Médiafigyelő

ILYEN, HA BOMBA ROBBAN BENNED, ÉS MINDENT SÖTÉTSÉGBE BORÍT: A DEPRESSZIÓ BELÜLRŐL

2023.03.09.

„Mindenkinek vannak rossz napjai” – annak, aki igazán mélyre süllyedt depressziója vagy más mentális betegsége sötét rengetegébe, ez a mondat megsemmisítő is lehet.

tovább

A mentális problémákkal élők megbélyegzése ellen küzdenek a kecskeméti tárlattal

2023.03.09.

Különleges alkotások láthatók a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Lift Galériájában néhány napja. A gyönyörű festmények mellett tűzzománc tárgyak, fotográfiák és több vers kapott helyet a földszinti körpultnál található galéria falain. A tárlat különlegessége, hogy kiállítás anyagát a Pszichiátriai Osztály Nappali Kórház részlegének betegei készítették, vagyis a gyógyulási folyamat tárgyi megnyilvánulásainak tekinthetők.

tovább

„Egy hullámvasút, de nem látod, hol a lent és a fent” –

2023.02.19.

élet borderline személyiségzavarral

Rira 26 éves, borderline személyiségzavarral él. Nem tartja betegségnek, hiszen nem lehet belőle kigyógyulni, de napról napra meg kell vele küzdeni.

tovább

Akár a skizofrénia terápiájához is vezethet a Semmelweis Egyetem kutatóinak felfedezése

2023.02.06.

A 110 éve leírt skizofréniáról már számos tanulmány született, a pontos neuropatológiai hátterét azonban mindeddig nem tárták fel – most a Semmelweis Egyetem kutatása ért el egy fontos eredményt a területen.

tovább

A magyar kutatók által felfedezett idegpálya az agy soha nem látott kapcsolatait fedi fel

2023.01.23.

A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) munkatársai egy eddig ismeretlen idegpályát fedeztek fel az agykéreg és az információk feldolgozásában legnagyobb szerepet játszó kéreg alatti agyi régió, a talamusz között. Minthogy az e területek közötti kapcsolat már sok évtizede az agytudomány egyik legkutatottabb témája, egy soha nem látott kommunikációs csatorna felfedezése valóságos szenzáció.

tovább

A rágódáson való rágódás súlyosbítja a depressziót

2023.01.11.

Ha egyszer már jelentkeznek a depresszió tünetei, könnyen kialakulhat egy olyan mintázat, amiben az önmarcangoló gondolatokkal egyre súlyosbítjuk a betegséget.

tovább

Megtalálták a depresszió gyógymódját

2023.01.04.

Elektromos stimuláció segítségével három olyan pácienst is sikerrel kezeltek amerikai kutatók, akik depressziója más kezelési módszerekre nem reagált megfelelően korábban. A kutatócsoport egyfajta érzelmi nyomolvasót is kifejlesztett, amely révén pusztán az ember agyi aktivitásából képesek meghatározni aktuális érzelmi állapotát.

tovább

Kácsor Zsolt: Pokoljárás Bipoláriában - Egy mániás depressziós feljegyzései

2023.01.01.

"A bipoláris depresszió nem mélabúság, nem búskomorság, nem rosszkedv, nem kedvetlenség, nem borongó szomorúság, nem is melankólia, ami idővel elmúlik, hanem kettős természetű érzelmi élet. Az ember két életet él egyetlen testben, és mind a két élete valódi - de egyik sem az igazi."

tovább

Könyvajánló: Anka Kristóf: Sorkizártak

2022.12.31.

Kiváló, nagyszerű könyv a felépülésről, arról, hogy fel lehet jönni a legnagyobb krízisből is.

tovább

A Fb túlzott használata, növeli a depressziót

2022.12.28.

Facebook addiction increases depression severity among people who are already depressed

tovább