGYAR FORDÍTÁSA DR. HARANGOZÓ JUDIT BEVEZETŐJÉVEL - KÉRLEK, OSSZÁTOK MEG AZ INFORMÁCIÓT ÉS ÍRJÁTOK ALÁ!

A LINK, AMIN CSATLAKOZNI LEHET:
www.peticiok.com/jim_van_os_nem_letezik_szkizofrenia

„A holland Jim van Os, a ma élő egyik legnevesebb pszichiáter, genetikus kutató indított el egy felhívást, amelyhez én is csatlakozom: szeretnénk, ha megszűnne a „szkizofrénia” diagnózis.

Erre azért van szükség, mert ennek a diagnózisnak az orvostudományi megalapozottsága nagyon csekély, és az orvosi haszna kisebb, mint a belőle fakadó pszichológiai és szociális hátrány.

Nem csupán arról van szó, hogy más nevet adnánk a "szkizofréniának". Új, a stigmától és az előítéletektől megszabadító, mégis jól használható diagnosztikus megközelítést szeretnénk érvényesíteni.
Sorra megdőlnek azok a sokáig és sokak által bizonyosnak vélt állítások, melyek a szkizofréniával diagnosztizált személyeket reménytelen agyi betegségben szenvedő, folyamatosan romló, veszélyes és gyógyíthatatlan eseteknek minősítették. A tudományos és tapasztalati tények az ellenkezőjét bizonyítják, azonban ezek mégsem változtatnak eléggé azon, hogy amikor kimondjuk a „szkizofrénia” szót, még a szakemberek is valamiféle csüggesztő reménytelenséggel tekintenek a diagnózist "hordozó" személyre. Így aztán a diagnózis, mint egy "második betegség", olyan terheket rak az érintett emberekre, azok családtagjaira és barátaira, amelyek aztán valóban hozzájárulnak a „tünetek” rosszabbodásához.

Ezek az előítéletek ma még meghatározzák a legtöbb ember és a legtöbb szakember szemléletét. Nos, ezen akar változtatni a kiemelkedő van Os Professzor, akinek kiáltványát figyelmébe ajánlom. Változtassunk ezen együtt! Csatlakozzon Ön is az aláírásgyűjtéshez! Dr. Harangozó Judit"

A link, amin csatlakozni lehet!

www.peticiok.com/jim_van_os_nem_letezik_szkizofrenia

A linkre rákattintva, ha végigolvassuk a kiáltvány szövegét, a szöveg alatt találjuk a kitöltendő rubrikákat:
Keresztnév
Vezetéknév
Város
Ország
E-mailcím
Alatta lehet bejelölni, hogy az aláírásod nyilvános-e: Igen - Nem
(Tehát úgy is alá lehet írni, hogy valaki megőrzi az inkognitóját!)
Utána legalul rá kell klikkelni.: a „Petíció aláírása” mezőre.
Ezek után küld a rendszer a megadott emailcímre egy ellenőrző emailt-a – ennek a megnyitásával hitelesíted az aláírásod.

Sajnos elképzelhető, hogy a t-online-os e-mail címeket kevésbé tolerálja

Köszönet a csatlakozóknak: Csontos Erika

az angol nyelvű kiáltvány:

www.schizofreniebestaatniet.nl/english/

Az Antistigma díj eddigi kitüntettjei 

A Nyitnikék Magyar Antistigma Kezdeményezés Antistigma díjjal tüntet ki minden évben olyan média szakembereket, akik munkásságukkal legtöbbet tették a mentális problémával élők stigmatizálása ellen.

2011. Hulej Emese: Aki beteg nem bűnös c. cikkéért, ami  Nők lapja heti lapban jelent meg, olyan időszakban, amikor nagyon gyakran kriminalizálták a mentális problémával élőket.

2012. Nagy Zsuzsa a Literatura Medicina Kiadónál több év óta végzett munkájáért, ismeretterjesztő, stigma ellenes írásaiért.  Ugyanekkor megosztva kapta a díjat Nagy Ildikó: Aranyketrec-itt nem betegek hanem emberek vannak a: vaol.hu-n megjelent írásáért.

2013.Babarczy Eszter: life-style. hu-n megjelent „Bipoláris depresszió: trend vagy átok?” című írásáért, amelyben - miközben ismert emberek pszichiátriai problémáiról ír-, őszintén vall saját maga biporális depressziójáról is. Babarczy Eszter nemcsak cikkeivel, de az általa létrehozott www.bura.hu weboldal működtetésével is segíti a mentális problémával élő embereket.

