TEGYÜNK EGYÜTT A MENTÁLIS SAJÁTOSSÁGOK ELFOGADÁSÁÉRT

JIM VAN OS: NEM LÉTEZIK SZKIZOFRÉNIA!

2020.07.16.

ELKÉSZÜLT A MAGYAR FORDÍTÁSA DR. HARANGOZÓ JUDIT BEVEZETŐJÉVEL - KÉRLEK, OSSZÁTOK MEG AZ INFORMÁCIÓT ÉS ÍRJÁTOK ALÁ!

A LINK, AMIN CSATLAKOZNI LEHET:

www.peticiok.com/jim_van_os_nem_letezik_szkizofrenia

„A holland Jim van Os, a ma élő egyik legnevesebb pszichiáter, genetikus kutató indított el egy felhívást, amelyhez én is csatlakozom: szeretnénk, ha megszűnne a „szkizofrénia” diagnózis.

Erre azért van szükség, mert ennek a diagnózisnak az orvostudományi megalapozottsága nagyon csekély, és az orvosi haszna kisebb, mint a belőle fakadó pszichológiai és szociális hátrány.

Nem csupán arról van szó, hogy más nevet adnánk a "szkizofréniának". Új, a stigmától és az előítéletektől megszabadító, mégis jól használható diagnosztikus megközelítést szeretnénk érvényesíteni.
Sorra megdőlnek azok a sokáig és sokak által bizonyosnak vélt állítások, melyek a szkizofréniával diagnosztizált személyeket reménytelen agyi betegségben szenvedő, folyamatosan romló, veszélyes és gyógyíthatatlan eseteknek minősítették. A tudományos és tapasztalati tények az ellenkezőjét bizonyítják, azonban ezek mégsem változtatnak eléggé azon, hogy amikor kimondjuk a „szkizofrénia” szót, még a szakemberek is valamiféle csüggesztő reménytelenséggel tekintenek a diagnózist "hordozó" személyre. Így aztán a diagnózis, mint egy "második betegség", olyan terheket rak az érintett emberekre, azok családtagjaira és barátaira, amelyek aztán valóban hozzájárulnak a „tünetek” rosszabbodásához.

Ezek az előítéletek ma még meghatározzák a legtöbb ember és a legtöbb szakember szemléletét. Nos, ezen akar változtatni a kiemelkedő van Os Professzor, akinek kiáltványát figyelmébe ajánlom. Változtassunk ezen együtt! Csatlakozzon Ön is az aláírásgyűjtéshez! Dr. Harangozó Judit"

A link, amin csatlakozni lehet!

www.peticiok.com/jim_van_os_nem_letezik_szkizofrenia

A linkre rákattintva, ha végigolvassuk a kiáltvány szövegét, a szöveg alatt találjuk a kitöltendő rubrikákat:
Keresztnév
Vezetéknév
Város
Ország
E-mailcím
Alatta lehet bejelölni, hogy az aláírásod nyilvános-e: Igen - Nem
(Tehát úgy is alá lehet írni, hogy valaki megőrzi az inkognitóját!)
Utána legalul rá kell klikkelni.: a „Petíció aláírása” mezőre.
Ezek után küld a rendszer a megadott emailcímre egy ellenőrző emailt-a – ennek a megnyitásával hitelesíted az aláírásod.

Sajnos elképzelhető, hogy a t-online-os e-mail címeket kevésbé tolerálja

Köszönet a csatlakozóknak: Csontos Erika

az angol nyelvű kiáltvány:

www.schizofreniebestaatniet.nl/english/

vissza