Médiafigyelő

Új remény a súlyos depressziósoknak: agyritmus-szabályozó

2022.02.23.

Amerikában már több súlyosan depressziós kapott a szívritmus-szabályozóhoz hasonló készüléket, és az eredmények igen biztatók.

tovább

Drámai kisfilm arról, mit él át egy bántalmazott nő, ha elfelejt egy pohár tejfölt

2022.02.18.

Az Ökomenikus Segélyszervezet segítséget nyújt azoknak, akik kapcsolati erőszakban részesülnek.

tovább

"A gyógyszer és az alkohol sok bűncselekményben vastagon benne van"

2022.02.17.

Operatőr akart lenni, de pszichiáter lett, aki függőkkel, droghasználókkal, alkoholbetegekkel, szexmunkásokkal és hontalanokkal egyaránt foglalkozik. Az integrált intézményrendszerben hisz, azt vallja, a szociális és egészségügyi ellátást nem lehet szétszálazni. Szemelyácz Jánossal, az INDIT Közalapítvány kuratóriumának elnökével beszélgettünk.

tovább

Ébredések és rettegések

2022.02.15.

„Amikor a vegyszer nyitotta ablak bezárult, másra ébredtünk rá. Tudjuk, hogy az emberi elme erősebb, mint bármilyen gyógyszer. Hát ez az, amit életben kell tartanunk munkával, játékkal, barátsággal, családdal, mert ezek a dolgok számítanak.” Az Ébredések című film zárómondatai a budapesti Ébredések Alapítvány filozófiája lettek. Riport egy helyről, ahol nem létezik gyógyíthatatlan mentális beteg.

tovább

Értékközpontú pszichológusok vitába szálltak a Magyar Pszichiátriai Társasággal

2022.01.27.

„A nemi identitás, a nemi szerepek és a társadalmi nem fogalma összemosódik a Magyar Pszichiátriai Társaság állásfoglalásában” – állítja az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja. Nemrégiben pszichológusok és pszichiáterek közös közleményt adtak ki, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy szerintük a gyermekvédelmi törvény kifejezetten veszélyezteti a fiatalok egy részének mentális egészségét. - cikk a linken.

tovább

Sokkoló: öngyilkos lett az ismert szinkronszínész, akinek hangját milliók ismerték

2022.01.26.

A gyerekszínészként ismertté vált Peter Robbins állítólag alkohol- és nyugtatófüggőséggel, valamint súlyos depresszióval küzdött. - cikk a linken.

tovább

„Huszonhárom éve tiszta vagyok” – Kiss L. Tímea az ópiátok rabja volt

2021.11.16.

„Sokan azt hiszik, hogy csak nagyon problémás családokból kerülnek ki drogos gyerekek, pedig ez nem így van” – állítja Kiss L. Tímea, aki még kamaszként került az ópiátok fogságába, ám kitartásának és még inkább egy kemény terápiának köszönhetően több mint két évtizede „felépülő függő”, vagy ahogyan ő definiálja magát: örök egyensúlykereső

tovább

Bulyáki Tünde

2021.11.16.

Inklúziós díj

tovább

6 személyiség egy testben: egy Tiktok-sztár vallomása

2021.11.09.

A 23 éves Lara elméjén és testén hat másik személyiséggel osztozik, akik sajátjával együtt határozzák meg, mit és hogyan csináljon.

tovább

Meghalt Aaron Beck, a pszichiátria egyik úttörője

2021.11.02.

Elhunyt Aaron Beck, a kognitív viselkedésterápia atyja – írja az MTI. Beck forradalmasította a depresszió és más mentális zavarok kezelését, a legendás pszichiáter júliusban töltötte be a 100. életévét.

tovább