2014. Munk Veronika a 2013-as évben  egy interjúsorozatot jelentetett meg az index.hu weboldalon, - az írások olvashatók a nyitnikék médiafigyelő rovatában-amelynek szereplői szkizofréniával, bipoláris zavarral, borderline és pánikbetegséggel élő emberek. Az empatikus hangvételű interjúkból megismerhettük az interjúalanyok sorsát, problémáit, azt, hogyan küzdenek meg nehéz állapotukkal, hogy ismét emberi életet éljenek.

2015. Tavaly a díjat megosztva nyerte el Zelei Béla a Lélekháló honlap létrehozásáért, Orosz Ildikó pedig a következő írásaiért: Leképezi az elnyomást – Interjú Pléh Csabával a hisztériáról (Magyar Narancs), valamint Jobb egy dühös barát, mint egy
halott – Interjú Dr. Balázs Judit gyermek- és ifjúságpszichiáterrel az öngyilkosság megelőzéséről (Magyar Narancs).

2016. Gaál Ilona a Magyar Narancs 2015/15. 2015.04.09-i számában megjelent Amikor nincs magyarázat című cikke alapján az “írott sajtómegjelenések” kategóriában kapott díjat. A “online sajtómegjelenések” kategóriában Horváth Bence, –a Germanwings tragédiával foglalkozó, a 444-ben publikált A depresszió nem vezet gyilkossághoz című cikkéért. Ezen kívül a „televíziós műsorok” kategóriában díjat kapott Jakupcsek Gabriella műsorvezető. A Ridikül című, számos nézőt elérő magazinműsor Őszintén a depresszióról című adásában (Ridikül – Duna TV – 2015. szeptember 9.) celebek tárták nyíltan ország-világ elé nehéz élethelyzeteiket és egykori depressziójukat. Szintén díjat kapott az adás szerkesztője, Novák Maya. Életmű-díjban részesült Rigó Mária, aki a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés honlapját és az antistigma levelezőlistát működtette, éveken át tartó önzetlen munkájával.

2017-ben tavasszal több kategóriában is adtunk ki díjat. Életmű-díjat kapott: Mérey Zsolt a pszichotikus problémákkal élők gyógyításában forradalmi változást jelentő, önsegítő-alapú Hanghalló módszer magyarországi bevezetéséért és a Hanghalló Mozgalom megalapításáért.
Mizsur András Dr. Petke Zsolt addiktológus-pszichiáterrel készített riportot, amelyben a riportalany saját mentális sérülékenységéről és problémáiról beszél, feltárva, hogy az ezekkel való megküzdés hogyan segíti a szakmai munkájának hatékonyságát is. A NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés aktivistái köszönetüket fejezik ki az interjúalanynak is bátor és okos kiállásáért, amely hozzájárul a pszichiátriai segítő munka megújulásához is. Oravetz Dániel és Kulcsár Teodóra Mentőöv c. könyvükben a pszichózissal való megküzdés és a felépülés személyes útjáról számolnak be, reményt és útmutatót is adva az érdekelteknek. Kneszl Beáta Carmen a szakemberek, és laikusok számára is érthető, izgalmas Én, a megbélyegzett - Borderline testközelből c. regényét saját élményekre alapozta és ezzel nagy média-visszhangot keltett. Idéntől szakembereket is jelölünk Antistigma-díjra. Dr. Petke Zsolt mellett Dr. Bánfalvi Attila a Debreceni Egyetem tanára is kiérdemelte az elismerést kiemelkedő, új szemléletet adó oktatási teljesítményéért.”

2017-ben ősszel Enyedi Ildikó rendező a „Testről és Lélekről” című film megalkotásáért, valamint Borbély Alexandra színművész a filmben nyújtott alakításáért;
Oravecz Lizanka és a korábban már díjazott Orosz Ildikó a „Lizanka. Egy autista lány története a bezártságtól a teljes élet felé” c. könyvért;
valamint - Marjai Kamilla és Dr. Nagy István Miklós a „Drogosokat gyógyít a science fiction” c. cikkért.

