Régi cikkek - Archívum

2018.12.30.

Itt találhatók a régi cikkek

Hanghalló vagyok és ez fantasztikus

www.facebook.com/notes/erika-csontos/csontos-erika-hanghall%C3%B3-vagyok-%C3%A9s-ez-fantasztikus/2209063026043131/

Marius Rommeék Konferenciájának anyaga

Mérey Zsolt fordította és Dr. Harangozó Judit lektorálta.

upload/Marius Romme A hanghallást kezeljétek ne a szkizofréniát.doc

Élet és Irodalom

A legújabb számban: Csontos Erika interjúja Marius Romme professzorral és dr. Sandra Escherrel, a Hanghalló Mozgalom alapítóival.

" Számunkra fontos volt, hogy a hanghallók szerettek beszélni a tapasztalataikról. Ami egyébként teljesen érthető, mert ha egy hanghalló kapcsolatba kerül egy pszichiáterrel, az nem hallgatja meg. Igen különös, de a pszichiátereket úgy képezték ki, hogy ne hallgassák meg ezen élményeket. A hanghallás valamiféle tabu."

Új hozzáférési rendszerünkben a cikk szabadon olvasható a reklám megnézése után.

Fotók: Mátraházi Judit

www.es.hu/cikk/2018-08-03/csontos-erika-/szetmallo-hangerdo.html

Kránicz Dorottya írása:

Olyan mintha félig álmodnál, miközben a valóságban vagy – Bálint bipoláris zavaráról mesélt
Sorozatunkban mentális betegségekkel élő személyekkel beszélgetünk, hogy ők maguk mondhassák el, milyen is az élet valamilyen ritkán vállalt diagnózissal. Bajomi Bálint a hazai pszichiátriai ellátórendszerről és gyerekvállalásról is mesélt nekünk, és megmutatta, hogy bipoláris diagnózissal is lehet az ember doktori fokozat előtt álló biológus, fotós vagy újságíró – vagy az ő esetében mindhárom egyszerre. - Bajomi Bálinttal készült interjú. Linken olvasható a teljes cikk.

www.nlcafe.hu/lelek/20180405/olyan-mintha-felig-almodnal-mikozben-a-valosagban-vagy-balint-bipolaris-zavararol-meselt/

Orosz Ildikó írásai:

oroszildiko.blogspot.com/2018/03/nem-nyomjak-el-onsegites-hanghallassal.html

magyarnarancs.hu/riport/nem-nyomjak-el-108319

Gallai István és Kaszás Ica a Tilos rádióban:

archive.tilos.hu/cache/tilos-20180219-183000-200000.mp3

Csontos Erika: Folyóhoz A Medret

Ivánnal, a budapesti Ébredések Alapítvány Hanghalló Önsegítő Csoportjának tapasztalati szakértőjével Csontos Erika beszélget

A kutatások szerint az ókori görögök hanghallásokként éltek még saját gondolataikat, és ezt isteneknek, elhalt rokonoknak tulajdonították. Sok évvel ezelőtt egy szkizofrén beteg olvasva erről, rájött, hogy az ő baja az, hogy 'ókori agya' van. Innen indult a Hanghalló csoportok mozgalma, amely merőben új megvilágításba helyezte a szkizofréniát. -teljes cikk a linken olvasható.

www.tenyek-tevhitek.hu/a_szkizofrenias_hanghallasok_meroben_uj_megkozel%C3%ADtese.htm

Ők nem szégyellik mentális betegségüket: nézd meg a meglepően őszinte képeket! Sokan megbélyegzik azokat, akikről kiderül, depressziósak. -teljes cikk a linken olvasható.

femina.hu/egeszseg/mentalis-betegsegek-fotoprojekt/

„Ez a madár énekel a fejemben” - Hallucinációit rajzolja le a skizofrén lány. -teljes cikk a linken olvasható.

femina.hu/egeszseg/hallucinacio-rajzok/

Antistigma-díj 2017 novemberi visszhangok:

magyarnarancs.hu/kultura/dijaztak-a-narancs-szerzojet-107767

oroszildiko.blogspot.com/2017/11/antistigma-dijat-kaptunk-lizanka-cimu.html

www.e-nepujsag.ro/op/article/nyitnik%C3%A9k

www.egymasralepnitilos.hu/hirek/antistigma-dij-2017

Friss riport készült a Sziget Fesztiválon, amelynek témája: Az Ébredések Alapítvány és a mentális betegséggel élők megbélyegzése! A cikkben Dr. Harangozó Judit is megszólal!

