TEGYÜNK EGYÜTT A MENTÁLIS SAJÁTOSSÁGOK ELFOGADÁSÁÉRT

Antistigma-díjazottak 2018 ősz

2018.11.14.

Antistigma-díjazottak 2018 ősz

Bosznyai Beáta, Demetrovics Zsolt, Farkas Judit, Fazekas Zsolt, Golenya Éva, Kun Bernadette, Marjai Kamilla, Mészáros Piroska, Molnár Rudolf, Nagy István Miklós, Németh Attila, Olasz Anna, Petke Zsolt, Ruprecht Mariann, Tóth András, Tremkó Mariann, Zsély Anna, Dr. Szatmári Éva, Mizsur András, Hornyik Anna Viola, Kéri Péter

Bosznyai Beáta szociális munkás, Demetrovics Zsolt  PhD szakpszichológus, Farkas Judit PhD klinikai szakpszichológus, Fazekas Zsolt addiktológus konzultáns, Golenya Éva tapasztalati szakértő, Kun Bernadette PhD pszichológus, Marjai Kamilla addiktológiai konzultáns, Mészáros Piroska addiktológiai konzultáns, Molnár Rudolf tapasztalati szakértő, Nagy István Miklós MD addiktológus, pszichiáter,  Németh Attila MD, PhD neurológus, pszichiáter, addiktológus, Olasz Anna MD, addiktológus, pszichiáter, rehab. főorvos, Petke Zsolt MD, PhD, pszichiáter, addiktológus, osztályvezető főorvos, Ruprecht Mariann főápoló, mentálhigiéniás segítő, Tóth András MD, pszichiáter, Tremkó Mariann klinikai és addiktológiai szakpszichológus, Zsély Anna programvezető, pszichológus Petke Zsolt, Tremkó Mariann: Felépülés a függőségből: szerencsejáték és szerhasználat című könyv megírásában való részvételért.

Kiemelnénk Marjai Kamillát, Nagy István Miklóst és Petke Zsoltot, akik már kaptak korábban is egy Antistigma-díjat. A kötet a felépülés kiváló elméleti és gyakorlati összefoglalóját adja és kiemelkedő, hogy a megírásában a szakemberek és tapasztalati szakértők egyaránt részt vettek. Frissen, mintha mi sem történt volna vele az évtizedek során, és mintha közben mindent elszenvedett volna, amit csak lehet, lép elő az ember, a civil az osztály falai közül, és azonnal hív, hogy lássunk hozzá kibontani a reményt a túlzó medikalizációból egyrészt, az illúziókból másrészt. Mintha együtt gondolkozna és együtt lépne a felépülés útjára az olvasó a szerzőkkel. Szinte minden mondaton keresztül a szerzők és felépülők közti folyamatos párbeszédet tapasztaljuk. A szerzők bátorsága példaértékű, mert tanúságtétel, józanodás a stigma és a kényszerek hálójából egyszerre, nyelvileg pedig józanodás a nyelvi stigmából és kényszerekből is. Emberséges, felépüléselvű, megalapozott és magát folyamatosan megalapozó, önszerveződő gyakorlat rajzolódik ki. A felépülés vár ránk régóta, és nincs más választásunk, mint felvenni a fonalát. Minden dolgunkra van emberi, civil szó - és akkor szabadulás is van a kényszerpályákon és az elidegenedett kezeléseken túl. Ez a könyv nem tart vissza információt, nem titkol; és nem titkolja, hogy a gyakorlat etikából szövődik. Nem tagad, nem hárít, nem szépít.  Részeredmény – és így készen áll, nem vár semmire; folyamatosan keresi a megfelelő szavakat – és így tűpontos; arra is ösztönöz, hogy legyünk keresők és tűpontosak, irgalmasak, másrészt kíméletlenek a lényegben.

 Dr. Szatmári Éva psziáchiáter főorvosnő és Mizsur András az Abcug.hu újságírója és Mizsur András két tapasztalati szakértője  Hornyik Anna Viola és Kéri Péter - Az orvosok és rokonok is ellehetetlenítik a skizofrének életét című cikkért.

Mizsur András újságíró, aki ismételten érzékenyen, korrekten  tájékoztatott a mentális problémákkal élők problémáiról,tapasztalati szakértők bevonásával a abcug.hu saját cikkében.

Dr. Szatmári Éva pszichiáter a Debreceni Kenézy Gyula Kórház főorvosa, aki a felépülés-elvű, személyközpontú gondozás és rehabilitáció kiváló művelője és ebben a cikkben is megmutatta kiváló szemléletét és stigmaellenes tevékenységét.

Hornyik Anna Viola és Kéri Péterakik tapasztalati szakértőkként vállaltak interjút Mizsur András cikkében és őszintén, hitelesen tettek a stigmacsökkentésért. „„Gábor” azért is vállalta az interjút, hogy megmutassa: a pszichózissal élők is normális emberek, akik tesznek a társadalomért. A hangok még most is ott vannak a fejében, de sokkal halkabbak; ahogy feldolgozta az átélt traumákat, úgy szorultak vissza.” – írja Mizsur András. „Eszter” szinte teljesen felépült „A köznyelv úgy fogalmazna, hogy Eszterről nem is gondolná az ember, hogy skizofrén. – Mizsur András véleménye szerint.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!