Médiafigyelő

A magyar kutatók által felfedezett idegpálya az agy soha nem látott kapcsolatait fedi fel

2023.01.23.

A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) munkatársai egy eddig ismeretlen idegpályát fedeztek fel az agykéreg és az információk feldolgozásában legnagyobb szerepet játszó kéreg alatti agyi régió, a talamusz között. Minthogy az e területek közötti kapcsolat már sok évtizede az agytudomány egyik legkutatottabb témája, egy soha nem látott kommunikációs csatorna felfedezése valóságos szenzáció.

tovább

A rágódáson való rágódás súlyosbítja a depressziót

2023.01.11.

Ha egyszer már jelentkeznek a depresszió tünetei, könnyen kialakulhat egy olyan mintázat, amiben az önmarcangoló gondolatokkal egyre súlyosbítjuk a betegséget.

tovább

Megtalálták a depresszió gyógymódját

2023.01.04.

Elektromos stimuláció segítségével három olyan pácienst is sikerrel kezeltek amerikai kutatók, akik depressziója más kezelési módszerekre nem reagált megfelelően korábban. A kutatócsoport egyfajta érzelmi nyomolvasót is kifejlesztett, amely révén pusztán az ember agyi aktivitásából képesek meghatározni aktuális érzelmi állapotát.

tovább

Kácsor Zsolt: Pokoljárás Bipoláriában - Egy mániás depressziós feljegyzései

2023.01.01.

"A bipoláris depresszió nem mélabúság, nem búskomorság, nem rosszkedv, nem kedvetlenség, nem borongó szomorúság, nem is melankólia, ami idővel elmúlik, hanem kettős természetű érzelmi élet. Az ember két életet él egyetlen testben, és mind a két élete valódi - de egyik sem az igazi."

tovább

Könyvajánló: Anka Kristóf: Sorkizártak

2022.12.31.

Kiváló, nagyszerű könyv a felépülésről, arról, hogy fel lehet jönni a legnagyobb krízisből is.

tovább

A Fb túlzott használata, növeli a depressziót

2022.12.28.

Facebook addiction increases depression severity among people who are already depressed

tovább

A pandémia okozta stressz megváltoztatta a kamaszok agyát

2022.12.26.

Az iskolabezárások és a karanténszabályok világszerte negatívan befolyásolták a kamaszok mentális egészségét, egy friss kutatás ugyanakkor utal arra is, hogy az agy struktúrájára is hatást gyakorolt – írja a Euronews.

tovább

Történelmi magyar felfedezés: az autizmus és a skizofrénia is más megvilágításba kerülhet

2022.12.21.

Egy eddig nem azonosított, az egész agykéregre jellemző működési elvet írtak le kutatók, amely hozzájárul a tanulás korai fázisának sikerességéhez. A kutatás eredményei alapul szolgálhatnak egyes kórállapotok, például az autizmus és a skizofrénia kifejlődését vizsgáló kutatások tervezéséhez.

tovább

Jó hír érkezett a Richtertől, új amerikai engedélyt kapott a legnagyobb forgalmú terméke (

2022.12.19.

Engedélyezte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a Richter készítménye, a Vraylar (cariprazine) használatát a major depressziós betegek kiegészítő kezelésére – közölte a cég.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

tovább

A DEPRESSZIÓT NEM LEHET TANÁCSOKKAL GYÓGYÍTANI NEM KELL MEGOLDANOD A PROBLÉMÁT, ÚGYSEM TUD

2022.12.16.

Sok cikket, vallomást olvastam már arról, milyen nehéz fel- és beismerni a depressziót. Láttam már testközelből depressziós embert, éltem vele együtt. Valójában nagyon is tudom, milyen depressziósnak lenni.

tovább