Részlet a cikkből:

“A mentális betegséggel élők felépülésének egyik akadálya az, hogy az életükben parkolópályára kerülnek” Dr. Harangozó Judit

index.hu/belfold/2017/09/12/abcug_ebredesek_alapitvany_egeszsegugy_mentalis_betegseg_sziget/

Már a Semmelweis Egyetemen is alkalmazzák a virtuális valóság terápiát!

semmelweis.hu/hirek/2016/10/25/hatekonynak-bizonyult-a-repulesfobia-kezeleseben-a-virtualis-valosag-terapia/

"Az ilyen irányított expozíció továbbá lehetővé teszi a terapeutának, hogy olyan szorongásos betegségeket kezeljenek, amiknek kiváltó oka egy traumatikus tapasztalat emléke. "

index.hu/tech/2017/08/17/fobia_szorongas_kezeles_felelem_vr_virtualis_valosag/

"A hanghallók első nagyobb konferenciáján, 1987-ben összegyűlt tapasztalatok alapján a felépülést három nagyobb szakaszra osztották: a kezdeti szakaszban sokkot él át a hanghalló, amikor az élmények elemi erővel zúdulnak rá, és igyekszik azokat eltolni magától; az organizálás szakaszában a személy határt szab és különböző stratégiákat kezd használni a hangokkal kapcsolatban; az integrációs szakban a hanghalló felismeri, hogy a hangok énje részét képezik, integrálja azokat életébe, és már nem akar tőlük megszabadulni."

elitmed.hu/ilam/agykutatas/hanghallo-emberek-felepulestapasztalatanak-vizsgalata-14985/

Antistigma sajtó nyilatkozatunk: Ki is az elmebeteg?
A médiában már nem olvasni olyan jelzőket, hogy „nyomorék”, vagy „sánta”, de a mentális problémákkal élő embertömegek mintha még mindig nem érdemelték volna ki minden
esetben a nekik járó alapvető emberi tiszteletet – és az etikus újságírói hozzáállást. A  pszichoszociális fogyatékossággal élőket nem illik „leelmebetegezni”, leminősíteni és nem
korrekt, ha orvosi diagnózisok segítségével  érzékeltetik valakinek az emberi értékét.

disztor-kj-as-kozlemenyvegl.pdf

"A drogfüggőség olyan téma, ami a mai napig sok helyen tabunak számít. Pedig a függőség, legyen szó alkohol-, gyógyszer-, drog-, vagy akár szerencsejáték-függőségről, rengeteg családot szakít szét, tesz tönkre."

A cikkben alábbi kérdésekre keresik a választ:
"Mikortól beszélhetünk függőségről? Van olyan, hogy valaki bizonyos mennyiség elfogyasztása után függővé válik, míg másoknak ehhez sokkal több szer vagy idő kell? Lehet egyénfüggő a függőség?
Milyen a függőségre hajlamos személyiség? Mik lehetnek az első jelek?" stb.

24.hu/kozelet/2017/05/26/a-fuggoseg-csaladi-betegseg-a-drogos-gyerek-pedig-csak-egy-tunet/

"Családi örökségünk rengeteg értéket ad, a valahová tartozás érzését, stabil gyökereket. Annyira nem gondolkozunk rajta, hogy időnként fölösleges szokásokat is követünk, ami nem baj, legfeljebb vicces lehet. Néha viszont görgetjük magunk előtt felmenőink félelmeit, traumáit, és szépen tovább is adjuk őket a gyerekeinknek. Na, de hogyan válogassuk szét ezeket?" - erre keresi a választ a cikk és meg is találja.

divany.hu/szuloseg/2017/05/05/megved_es_megbenit_nagyanyam_es_anyam_oroksege/

2017 tavaszi Antistigma-díjazottak sajtóközleménye:

www.egymasralepnitilos.hu/hirek/a-%E2%80%9Enyitnikek%E2%80%9D-magyar-antistigma-kezdemenyezes-sajtokoezlemenye

Most egy fiatal májátültetett lánnyal folytatott interjút, cikket ajánlok. Nagyon érdekes, mivel több témát is érint. Többek között természetesen a stigmatizációt/megbélyegzést, az orvosok tudását és erőfeszítését és nem utolsó sorban a pozitív gondolkozást, meditációt.

