Minden ötödik koronavírusos betegnél mentális betegség alakulhat ki:

2020.11.10.

szorongás, depresszió és álmatlanság

Minden ötödik koronavírussal fertőzött embernél mentális betegség alakulhat ki 90 napon belül - állapította meg egy kiterjedt kutatás. A szorongás, depresszió és álmatlanság a leggyakrabban jelentkező mentális egészségügyi probléma volt azon gyógyult koronavírusosok körében, akiknél 90 napon belül pszichés zavar alakult ki. A demencia kialakulásának is jelentősen megnőtt a kockázata a szakértők szerint.

A The Lancet Psychiatry című tudományos lapban publikált tanulmány 69 millió ember egészségügyi adatait elemezte az Egyesült Államokban, köztük 62 ezren megbetegedtek koronavírussal. A pozitív koronavírus-tesztet követő három hónapban ötből egy gyógyult betegnél először diagnosztizáltak szorongást, depressziót vagy álmatlanságot. Ez kétszer nagyobb valószínűséget jelent, mint azonos időszakra vonatkozóan páciensek más csoportja esetében.

"Sokan aggódnak, hogy a Covid-19 túlélőinél nagyobb eséllyel alakulnak ki mentális egészségügyi problémák, eredményeink pedig arra utalnak, hogy ez valószínű" - mondta Paul Harrison, az Oxford Egyetem tudósa. 

Link: https://telex.hu/koronavirus/2020/11/10/koronavirus-mentalis-betegseg-szorongas-depresszio-almatlansag-kutatas

vissza