Együtt Európában a lelki egészségért.

2019.04.01.

Már sok helyen bizonyosak abban, hogy megfelelő terápiákkal a „nehéz” mentális állapotok is javíthatóak. Sok érdekesség, innovatív megoldás bemutatásával zajlott a GAMIAN Bukaresti konferenciája.

A kliensek jövőéjért dolgozó Európai szervezet, a GAMIAN idei konferenciáját Bukarestben tartotta. A szervezet tömöríti azokat az európai kliensorientált alapítványokat, szerveződéseket, melyek a páciensek, a nehéz mentális problémával élők nézőpontját helyezik a középpontba. A gyógyulás, a kliens érdekei, a páciens-szakember együttműködés így mindig a fókuszban van minden ilyen nagyobb találkozásnál.

Az idei konferencián alapítványunkat Kristóf Róbert az Ébredések Alapítvány vezetője, Gallai István a Hanghalló Önsegítő Csoport vezetője és Kéri Péter önkéntes képviselte. Három olyan ember aki sokat tud az alapítvány aktuális működéséről, innovatív tevékenységéről és természetesen rész is vállal mindebből.

A háromnapos konferencia fókuszában a depresszió és az ezzel kapcsolatos kérdések, valamint a mentális kórképek innovatív megközelítései álltak, de hallhattunk a skizofréniával kapcsolatos előadást is.

Bármely mentális képről is volt szó, nagyon érdekes és fontos volt meghallgatni számunkra, hiszen ezek az állapotok gyakorta kézenfogva járnak. A depresszió kíséri a pszichózist, a pszichózis követheti a depressziót, de más-más állapotok is karon foghatják egymást. Tehát nem volt olyan prezentáció ami ne lett volna izgalmas nekünk.

Európa jó néhány meghatározó szereplője részt vett a konferencián, szakemeber és kliens oldalon egyaránt, olyanok, akiknek a nevét aki figyel, rég ismerheti.

Előadott nekünk Silvana Galderisi, az Európai Pszichiátriai Társaság elnöke, az a Chiara Samele aki ott Bukarestben is megköszönte nekem a sok pszichózissal kapcsolatos hasznos választ kérdőíveinkre, melyeket az Ébredések Alapítványtól kapott.
Nagy taps követte még Mireille Pellegrini pozitív pszichiátriával kapcsolatos előadását is akárcsak Kristóf Róbert az Ébredések Alapítvány a mentális állapotok javítását célzó innovatív megoldásairól szóló prezentációját is.

Persze ez csak néhány, ami megérintette az embert.

Miért jó egy ilyen konferencián részt venni? Jó hiszen rájövünk szakemberek, kliensek, hogy itt ezekben a pillanatokban teremthetjük meg a jövő pszichiátriájának útjait. Közösen páciensek, szakemberek. Szakemberek, kliensek. Fantasztikus dolog, hogy rajtunk keresztül, alapítványunk is részese ennek a folyamatnak.

Alapítványunk vezetője, Kristóf Róbert elnökölte az egyik előadássorozatot, és egyik e-pszichiátriával kapcsolatos workshopot, és ami talán még megtisztelőbb, idén alapítványunk vezetőjét választotta meg a Gamian a Kommunikációs Bizottság elnökévé.

Érdekes és izgalmas projekt, a finn Taiteen Sulattamo vezetője vehette át a Pedro Montellano díjat, melyet a páciensek számára előremutató úttörő kezdeményezések kapnak. A projekt – ahogy beszélgettem velük – nem a klasszikus színházterápiát műveli, hanem egyszerűen színházi előadásokat hoz létre például pszichózissal élők szereplésével. Eleinte falakba ütköztek, elutasításokat kaphattak csak, ma teltházas darabokat visznek színpadra.

Fontos nekünk, hogy amit teszünk megismerjék Európában és megtudjuk mik a legérdekesebb követendő példák és ezen a konferencián is kiderült, hogy Európának is fontos az amit és ahogyan tevékenykedünk MINDANNYIAN az Ébredések Alapítványnál.

Képek: Gallai István

Szöveg: Kéri Péter

vissza