fitmind.blog.hu/2017/04/17/_ma_mar_buszke_vagyok_a_hegeimre

Közlemény - ATV

kozlemeny-atv.doc

Amikor a nagymama gyermekkora nekünk fáj: a génjeink emlékeznek a felmenőink traumáira

www.ridikul.hu/2016/08/28/amikor-a-nagymama-gyermekkora-nekunk-faj-a-genjeink-emlekeznek-a-felmenoink-traumaira/

"A 21 éves Mélanie Ségard-nak mindig az volt a legnagyobb vágya, hogy tévés időjárás-bemondó legyen. A Down-szindrómás hölgy videót posztolt a Facebookra, amiben elmondta, "más vagyok, de sok mindent meg tudok csinálni – szeretném ezt a tévében is bebizonyítani"."

hvg.hu/elet/20170307_Eloszor_lesz_Downszindromas_teves_idojosa_Franciaorszagnak

"Petke Zsolt esete egy nem mindennapi történet arról, hogyan állhat talpra az ember, ha az ivásra már ráment a házassága, és a hagyományos terápiák meg a gyógyszeres kezelések is mind csődöt mondtak. És még valami: Petke Zsolt nem más, mint egy addiktológiai osztály vezetője." Dr Petke Zsolt Főorvos

hvg.hu/itthon/20170111_nyiro_gyula_korhaz_oszagos_pszichiatriai_es_addiktologiai_intezetet_petke_zsolt_alkoholizmus_fuggoseg

"Forradalom zajlik az agykutatásban: már az utóbbi évtizedben is sokkal többet tudtunk meg központi vezérlőnk működéséről, és a távlatok beláthatatlanok. Az alvás, a tanulás és a felejtés, az álmok, a kreativitás titkairól, mechanizmusáról is kérdeztük az MTA doktorát."

magyarnarancs.hu/tudomany/gatolni-az-idegrendszer-oregedeset-101268

"A Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának páciensei meséltek szenvedélybetegségükről, és arról, hogyan sikerült leszokniuk a kórház speciális terápiájának segítségével. Vasárnap második alkalommal tartottak jótékonysági főzést a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának munkatársai a Szimpla Kertben. A bevételt a náluk gyógyuló szenvedélybetegek kezeléséhez szükséges eszközök beszerzésére fordítják. Dr. Petke Zsolt, a kórház addiktológusa mesélt az általuk komoly sikerrel alkalmazott ún. szociálpszichológiai alapokon nyugvó terápiás módszerről és az önsegítő csoportok működéséről."

hvg.hu/itthon/20161121_Akartam_valtozni_de_mar_nem_en_iranyitottam_a_szert_hanem_a_szer_iranyitott_engem

Ez a cikk ugyan nem került elénk tavaly,  de semmit sem vesztett aktualításából. Interjú Dr. Purebl György pszichiáterrel a depresszióról és a stigmáról.

www.webbeteg.hu/cikkek/depresszio/17683/mi-volt-elobb-a-depresszio-vagy-a-stigma


Túl kell lepni a betegségmodellen. Mennyi fájdalmas szembenézés és munka a szülő számára!
Mennyivel egyszerűbb beadni neki egy bogyót...
HVG.pszichológia 2016. október 16.

hvg.hu/pszichologiamagazin/20161013_Figyelemhianyos_a_gyereke_Ne_a_gyereket_sajat_magat_fejlessze


2016. április 12. "Megtanultam utánozni a többséget" – a 2015- ben Antistigma-díjat kapott Orosz Ildikó legújabb, remek interjúja Oravecz Lizanka és Fekete Gy. Viktor autizmussal élő aktivistákkal.

http://oroszildiko.blogspot.hu/2016/03/megtanultam-utanozni-tobbseget-interju.html

A 444. 2016.április 6-i cikke egy sajnos  régről ismerős, diszkriminatív és stigmatizáló eljárás friss "alkalmazására" hívja fel a figyelmet:

Automatikusan értelmi fogyatékosnak minősítették a normális képességű roma gyerekeket.

http://444.hu/2016/04/06/automatikusan-ertelmi-fogyatekosnak-minositettek-a-normalis-kepessegu-roma-gyerekeket

2016. február 24. HVG.hu oldalán olvasható cikk, amely az MTA honlapján megjelent, Légmán Anna szociológussal egy átfogó kutatás alapján készült interjú összefoglalója.:

http://hvg.hu/plazs/20160224_Minden_negyedik_magyarnak_van_valamilyen_mentalis_problemaja

