Barnahus: a hely, ahol hisznek a traumán átesett gyerekeknek

2019.06.10.

Hiába rajzolta le a kilencéves kislány, ahogyan az édesapja orális aktusra kényszeríti, a nyomozóhatóság ezt nem fogadta el bizonyítékként. Azt mondták, a gyerek csak fantáziál. Az eset néhány éve történt Magyarországon, de a mai napig előfordul hasonló. Ezen próbál változtatni a Barnahus.

Ha fény derül arra, hogy egy gyereket szexuálisan bántalmaztak, és a szülő feljelentést tesz, hosszadalmas tortúra következik, ami évekig is eltarthat. A rendőrség, a gyámhivatal, a szakértők és a bíró külön-külön több alkalommal kifaggatják a gyereket, így lehet, hogy annak akár tizenöt-hússzor is be kell számolnia a borzalmas eseményekről, ami újra és újra traumatizálja őt. Nem egyszer előfordul, hogy emiatt nem jut el a feljelentésig a szülő, hiszen ettől lehetőleg mindenki szeretné megóvni a gyerekét.

Izlandon kifejlesztettek egy módszert, a Barnahust (ez magyarul gyerekházat jelent), aminek a középpontjában éppen a kihallgatási procedúra gyökeres megváltoztatása áll. Lényege, hogy egy kamerákkal felszerelt szobában, barátságos körülmények között egy erre kiképzett pszichológus csak egyetlenegyszer beszélget el a gyerekkel, onnantól kezdve ezt a felvételt használják a nyomozásban és az igazságügyi eljárás során. 2016-ban Szombathelyen nyílt meg az első magyarországi Barnahus a Tegyesz (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat) épületében, adományokból, önkormányzati támogatásból, illetve dr. Lazáry Györgyné családjának felajánlásából, aki jelenleg is a Barnahus vezetője, és klinikai gyermek-szakpszichológusként maga végzi a törvényszéki interjút, azaz a gyerekek meghallgatását is.

Többet megtudhattok Barnahusról a linken:

Link: https://nlc.hu/lelek/20190610/barnahus-abuzus-gyermekbantalmazas/

vissza