*

Ombudsmani jelentés  a merényi pszichiátrián talált állapotokról, a 2015. februári villámlátogatás során:

http://www.ajbh.hu/documents/10180/1957691/Jelent%C3%A9s+egy+pszichi%C3%A1triai+z%C3%A1rt+oszt%C3%A1ly+OPCAT+vizsg%C3%A1lat%C3%A1r%C3%B3l+410_2015/f526a11a-f10d-4bea-83ae-124915954f24;jsessionid=CEFCF660916392278B0F792DE554F30C?version=1.0

*

2011. június 20.

Sajtóközleményt adott ki a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul a NYITNIKÉK Magyar Antistigma
Kezdeményezés

A mentális problémával küzdő emberek áldozatai a társadalmi diszkriminációnak,
mely hozzájárul ahhoz, hogy a lelki vagy pszichoszociális segítségre szorulók
nem mernek segítségért fordulni. A médiában szereplő, sok esetben a bűnözőket
indokolatlanul pszichiátriai esetként kezelő híradások csak fokozzák a
kirekesztettséget. Ez történt a közelmúltban is, amikor a Magyar Televízió Híradó című
műsorának június 11-i esti adásában elhangzottak szerint „valószínűleg szkizofrén
az a férfi, aki a rendőrökre támadt, ezért lábon lőtték”. A pszichiátriai gondokkal
küzdők stigmatizációja ellen harcoló NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés
az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul, hogy az ilyen és hasonló esetek kapcsán
konzultáljanak a jövőben.

Az egyenlő bánásmódról szóló 2003. évi 125 tv. tételesen felsorolja a védendő adatok közt
a fogyatékosságot és az egészségkárosodást külön-külön. A NYITNIKÉK Magyar Antistigma
Kezdeményezés szorgalmazza, hogy egy-egy híradás csak megalapozottan, orvos
vagy igazságügyi szakértő jóváhagyásával állapítsa meg, hogy az adott bűncselekmény
összefüggésbe hozható-e az elkövető pszichés állapotával. A zavart viselkedés hátterében
nagyon sokféle, átmeneti vagy tartós pszichés zavar, drog-, vagy alkoholhatás állhat.
Leggyakrabban az utóbbiak, az esetek többségében nem szkizofrénia. A Magyarországon
bűnelkövetés miatt elzárt emberek között nem lényegesen gyakoribb a szkizofréniával élők
aránya, mint ami a lakossági arányukból adódik (1%). Ráadásul az is előfordulhat, hogy
valakinek van, vagy volt valamilyen mentális problémája, de nem ezzel összefüggésben
történt a sértő vagy kriminális viselkedés. A mentális problémák szerepének megítélése
tehát sokkal nehezebb, mint egy testi fogyatékosságé. Bízzuk ezt egy jól felkészült
igazságügyi szakértőre!

Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy „elszakad a cérna”. A mentális zavarban bajt okozó
ember maga is sokszor áldozata valaminek, amely pillanatnyilag vagy tartósan befolyásolta
az ítélőképességét, áldozata továbbá a hatóságok, intézmények méltatlan bánásmódjának
is. Miért is kell valakire rálőni, ha beteg és ha – a Híradó tudósítása szerint már régóta
bosszút forralt a rendőr ellen, aki börtönbe juttatta? Ha pedig agresszív volt és nehéz volt
megfékezni, akkor miért is következik ebből a pszichiátriai diagnózis?

Az ehhez hasonló híradások tehát kárt okoznak – mindannyiunknak! A NYITNIKÉK Magyar
Antistigma Kezdeményezés az ilyen károkozás ellen harcol, megvalósítva az Európai
Unió kiemelt irányelveit a mentális problémákkal összefüggő stigma és diszkrimináció
csökkentése érdekében. „Szeretnénk megóvni a pszichiátriai betegeket a megbélyegzéstől,
amely sokat ronthat a problémáikon. A mentális zavarok bármelyikünket elérhetnek, jogunk
van az emberséges bánásmódhoz. Segítség kell nem pedig kirekesztés” – mondta dr.
Harangozó Judit pszichiáter, a NYITNIKÉK vezető munkatársa.

„Sajnos Magyarországon a média rendkívül gyakran, elhamarkodottan minősíti az
agresszív, vagy zavart viselkedésű személyeket "schizofrénnek". Pedig az ilyen viselkedés
hátterében számtalan, a központi idegrendszer működését befolyásoló tényező, pl.
anyagcserezavar, keringési zavar is állhat (természetesen az alkoholprobléma mellett).
Az impulzuskontroll zavarai is agresszív viselkedést vonhatnak maguk után, és szintén
nincs közük a schizofréniához. Valamely viselkedés hátteréről vélemény csak részletes
kivizsgálást követően mondható. Éppen ezért az elhamarkodott kijelentések károsak,

mert a médiának a közhiedelmet befolyásoló szerepe van, így a mentális zavarral élő
egyének jogait sérti, és alapvetően téves megítélését sugallja„– mondta Dr. Bodrogi Andrea
addiktológus-pszidchiáter, a NYITNIKÉK önkéntese,.