Az MTA honlapján megjelent eredeti cikk szövege, interjú Légmán Annával.

http://mta.hu/tudomany_hirei/az-orultek-helye-a-21-szazadi-magyar-tarsadalomban-10605

Légmán Anna: "Nem engedtek dolgozni" Egy skizofrénnek diagnosztizált ember élettörténetéről.

www.esely.org/kiadvanyok/2015_3/2015-3_3-2_Legman_Nem engedtek_dolgozni.pdf

2016. január 13.wmn.élet rovatában olvasható Dr .Buda László tollából:

http://wmn.hu/2016/01/13/talalkoztam-egy-megvilagosodott-emberrel-vagy-elmebeteggel/

2015. június-július Esély ( 2015/3) Csontos Erika: Mi az, hogy véletlen? Beszélgetés Bélával, egy felépült, előzőleg "paranoid skizofréniával" diagnosztizált tapasztalati szakértővel

www.esely.org/kiadvanyok/2015_3/2015-3_3-3_Csontos_Mi_az_hogy_veletlen.pdf

2015.júni 12. hetek.hu Makki Marie-Rose: Közösségi terápiák a pszichiátriai betegekért

http://www.hetek.hu/hatter/201506/kozossegi_terapiak_a_pszichiatriai_betegekert

2015.május 18. librarius.hu-n csodálatos írás jelent meg Barcza Réka tollából:

http://librarius.hu/2015/05/18/a-skizofren-anya-enjeit-lanya-orokiti-meg-a-fenykepezogepevel/

2015.június 3. hiradó .hu/napközben c. műsorban elhangzott, hogy alanyi jogon kellene járjon mindenkinek a mentális egészségügyi ellátás

http://www.hirado.hu/2015/06/03/a-sarlatanoknak-lejt-a-palya-luxusnak-szamit-a-mentalis-egeszseg

2015.ápr. 23. Szily László írása a Lipót jelenleg üres épületeiről:

http://cink.hu/dogos-dronfelvetel-a-bezart-pszichiatria-kisertetkastel-1699662595

2014.ápr.14.  Szurovecz Illés írása  Teljesen magukra hagyják a pszichés beteg gyerekeket

http://abcug.hu/majd-meghalunk-annyi-beteg-jonne/

2015.ápr.9 Gaal Ilona Amikor nincs magyarázat című írása a Magyar Narancsban a Germanwings eset kapcsán:

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/amikor-nincs-magyarazat-94473

2015.ápr. 7. nepszava.hu-n Heller Ágnes ír a morális érzékünk elvesztéséről, a Germanwings tragédia kapcsán:

http://nepszava.hu/cikk/1053346-germanwings-a-media-es-mi

2015.03.29. 444.hu, Horváth Bence cikke a A depresszió nem vezet gyilkossághoz címmel: 

http://444.hu/2015/03/29/fogalmunk-sem-lehet-rola-mi-jatszodhatott-le-a-germanwings-masodpilotajanak-fejeben/

2015.márc.20. Szellemvárosok Magyarországon sorozatban a Lipót 2007-ben bezárt épületét mutatják be:

http://szellemvarosok.blog.hu/2015/03/20/a_lipotmezei_elmegyogyintezet_o_p_n_i

2015. június 1. 444.hu (mno.hu nyomán) közli Székely László alapjogi biztos véleményét a betegek szentgotthárdi rossz ellátásáról:

http/444.hu/2015/06/01/sulyosan-sertik-a-betegjogokat-a-szentgotthardi-pszichiatrian/

2015.03.12. index.hu is tudósít a megkülböztetetten hátrányos bánásmódról a pszichiátriai betegséggel élő szülő nőről

http://index.hu/belfold/2015/03/12/nem_vittek_at_a_szuleszetre_a_vajudo_not/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index

2015.03.11. blikk.hu közöl cikket egy anya szenvedéseiről a pszichiátrián

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/a-betegek-hallottak-a-pszichiatrian-az-anya-szenvedeseit-2336931

