Médiafigyelő

A pszichiátriai betegek nem csak a betegségükkel küzdenek, hanem azzal is, ami a fejünkben

2021.10.31.

A tavaly, egyelőre önkéntes alapon létrejött Magyar Antistigma Munkacsoport azon dolgozik, hogy hosszú távon egyetlen skizofréniával, bipoláris zavarral, depresszióval együtt élőnek se kelljen szégyenkeznie, megbélyegzettként élnie. Ennek érdekében dolgozzák ki a Nemzeti Antistigma Programot (NAP), amelynek részleteiről Simon Lajos egyetemi docenssel, pszichiáterrel, a Moravcsik Alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgettünk.

tovább

Az egyedülálló férfi egy Down-szindrómás babát fogadott örökbe,

2021.10.23.

akit 20 család utasított vissza

Egy egyedülálló apa egy olyan Down-szindrómás babát fogadott örökbe, akit addig 20 család elutasított! Ő mégis azt mondja: „Büszke vagyok rá, hogy az apja lehetek!”

tovább

Egymást segítve, együttműködve tudunk támogatást nyújtani a rászorulóknak

2021.10.15.

Tizenhárom éve jegyezték be Nagy Károlyné Mischl Zsuzsa alapítványát, a Gyöngysor Alapítványt, aminek keretében mentális problémákkal küzdőknek segítenek, valamint szegénységben és mélyszegénységben élőknek juttatnak élelmiszer-adományokat.

tovább

„MÁRTÍROK UNOKÁJA VAGYOK”

2021.09.26.

– VIRÁG TERÉZ PSZICHOANALITIKUS HEROIKUS KÜZDELME A TÚLÉLŐKÉRT
Virág Teréz pszichológus 21 évvel ezelőtt halt meg, de munkássága, tanulmányai, tudományos eredményei ma is meghatározók. Elsőként ismerte fel, hogy a másod- és harmadgenerációs traumák hatnak a személyiségünkre, és óriási küldetéstudattal és segíteni vágyással kereste a gyógyírt a túlélő családok szenvedéseire.

tovább

Kész elmebaj: egyre nagyobb divat a sokkterápia

2021.08.22.

Paulo Coelho ezoterikus bestseller író, Lou Reed underground zenész , Yves Saint-Laurent ikonikus divattervező, vagy éppen Leia hercegnő. Azon kívül, hogy világhírűek, az is közös bennük, hogy mindegyikük azt a népes tábort erősíti, amelynek tagjai depressziójukat elektrosokk-terápiával kezeltették.

tovább

A COVID-19 oltás prioritása a súlyos mentális betegséggel élő emberek számára

2021.01.15.

A biztonságos és hatékony COVID-19 oltásért folytatott globális versenyben még mindig számos kihívással kell foglalkozni.

tovább

Himnusz

2021.01.01.

Himnusz a Budapesti Fesztiválzenekar és egy különleges kórus előadásában

tovább

Az egyedülálló apa hat fogyatékos gyermeket fogad örökbe:

2020.12.31.

“Soha nem mondanám, hogy soha többé nem akarok gyereket.”

Ben Carper nagyon szeretett volna apa lenni, ezért úgy döntött, hogy nem egy, hanem öt gyermeket fogad örökbe. Az egyedülálló apa inspiráló hatással lehet a férfiak számára, miután hat fogyatékkal élő gyermek felnevelésére vállalkozott.

tovább

COVID-19: magasabb kockázatot jelentenek a mentális betegségek

2020.11.10.

Akiknek már korábban kialakult valamilyen mentális betegsége, 65 százalékkal nagyobb eséllyel kapják el a koronavírus okozta betegséget, írja a Qubit.

tovább

Minden ötödik koronavírusos betegnél mentális betegség alakulhat ki:

2020.11.10.

szorongás, depresszió és álmatlanság

Minden ötödik koronavírussal fertőzött embernél mentális betegség alakulhat ki 90 napon belül - állapította meg egy kiterjedt kutatás. A szorongás, depresszió és álmatlanság a leggyakrabban jelentkező mentális egészségügyi probléma volt azon gyógyult koronavírusosok körében, akiknél 90 napon belül pszichés zavar alakult ki. A demencia kialakulásának is jelentősen megnőtt a kockázata a szakértők szerint.

tovább