TEGYÜNK EGYÜTT A MENTÁLIS SAJÁTOSSÁGOK ELFOGADÁSÁÉRT

Kezdőoldal

Kedves Látogatónk!

nyitnikek.hu oldalt a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés és a Hanghalló mozgalom aktivistái szerkesztik. A mentális diagnózissal élő emberek érdekeit képviseljük és harcolunk a megbélyegzés és a megkülönböztetés ellen. Szeretnénk megmutatni a stigma valódi arcát és segítséget nyújtani az ezzel való megküzdésben.

Sajnos a pszichiátriai diagnózisokat sokszor terhelik előítéletek, amelyek néha több bajt okoznak nekünk, mint az adott tünetek, amelyre a diagnózist alapozták. Fontos, hogy tudjuk, egyenrangúak és értékesek vagyunk, megillet minket a tisztelet és az emberi méltóság minden körülmények közt. Felépült sortársaink is igazolják, hogy még nehéz állapotokból, megakadásokból is van lehetőség és remény a felépülésre! A felépülés értékei a szakemberek számára is iránymutatóak, és a mentális szolgáltatások megújulását segíthetik. A felépülés során nem a diagnózis, a tünetek állnak a figyelem központjában, hanem az érintett ember és hozzátartozói személyes életútja a kiteljesedés, szabadság, autonómia, emberi méltóság értékei mentén. Ezek a körülmények természetesen segítik a gyógyulást is és a felépülést szem előtt tartó szakemberek ilyen értékeket állítanak előtérbe a gyógyszeres és pszichoszociális ellátás során is. Ők tisztelettel fogadják az önsegítő csoportokat és az érintettek személyes szükségleteit, életcéljait segítik. 

Olvashatunk a Nyitnikék honlapon a Bipoláris, HanghallóHozzátartozói és Traumafeldolgozó önsegítő csoportokról.

Szeretnénk, ha oldalunk olyan fórummá fejlődne, ahol a kérdéssel érkezők megkapják válaszaikat - akár az oldal tájékoztató anyagaiból, akár, a levelezőlistánkon egymástól.

Szeretnénk, ha "Az én történetem" rovatba mindig érkeznének tanulságos, vicces, szomorú és vidám történetek, amelyek tanácsokat adnak, helyzeteket mutatnak be, melyekben a szereplők tettek egy lépést a megbélyegzés és diszkrimináció  ellen.

Szeretnénk, ha a Médiafigyelőhöz felhasználóinktól is érkeznének elemzendő, pozitív hangnemben íródott, a médiában közölt anyagok.

A NYITNIKÉK  Antistigma díjat hozott létre 2011-ben létre, amellyel azokat az újságírókat, médiaszakembereket közéleti szereplőket, sőt, antistigma aktivistákat tüntetjük ki, akik a mentális zavarokkal élők megbélyegzése, diszkriminációja ellen küzdenek. A Stigmafal ablakban közöljük azokat a média megjelenéseket, amelyek negatív módon mutatják be, stigmatizálják a mentális zavarokkal küzdőket. Szerencsére ezekből egyre kevesebbet olvashatunk, amely a NYITNIKÉK aktivitásának is köszönhető.(!)

Az Ébredések Alapítvány és a Nyitnikék Magyar Antistigma Kezdeményezés pártfogásával működik Magyarországon az első Hanghalló csoport a Kálvária tér 5. alatt Mérey Zsolt vezetésével.

Honlapunkon helyt adunk híreiknek, közleményeiknek, szakmai anyagaiknak Hanghallók rovatban.

És végül, de nem utolsó sorban, szeretnénk, ha mindenki, akinek javaslata, észrevétele, kritikus vagy dicsérő véleménye van, megírná azt nekünk az antistigma2009@gmail.com címre, azért, hogy az oldal valóban azoknak szóljon, akik használni fogják.

Köszönjük!"

(Az alábbi szervezetek és magánszemélyek csatlakoztak eddig a Magyar Antistigma Kezdeményezéshez: Ébredések Alapítvány,  DélUtán Alapítvány, Egyensúlyunkért Alapítvány, "Fészek AM" klub: Szenvedélybetegek önsegítő csoportja, Félúton Alapítvány, Gyönysor Alapítvány, Horgony Pszichiátriai Betegekért Kiemelten Közhasznú Alapítvány, Humán Sztáda Nonprofit Kft, Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, Literatura Medica Kiadó,  Magyar Művészet- és Szocioterápiás Közösségépítő Egyesület (MMSzKE),  Menta Alapítvány, Mentál Szanatórium Alapítvány, MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület, MSBH Kálvária Közhasznú Egyesület, Nap Kör Mentálhigiénés Alapítvány, Antistigma Civil Kontrol - Ács Andrea, Bajnai Nóra, dr Balczár Lajos, Balogh József,  dr Bánfalvi Attila,  Barnabás Tamás, Becker András, dr Bieliczky Edit, dr Bodrogi Andrea, Botka Bianka, Bulyáki Tünde, Cserna Károly,  dr Danics Zoltán, Dukai Kata, Gajdos Ágoston, Gecse Andrea, Debreceni Edit, Fogarasi Zsuzsanna, Furka Zsuzsanna, Gallai Veronika, dr Gyarmathy Éva, Horváth Éva, Yean-Yves Feberey,  Indries Krisztián, Jakovics Krisztina, Karácsony Erika, Kiss Ibolya, dr Kántor Zsuzsa,  Klement János, Kristóf Júlia, Kucsera Hajnalka, dr Lajtavári László, Lechnerné Vadász Judit, Lendvai Eszter, dr Lőrintz Zsuzsa, Lukács Mirjam, Magyar Ágnes, Mendi Rózsa, Musielák Mária, Nagy Károly, Nagy Károlyné, Nádor-Virág Anikó, Németh László, Pálmai Ildikó,  dr Ratkóczi Éva,  Schultheisz Krisztina,  Seress Attila, Senkár Éva, Seress Attila, dr Silling Tibor, dr Somogyi Andrea, dr Somoskővi Csilla, Szabó Mária Myrtill, Szabó László, Szatmári Éva,  Szőke Zsolt, Tana Ünige, dr Topolánszky Ákos, dr Tapasztó Istvánné, Veres Katalin,  Walla Mária, Wágner Edit)