2015. febr.26 Orosz Ildikó cikke a Magyar Narancsban az önsebzésről:

http://magyarnarancs.hu/lelek/kes-ollo-minden-haztartasban-akad-93896

2015.02.13. nol.hu Lencsés Károly írása az  embertelen magyar törvényről és a hátrányosan érintett rokkantnyugdíjas asszony harcáról:  Az állam bukott, az embertelenség marad címmel

http://nol.hu/belfold/nagyne-legyozte-az-allamot-1515797

2014.júni.4. cikk a sokszinuvidek.hu-n a boldog faluról, ahol mindenki fogyatékos:

http://sokszinuvidek.hu/mozaik/a-falu-ahol-mindenki-fogyatekkal-elo-megis-boldog

http://nemharapaspenot.cafeblog.hu/2014/07/03/a-zenelo-doboz/

2014.dec.24. www.elitmed.hu-n Kapócs Géza Karácsonyi gondolatok a szabadságról címmel írt cikket:

http://www.elitmed.hu/kiadvanyaink/lam_lege_artis_medicin/megvaltasra_varva_karacsonyi_gondolatok_a_szabadsagrol_12990/

2014.dec.5. hvg.hu/itthon Molnár Barbara írása A nővér kiadja a receptet és annyi:

http://hvg.hu/itthon/20141205_A_nover_kiadja_a_receptet_es_ennyi


2014.dec.4. index.hu divany   Sákovics Diana tollából Marad a magány és bánat, mert senki nem segít kimászni a mocsárból:

http://divany.hu/ego/2014/12/04/valami_visszatart_ebbe_a_biztonsagos_de_rettenetes_mocsarban./

2014.okt.16. TASZ blog:
http://abcug.hu/bezartak-pszichiatriara-pedig-nem-volt-beteg/

2014.okt.7. hvg.hu-n jelent meg a cikk Zárt osztályra küldik az embert-történetek az elme fogságából

m.hvg.hu/itthon/20141007_A_zart_osztalyra_kuldik_az_embert__Torte

2014. szept 24. www.facebook.com:

www.facebook.com/hullamvasut blogot Hullámvasút- egy kicsit skizo fiú naplója címmel a TASZ hozta létre

2014.szept.17. -től olvasható a Zelei Béla által létrehozott Lélekháló című weboldal. 
„Lélekháló – a mentál-portál” információ-gyűjtésre és a mentális betegeknek szóló gyógyító- és terápiás lehetőségek könnyebb megtalálására jött létre. Nem célja az orvoslásban meglévő szakmai vitákban állást foglalni, pusztán a különböző álláspontokat ismerteti, amennyiben egy-egy ilyen típusú eszmecsere más fórumokon napvilágra kerül.

www.lelekhalo.hu

2014.szept.14. 444.hu-n jelent meg A skizofrénia nem egy betegség, hanem nyolc című cikk:

http://444.hu/2014/09/17/a-skizofrenia-nem-egy-betegseg-hanem-nyolc/

2014.08.18. Bakóczy Szilvia írása a nlcafe-n pszichiáter szakemberek megszólaltatásával:

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20140818/pszichiatriai-ellatas-betegek-combino-gyilkossag-/

2014.08.08. borsonline.hu Combinos gyilkos: családja kitart Áron mellett címmel jelentetett meg cikket:

http://www.borsonline.hu/cikk.php?id=97143


2014.08.06. www.hir24.hu Combinos gyilkosság: bárkivel megtörténhet címmel ad hírt a tragédiáról:

http://www.hir24.hu/sotet-oldal/2014/08/06/combinos-gyilkos-a-korhaz-felelosseget-is-vizsgaljak/

2014.aug.5. 

http://hvg.hu/itthon/20140805_Combinos_gyilkossag_torzshely_kitiltas

2014.08.04. nlcafe.hu-n jelent meg Több köztünk a pszichiátriai beteg, mint gondolnánk című cikk:

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20140804/pszichiatria-betegseg-gondozas

2014.04.03. index.hu-n Gondnokság-nagyhatalom maradunk című cikk:

http://index.hu/belfold/2014/04/03/gondnoksag-nagyhatalom_maradunk/

2014.03.05. A TASZ jelenti blog:

http://ataszjelenti.blog.hu/2014/03/05/jobb_napjaimon_paranoid_skizofrenias_vagyok

2014.02.01. Echo TV Hídemberek c műsorában az Ébredések Alapítvány keretében működő Hanghalló csoportról készített filmet:

http://www.echotv.hu/hidemberek-2014-02-01-hidemberek

2014.jan. 23. Magyar Nemzet  4. oldal: Öngyilkosság:rossz médiatálalás címmel közölt cikket

2013.dec.13. borsonline.hu-n Egy alapítvány, amely segíti a mentálhigénések gyógyulását címmel jelent meg cikk:

http://www.borsonline.hu/20131213_egy_alapitvany_amely_segiti_a_mentalhigenesek_gyogyulasat