*

Az Asperger- szindrómával élő emberek  képesek beilleszkedni a társadalomba, mégis megbélyegzik őket. Ezért kivételesen fontos számukra az elmúlt években kialakult közösség, ahova minden hasonló problémával küzdőt befogadnak.- olvashatjuk a   Rimóczi László cikkét a 2011. március 20-i divany.hu-n:

http://divany.hu/spirit/2011/03/20/a_ferjem_is_beteg_de_megtanultunk_egyutt_elni/

*

Andrew N. Wilner, MD : Epilepsy in 2010 -- Does Stigma Still Exist? 

cikkének magyar változatát  Gallai Anita fordításában

Epilepszia 2010-ben - Még mindig stigma jár vele?  címmel alább olvashatják :

epilepszia.pdf

*

2010.okt.11.-én  a Lelki Egészség Világnapján az Ébredések Alapítvány, a PÉF és az Antistigma Kezdeményezés által rendezett  média-pikniken  dr Harangozó Judit által tartott előadás vázlata:

Média-piknik.pdf

*

A Mental Health Europe sajtóközleménye a Lelki Egészség Világnapja alkalmából:

MHE.doc

*

ZÖLD KÖNYV
A népesség mentális egészségének javításáról
Az Európai Unió mentális egészségügyi stratégiájának céljából

http://ec.europa.eu/health/archive/ph_determinants/life_style/mental/green_paper/mental_gp_hu.pdf

*

Tegyünk a stigma ellen!

Az Antistigma Hálózat felhívása
A stigma pontatlan és sokszor bántó elképzelés, amellyel egy bizonyos csoportot ruház fel a közvélemény.
A mentális betegséggel élő emberek esetében a stigma elmossa a valós információt és erőszakos, komikus, illetéktelen személyeknek állítja be a pszichiátria betegséggel élőket - ezzel dehumanizálva, a félelem és gúny tárgyává téve őket.
Mindezeken túl a stigma önstigmatizációhoz vezethet, és az érintettek - félve a megbélyegzéstől - nem keresnek gyógyító segítséget. Félnek a többiek véleményétől, attól tartanak, kiderül, hogy valami bajuk van.
A kezeletlen betegség pedig öngyilkos gondolatokhoz és magatartáshoz vezethet. Diszkriminációval szembesülhetnek mentális betegségük, vagy más fogyatékosságuk miatt. Példák vannak erre az élet számos területén: az oktatásban, a szálláskeresésénél, munkavállalásnál, szolgáltatások igénybevételénél, stb.
Hazánkban lépten-nyomon stigmára bukkanunk.
A médiában különösen káros a jelenléte, mert nagy hatással van a társadalom hozzáállására. A stigma fellelhető a politikában, a költségvetési juttatásokban, az egészségügyi tervezés és fejlesztés területén, a szakemberek viszonyulásában, a törvényhozásnál, a médiában és a közösségi élet minden területén.
Stigma a nyilvános megkülönböztetés - de stigma az is, hogy a mentális egészségügyi szolgáltatások kevesebb politikai figyelmet kapnak összehasonlítva más egészségügyi területekkel annak ellenére, hogy nagy kihatásuk van az emberek életére.
Az OECD államokban az egészségügyi kiadások 12%-át költik mentális egészségügyre. Magyarországon erősen csökkenő tendenciát mutat ez az összeg.A jó szándék ellenére egyre csökkenő a mentális egészségügy prioritása a fejlesztés, tervezés területén is.
A pszichiátria területén dolgozó szakemberek legtöbbször a betegség akut fázisában lévő betegeket kezelik, mellőzve a felépülésalapú rehabilitációt és a családok ellátását.
A diszkrimináció elleni törvény (Amszterdami szerződés, melyet 1997-ben egészítettek ki a tagállamok a 13. cikkben a diszkrimináció ellenes csomaggal) nem védi a mentális betegséggel élőket úgy mint pl. a vallási vagy etnikai csoportokat a stigmától, a becsmérléstől.
A mentális zavarral élők nagy része (felmérések szerint kb. 75%-a) érzi úgy, hogy már személyesen is megtapasztalta a stigmát. Noha van fejlődés, a média is folyamatosan támogatja azon sztereotípiák elterjedését, miszerint a mentális betegek általában erőszakosak, vagy gúny tárgyai. Gondoljunk csak a meggondolatlan bűnügyi tájékoztatásokra, és az elvétve előforduló riportokra, amelyek továbbra is keverik a különböző kórképeket, továbbra is állandó felügyeletre szoruló fogyatékosoknak vagy veszélyes elemeknek állítva be a pszichiátriai betegségekkel élőket.
Antistigma Hálózatunk javítani szeretne a rögzült szokásokon. Szeretnénk befolyásolni a társadalom hozzáállását, bővíteni az emberek tudását a mentális betegségekről. Felhívni a figyelmet a stigma káros voltára: akciókkal, stigmafigyelővel, nyilatkozatokkal, - súlyosabb esetekben pedig panasszal élve a megfelelő szervezeteknél.
Lehet csatlakozni Hálózatunkhoz az antistigma2009@gmail.com e-mail címen.

