Médiafigyelő

Kétszer annyi antidepresszánst szednek a magyarok, mint 20 évvel ezelőtt

2022.12.05.

Felmérték, hogyan változott 20 év alatt világszerte a depresszió elleni gyógyszerek fogyasztása. A magyarországi eredmények nem túl jók.

tovább

Poscast: Ne csináljunk pszichoterápiát, ha nincs vacsora –

2022.11.27.

közösségi pszichiátria és hanghalló csoportok

A közösségi pszichiátria életcélok mentén dolgozik, miközben a lehető legnagyobb mértékben támaszkodik a közösségi erőforrásokra és a természetes segítőkre. Alapja, hogy a befogadó közösség mindannyiunkat gyógyít. Dr. Harangozó Judit pszichiáterrel, az Ébredések Alapítvány vezetőjével és Gallai István tapasztalati szakértővel beszélget Czabán Samu.

tovább

INNOVATÍV TERÁPIÁKKAL GYÓGYULNAK A PSZICHIÁTRIAI BETEGEK A SEMMELWEIS EGYETEMEN

2022.11.21.

Új, természet- és kalandterápiás lehetőség segít többek között a Borderline személyiségzavarban, depresszióban, szorongásos zavarokban, bulimiában szenvedő betegeknek, illetve az önsértést és öngyilkossági kísérletet elkövetőknek a Semmelweis Egyetemen. A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán egy pályázatnak köszönhetően egészülhettek ki a korábbi gyógymódok az innovatív terápiás lehetőségekkel.

tovább

Az addikció nem választás, hanem válaszreakció az emberi szenvedésre

2022.11.01.

Dr. Máté Gábor magyar származású kanadai orvos és író évtizedek óta kutatja a függőségek és a krónikus betegségek kialakulásának okait.

tovább

Válságos állapotban a pszichiátriai ellátás

2022.10.29.

Komoly hangsúlyt kell fektetni a nagy egészségügyi átalakulás során a pszichiátriai ellátás reformjára is – nyilatkozta az Index megkeresésére Szekeres György. A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnöke rávilágított, hogy az elmúlt két évben 25 százalékkal nőtt a szorongásos, depressziós panaszok száma, miközben a kapacitások nem bővültek, sőt a helyzet ez idő alatt csak rosszabb lett.

tovább

Selena Gomez őszintén mesélt a bipoláris zavaráról

2022.10.27.

Selena Gomez sosem titkolta a mentális problémáit, betegségeit, most megjelenő dokumentumfilmjében élete legsötétebb időszakáról mesél.

Az egykori Disney-sztár az elmúlt időszakban rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül. Selena Gomez autoimmun betegsége miatt pár éve veseátültetésen esett át, ami hatással volt az egész életére.

tovább

Köszöntés a Lelki Egészség Világnapján

2022.10.10.

Az elmúlt években a járvány sokat változtatott az életünkön. Néhány betegünk és kollégánk is elment a COVID-19-pandémia következtében. Sokan szenvedtünk az izolációtól, de voltak, akik felfedezték a családjuk értékeit. Megritkultak a személyes találkozások, de felfedeztük a „távkapcsolatokat”.

tovább

Tapasztalati szakértők Magyarországon

2022.10.10.

Ez év januárjában végezte el Tapasztalati Szakértői Képzését a hatvanötödik mentális egészségügyi problémával diagnosztizált sorstárs az Ébredések Alapítvány által szervezett akkreditált képzés során.

tovább

„A terápia olyan, mint egy fűző: kiegyenesít, és stabilan tart”

2022.09.10.

Az Index közelmúltban indított sorozata ritka vagy épp nagyon is sokakat érintő mentális betegségeket, idegrendszeri zavarokat mutat be konkrét személyeken, egyéni sorsokon keresztül. A cikksorozat ötödik részében a bipoláris zavart járjuk körbe Vidor Eszter segítségével.

tovább

„Amit hallok, az a gázkamrában haldokló emberek sikolya lehet”

2022.08.10.

Az Index új sorozatot indított, melyben ritka vagy épp nagyon is sokakat érintő mentális betegségeket, zavarokat mutat be konkrét személyeken, egyéni sorsokon keresztül. A cikksorozat második részében egy skizofréniával élő nő, Emília küzdelmét mutatjuk be az első tünetektől a felépülésig vezető útig.

tovább