2013.11.23. a kannabisz hatása a fiatal szervezetre témáról Fessler Emma interjúja dr Fodor Miklóssal olvasható a life.hu-n

http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20131112-a-kannabisz-hatasa-a-fiatal-szervezetre-dr-fodor-miklos.html

2013.nov.11. Váci Éva cikke, egy laikus bloggoló érdekes felmérése, adatai:

http://www.harmonet.hu/psziche/66954-hat-evig-voltam-gyogyszerfuggo....html

2013.szept.15. Leiningen Piroska cikke az index.hu-n "Más bolondul meg, mi sose" címmel:

http://index.hu/belfold/2013/09/15/mas_bolondul_meg_mi_meg_sose/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index

2013.aug.12. Népszava cikke a Gyöngysor Alapítványról:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=668990&referer_id=friss

2013.aug.1. index.hu/bloghu/praxis-on megjelent írás a Balassa utcai kórházi ellátásról:

http://index.hu/bloghu/praxis/2013/08/01/teletomtek_rivotrillal_es_skizofrennek_titulaltak

2013.június 12. Munk Veronika interjú az index.hu-n jelent meg "Annyi az álmom, hogy éljek" címmel

http://index.hu/belfold/2013/06/12/annyi_az_almom_hogy_eljek/

2013.május 30. Munk Veronika interjú az index.hu-n jelent meg "Megjelentek a kamerák, követtek az autók" címmel:

http://index.hu/belfold/2013/05/30/megjelentek_a_kamerak_kovettek_az_autok/

2013.május 17. Munk Veronika interjú az index.hu-n: "Veszélyes őrültként, vagy fogyatékosként kezelnek"

http://index.hu/belfold/2013/05/17/veszelyes_orultnek_kezelnek_vagy_szellemi_fogyatekosnak/

2013.május 9. Munk Veronika interjúja az index.hu-n: "Az éhenhalást választottam volna"

http://index.hu/belfold/2013/05/09/az_ehen_halast_valasztottam_volna/

2013.márc. stop.hu-n jelent meg a cikk:

http://www.stop.hu/belfold/pszichiatriai-botrany-5-ev-fegyhaz-az-apolonak/1130252/

2013.február 20 LábjegyzetSipos Andrástól a galamus.hu-n:

labjegyzet.doc

2012.LAM 22(4) számban jelent meg Kovács József Etikai kérdések a pszichoterápiában írása 1. rész:

http://www.elitmed.hu/upload/pdf/etikai_kerdesek_a_pszichoterapiaban_i_resz-9411.pdf

2012.LAM 22(5) számban jelent meg Kovács József Etikai kérdések a pszichoterápiában írása 2. rész:

http://www.elitmed.hu/upload/pdf/etikai_kerdesek_a_pszichoterapiaban_ii_resz-9614.pdf

2012.LAM 22(5) számban jelent meg Szummer Csaba A pszichedelikumokban rejlô veszélyek és lehetôségek III. rész

http://www.elitmed.hu/upload/pdf/a_pszichedelikumokban_rejlo_veszelyek_es_lehetosegek_iii_resz-9617.pdf

2012. LAM 22(10-11) számban jelent meg Pikó Bettina Spiritualitás a gyógyításban: áldás vagy átok? Kopp Mária emlékére című írása:

http://www.elitmed.hu/upload/pdf/spiritualitas_a_gyogyitasban_aldas_vagy_atok_kopp_maria_emlekere-10325.pdf

2012.LAM 22(8-9) számban jelent meg Halász Péter Az orvoslás gyakorlatának megújítása – szemlélet és aprómunkák címmel:

http://www.elitmed.hu/upload/pdf/az_orvoslas_gyakorlatanak_megujitasa_szemlelet_es_apromunkak-10126.pdf

2012. LAM 22(5) számban jelent meg  Kapócs Gábor Quo vadis? Mégis, kinek az élete? EBM-alapú egészégpolitika és egészségalapú politika? című írása:

http://www.elitmed.hu/upload/pdf/quo_vadis_megis_kinek_az_elete-9609.pdf

2012. LAM 22(5) számban jelent meg Nagy Zsuzsanna interjúja dr Ratkóczi Évával Borderline és stigmatizáció címmel: 

http://www.elitmed.hu/upload/pdf/borderline_es_stigmatizacio_interju_dr_ratkoczi_evaval-9611.pdf