2003-ban a Sziget fesztiválon készült felmérés

azt mutatja meg, milyen ismereteik vannak a Sziget rendezvény látogatóinak a szkizofréniáról, milyenek a betegséggel kapcsolatos előítéletek.  A felmérés eredményei alább olvashatóak:

felmérés 2003 Sziget

A WPA Antistigma programhoz csatlakozott Magyar Antistigma Hálózat 2010-es javasolt munkaterve

* A Hálózat tagjainak összegyűjtése megtörtént 2009-ben, tagjai: Ébredések Alapítvány, Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, Nap Kör Mentálhigiénés Alapítvány, DélUtán Alapítvány, Somogyi Andrea, MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület, Lechnerné Vadász Judit, Topolánszky Ákos, Mentál Szanatórium Alapítvány, MSBH Kálvária Közhasznú Egyesület, Menta Alapítvány, Egyensúlyunkért Alapítvány, Mendi Rózsa, Tapasztó Istvánné, "Fészek AM" klub: Szenvedélybetegek önsegítő csoportja, Kucsera Hajnalka és Walla Mária, Bulyáki Tünde, Lajtavári László, Harangozó Judit, Seress Attila, Bánfalvai Attila, Féúton Alapítvány, Humán Sztáda Nonprofit Kft, Rácz János
* A Hálózat önálló emil-listájának kialakítása megkezdődött. A címe: antistigma2009@gmail.com Felhívásom ellenére a legtöbb csatlakozó szervezet még nem jelentkezett vissza erre az emilre.
* A Hálózat koordinátora: Rigó Mária, az Ébredések Alapítvány önkéntes munkatársa
* A Hálózatot kiszolgáló honlap, a www.nyitnikék.hu felújítása megkezdődött decemberben. A honlap rendbetétele, frissítése, a honlap emil-es forgalmának átírányítása a fenti emil-címre, ahol a beérkezett vélemények körözhetőek. Határidő: 2010 jan. 31, felelős: HJ, RM, Kristóf Júlia, (az Ébredések A. Antistigma programjának korábbi vezetője).
* A networkhöz csatlakozott szervezetek kontakt-személyeinek kijelölése, akik a kommunikációs, koordinációs munkát vállalják (honlap, emil-lista) határidő: febr. 15.
* A szervezetek által vélemény-alkotó szakemberek delegálása, akik mérvadó véleményeket írnak egyes jelenségekkel, média-megjelenésekkel kapcsolatban, ezeket egymással egyeztetik, majd a honlapon közlik. Itt elsősorban a szervezetek véleményalkotó, a szakmában nagy jártasságú, felépülés-alapú értékeket képviselő vezető szakemberei, kommunikációs szakemberei (ha vannak ilyenek), illetve média-szakemberek lehetnek jelöltek, kb. 5-10 személy elegendő lehet (VÉLEMÉNY-munkacsoport). Határidő: 2010. febr. 15.
* A szervezetek által új ötleteket adó munkatársak jelölése egy INNOVÁCIÓS munkacsoport kialakítása érdekében, akik új programokat, akciókat, szlogeneket, stb. találnak ki, jó elnevezéseket keresnek, stb. A személyek lehetnek ugyanazok is, akik az előző csoportokba kerültek delegálásra. Határidő: febr. 15.
* A honlap feltöltése a szervezetek által javasolt szakmai anyagokkal, pl. a korábbi sikeres projektek bemutatásával, aktuális cikkekkel, saját véleményekkel, stb.. A példaértékű és a stigmatizáló cikkek megjelenítése a médiából (dícsőség- és szégyenfal, vagy vmi ilyesmi..). A Vélemény-munkacsoport rendszeres közléseinek megjelenítése, a levlistán lefolytatott legfontosabb viták megjelenítése (a levélírók engedélyével). A munka kezdete: febr. 15, folyamatosan dolgozunk.
* 2010. szept. 25-én Sartorius Professzort sikerült megnyernem arra, hogy megtartsa számunkra az elmaradt WPA Antistigma Tréninget. Reméljük ez az időpont már nem változik. Professzor Úrral találkoztam a decemberi EU Depresszió és szuicidium konferencián Budapesten, ott egyeztettük az időpontot, amelyet be is írt a naptárjába. Mindenesetre a konferencián már szerepelt Magyarország a csatlakozott országok között, úgyhogy ideje, hogy vmit csináljunk….Az a tervünk, hogy ezen a tréningen ingyenesen vesznek részt a csatlakozott szervezetek koordinátorai ill. véleményalkotói, már persze ha ténylegesen dolgoznak is!
* 2010. dec. első hetében az éves Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencián a Hálózat önálló workshoppal jelentkezik, ahol az egyes résztvevő szervezetek és szakemberek bemutathatják szervezetük egyéb aktivitásait, ill. újabb projekteket, regionális, ill. országos együttműködéseket tervezhetünk, újabb csatlakozókat is gyűjthetünk.
* Díjátadás: Ugyanezen a rendezvényen ünnepélyes keretek közt kiosztjuk a legkorrektebb média-megjelenés, vagy más rendezvény, akció,stb. számára egy díjat , illetve a legkevésbé korrekt számára (javaslatom szerint) az Arany Citrom díjat. A kiválasztást a honlapon. levlistán történő javaslatok alapján a Vélemény munkacsoport tagjai végezhetik el. A díjátadást az Ébredések A. Csorba Simon vezette Ébredés alkotókör performanszával kapcsolhatjuk össze.
* 2010 végén értékeljük az eddigi munkát és az új csatlakozók bevonásával, illetve az esetlegesen inaktív hálózati tagok „kiejtésével” létrejövő hálózattal újabb éves tervet készítünk.

