TEGYÜNK EGYÜTT A MENTÁLIS SAJÁTOSSÁGOK ELFOGADÁSÁÉRT

Antistigma-díjazottak 2019 tavasz

2019.05.27.

Antistigma-díjat kapott Csontos Erika és Szurovecz Illés

Szurovecz Illés, az Abcug.hu újságírója - Jobban lesz attól, ha bilincsben visszük a pszichiátriára? című cikkéért, amelyben a pszichés gondokkal küzdő emberek kötelező kórházi gyógykezelésének körülményeit mutatja be korrekten és empatikusan tájékoztatva, a megbélyegzést elkerülve. 

Szurovecz Illés 2014 óta a szociális ügyekkel, társadalmi problémákkal foglalkozó Abcúg újságírója. Cikkeiben gyakran ír a gyermekvédelem problémáiról, szociálpolitikáról és különböző kisebbségi csoportok helyzetéről, például romákról, fogyatékossággal élő emberekről és hajléktalan emberekről. 

Csontos Erika Életműdíjat kap! Csontos Erika  irodalomkritikus, szerkesztő, számos irodalmi életmű-interjút publikált, a 2000-es években kezdte a mentális problémákkal kapcsolatos érzékenyítő tevékenységét. 2008-tól érdeklődése homlokterébe a medikalizáció, a pszichiátriai diagnózisok érvényessége, valamint a stigma jelensége került. Interjúi, tanulmányai, esszéi részben orvosi, illetve szociológai szakfolyóiratokban (Lege Artis Medicinae, Esély), részben a művelt nagyközönségnek szóló, társadalomtudománnyal is foglalkozó folyóiratokban, periodikákban jelentek meg (2000, ÉS, Alibi). A legelső, átfogó jellegű publikációk az Ébredések Alapítvány Hanghalló Önsegítő Csoportjáról az ő nevéhez fűződnek, közülük két interjú személyes felépüléstörténet.

 

Az életműdíj odaítélésekor  következő tanulmányokat és cikkeket értékeltük:

  • GM-game című tudományetikai tanulmányát a 2000 folyóiratban publikálta 2011-ben. Malacka fejfájásától Pilátus migrénjéig című, az Élet és Irodalomban megjelent „érzékenyítő” esszéje következtében 2013-ban felvették egy neurológusokat és migrénes érintetteket tömörítő szervezetbe.
  • 2008-ban Feldmár Andrással a pszichiátriai diagnózist kapott emberek stigmatizációjáról, 2009-ben Szendi Gáborral a szerelmi bánat medikalizációjáról készített interjút a 2000-nek. Dr. Kovács József professzorral, a modern orvosi etika magyarországi megteremtőjével Kognitív apartheid címmel készített interjút 2009-ben, a pszichiátriai zavarok osztályozási rendszereinek ellentmondásairól és a stigmáról.
  • 2014 augusztusában megfigyelőként részt vett az Ébredések Alapítvány által szervezett, a hanghalló mozgalom karizmatikus alakja, Ron Coleman által vezetett hanghalló tréningen.
  • Az Ébredések Alapítvány Hanghalló Csoportjának egykor „paranoid skizofréniával” diagnosztizált, felépült tapasztalati szakértővel készült, Mi az, hogy véletlen? c. mélyinterjúja az Esély 2015. május-júniusi számában olvasható.
  • A budapesti Hanghalló Csoport másik tapasztalati szakértőjével készült beszélgetését Folyóhoz A Medret címmel publikálta.
  • A Hanghalló Csoport vezetőjével készült interjút A Hang nem tud elmosogatni címmel a Lege Artis Medicinae c. orvosi folyóirat közölte 2015 augusztusában.
  • Az Ébredések Alapítványt vezető közösségi pszichiáterrel, dr. Harangozó Judittal készült átfogó interjú a 2000 c. folyóirat 2015. áprilisi számában jelent meg A pszichiátria szent Grálja címmel.
  • Csontos Erika 2015 augusztusától 2016 novemberéig az Ébredések Alapítvány kommunikációs vezetőjeként dolgozott. 2016 januártól novemberig a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés koordinátora is volt. Részt vett a világhírű kutató, Jim van Os „Nem létezik szkizofénia!” c. kiáltványának terjesztésében.
  • 2017-ben a Lege Artis Medicinae számára a Nobel-díjas matematikus John Nash-ről Mérey Zsolttal közösen írt tanulmányában a hanghalló mozgalom szakirodalmát foglalta össze.
  • 2018-ban interjút készített Marius Rommével és Sandra Esherrel, a hanghalló mozgalom alapítóival, amely az Élet és Irodalomban jelent meg,  Szétmálló hangerdő címmel.
  • Az Alibi jubileumi száma adott lehetőséget „Hanghalló vagyok és ez fantasztikus!” c. esszéjének közlésére. Ebben a Romme és Esher által szerkesztett, Mérey Zsolt által lefordított 50 felépüléstörténetből válogatott.
  • A Mérey Zsolt által írt Hanghalló példatárból idéz Körülötted forog? c. esszéjében (Alibi hat hónapra, Véletlen c.  tematikus szám, 115-121 o.  2019 június, megjelenés előtt).
vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!