2011. május 7. Nagy Ildikó írása : Aranyketrec - Itt nem betegek, hanem emberek vannak...címmel a vaol.hu-n jelent meg:

http://vaol.hu/hetvege/aranyketrec-itt-nem-betegek-hanem-emberek-vannak-1227807

2012.12.13. fn.hir24.hu-n jelent meg Farkas Csilla és Munkácsy Márton írása Ki mit tud elmebetegeknek címmel. A cikk első része as olvasható a weboldal alján.

http://fn.hir24.hu/itthon/2012/12/11/ki-mit-tud-elmebetegeknek/

2012.11.12. Index.hu Tudomány rovatban jelent meg a kreativitás és mentális zavar összefüggéséről az alábbi cikk:

http://index.hu/tudomany/egeszseg/2012/11/10/osszefugg_a_kreativitas_es_a_mentalis_zavar/

2012.11.01. Mannhardt András  Embernek látszó tárgyak címmel ír cikket a dehumanizációról:

http://magyarnarancs.hu/lelek/embernek-latszo-targyak-82276

2012.10.03. Magyar Narancsban Birtalan Gy. Gergő A vonat alatt című cikkében az öngyilkosságok megelőzhetőségéről ír:

http://magyarnarancs.hu/lelek/a-vonat-alatt-81897

2012.szeptember 30. Index.hu Belföld rovatban jelent meg Janecskó Kata  Csendben térnek haza az elborult családirtók című írása:

http://index.hu/belfold/2012/09/30/csendben_ternek_haza_vegul/

2012. május 14 nol.hu Vélemény rovatában jelent meg Erdős Virág: Na most akkor... című írása a diszkrimináció ellen:

http://nol.hu/velemeny/20120512-na_most_akkor

2012. február 11. a nol.hu Hétvége rovatban jelent meg Cseri Péter cikke Mézesmadzag a szabadság címmel, amelyben egy pszichiátriai problémával élő ember gondnokság alóli szabadulásának történetéről, körülményeiről olvashatunk:

http://nol.hu/lap/hetvege/20120211-mezesmadzag_a_szabadsag

2012.01.23. az informed.hu-n jelent meg cikk Néhány tudnivaló a skizofréniáról címmel:

http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/psy/schizophrenia_paranoia/?article_hid=165068

2011. december Magyar Narancs karácsonyi számában megjelent Becker András gondnokságról írott cikke:

egy-eljaras-tortenete.pdf

2012. január 5.  cikk a Magyar Narancsban az ötödik kerületi pedagógiai szakszolgálat a sajátos nevelési igényű gyerekek integrálásáról. Az előadó Locsmándi Alajos:

http://magyarnarancs.hu/belpol/lehet-e-a-disznobol-versenylovat-csinalni-78176

2011. november 23. Tallián Miklós cikke olvasható a hvg.hu-n Láthatatlanok - mihez kezd Magyarország a pszichiátriai betegeivel? címmel:

http://hvg.hu/velemeny/20111123_tallian_pszichiatria

2011. november 16. Orcifalvi Anna Nóra írása olvasható a hvg.hu-n „Inkább kiabálják ki, ami fáj” – együtt a mániás depresszióval címmel.

Köszönet Babarczy Eszternek és Rados Virágnak, hogy egyre többször érezhetik,  hasonló problémájukkal nincsenek egyedül:

http://hvg.hu/egeszseg/20111116_manias_depresszio_bura_bipolaris

20111. november 10.Botrányos döntés a láthatáron, interju dr Harangozó Judittal a hvg.hu-n:

http://hvg.hu/itthon/20111110_pszichiatriai_betegek_elvonasok

 2011. augusztus 12. Csordás Lajos nol.hu-n Egy kezdő fesztiválozó kalandjairól ír:

http://www.nol.hu/kult/egy_kezdo_fesztivalozo_kalandjai

2011.06.25. hetivalasz.hu-n A gyermek-addiktológiai ellátás megteremtését sürgeti az ombudsman:

http://hetivalasz.hu/itthon/gyermek-addiktologiai-ellatas-megteremteset-surgeti-az-ombudsman-38940