Kérem a csatlakozó szervezeteket, hogy írásban tájékoztassák a hálózatot és a közvéleményt saját Antistigma tervükről, valamint arról, mivel járulnának hozzá a fentiekhez, kik azok a személyek, akiket delegálnak, akik vállalnak feladatokat. Ezekben a tervekben szponzorálási, pályázati terveket, együttműködésekre tett javaslatokat is szívesen látunk. A csatlakozó magánszemélyek „felajánlásait” is várjuk. Határidő: febr. 15.

Programjaink egyelőre önkéntes munkán alapulnak. Finanszírozást próbál pályázati együttműködés keretében az Ébredések Alapítvány pályázati forrásokból biztosítani. A gyógyszergyári támogatások – reklámra lehetőséget nem adó, korrekt együttműködésben megvalósuló– megszerzésében kérjük a partnerek segítségét is, mivel a LEF elindulása óta a céges szponzorációk jelentősen csökkentek alapítványunknál. Amennyiben partnereink szponzort szereznek a Hálózat számára, e pénzforrást az Ébredések Alapítvány elkülönített számlán kezeli majd, folyamatosan tájékoztatva a résztvevőket a számlamozgásokról. A pénzkezelés ellenőrzésére ekkor majd egy ellenőrző bizottságot is kijelölünk, a pénz felhasználásáról nyilvánosan is beszámolunk.

Nyitnikék szavazás
Érte-e már hátrányos megkülönböztetés Önt vagy családtagját pszichiátriai problémája miatt?
Gyakran
Ritkán
Egyszer
Még soha
Nyitnikék Tények

Tények és tévhitek

A szkizofréniával élőknek kettő vagy több személyisége van.

Tévhit. A szkizofréniát elsősorban a téveseszmék és a hallucinációk jellemzik. Az ezzel a betegséggel élő személy emlékszik tetteire. A multiplex személyiségzavar  (az ebben szenvedőnek valóban több személyisége van) egy, a szkizofréniánál nagyságrendekkel ritkább betegség.