2011.június 15. http://life-style.hu-n  Bipoláris depresszió: trend vagy átok? Babarczy Eszter megmondja:

http://life-style.hu/egeszseg/20110615_mentalis_betegsegek_babarczy.aspx

2011.06.14.  Nők Lapja Cafe  Kun J. Viktória cikkében olvashatjuk:

Dávid 18 éves, halmozottan sérült, siketnéma fiú. Édesanyja több mint egy évtizede küzd azért, hogy gyermekét kisegítse a most teljesen elzárt világából, egy hallókészülékkel legalább esélyt kaphasson a teljesebb életre. 

http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20110614/fogyatekosnak_nem_jar_hallokeszulek

2011. június 4. az  Index.hu-n olvasható Zsolt Melinda Nem dugják el többé a fogyatékosokat írása:

http://index.hu/belfold/2011/06/04/elobujtatjak_a_rejtekhelyekrol_a_fogyatekosokat/

2010.04.16. nol.hu-n olvasható Bócsi Krisztián interjúja Buda Bélával Olyanok lettünk, mint a verembe esett állatok címmel:

http://nol.hu/archivum/buda_bela__olyanok_lettunk__mint_a_verembe_esett_allatok



2010. 12. 26. a Nők lapja Café-ban Kurucz Adrienn cikkét olvshatjuk Pszichés beteg a családban címmel:

http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20101226/psziches_beteg_a_csaladban/

2011. február 6. a divany.hu Spirit rovatában  olvasható Rimóczi László cikke Amikor egy email is életmentő lehet - lelkisegély a neten címmel:A magányosok egyik legfontosabb kapcsolódási pontja a külvilággal az internet lehet. Számos olyan ember él elszigetelt magányban, akiknek valóban életmentő lehet a rendszeres chat-es vagy e-mail-es kommunikáció. Összegyűjtött néhány léleküdítő szolgáltatást.

divany.hu/spirit/2011/02/06/amikor_egy_email_is_eletmento_lehet_lelkisegely_a_neten/

2011. február 24. az Index Belföld rovatában olvasható Hegedűs Sándor cikke Ha figyelnek az anyára, nem veri agyon gyerekét címmel. A cikk méltó az antistigma díjra:

http://index.hu/belfold/2011/02/24/ha_figyelnek_az_anyara_nem_veri_agyon_egyhetes_gyereket/

2011.02. a weborvos.hu lapszemle rovatában Rihmer Zoltán professzor, a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja nyilatkozik arról, hogy milyen mellékhatása lehet az antidepresszánsok elhagyásának:

http://www.weborvos.hu/lapszemle/gyogyszerek_hianya_miatt_kezdett/170433/

2011.02.14.  www.elitmed.hu-n Császi Erzsébet által készített interjúját olvashatjuk dr. Pusztai Annamáriával, a Debreceni Egyetem  klinikai szakpszichológusával az öngyilkosságokkal kapcsolatban:

http://www.elitmed.hu/ilam/interjuk/szinte_heroizaljak_az_ongyilkosokat_az_emberek_magyarorszagon_7057/

2011-02-14   weborvos.hu -ban  az Európai Epilepszia Nap alkalmából jelent meg cikk az epilepszia stigmatizációjáról:  Míg az ókorban szent betegségként tartották számon, addig a középkorban már üldözték, és máig tart a betegségtől szenvedők kirekesztése:

http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/epilepszia_ki_arnyekbol/170403/

2011. február 14. Az MTV Hiradó Mellékhatások miatt ölhetett a pécsi lövöldöző címmel közölte az alábbi hírt:

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/02/14/06/Mellekhatasok_miatt_olt_a_pecsi_lovoldozo_.aspx

2011.01.15. A weborvos.hu közli a MNO-ban megjelent dr Harangozó Judit által írt cikket A Lipót-nosztalgia és a XXI. századi lélekgyógyászat címmel:

http://www.weborvos.hu/lapszemle/lipot_nosztalgia/168484/

2011.01.11 Index videon Nem rehabilitáció, emberlerakat címmel a mohácsi Pándy Kálmán Otthont mutatja be Verdes Tamás a TASZ-tól, ahol  nagy tömegintézményben sok fogyatékos, pszichiátriai problémával élő és szegény roma épül le, hasonlóan az ország többi nagylétszámú intézményéhez. A felvételek 2009-ben készültek. A kislétszámú lakóotthonokat is sajnos a nagy ház köré építik. Kevesebb lehetőség van így az integrálódásra.

http://index.hu/video/2011/01/11/nem_rehabilitacio_ember_lerakat/

2010 december 26. Fortuna rádió Paks  riportjában Nagy károlyné a Gyöngysor Alapítvány vezetője beszél missziójukról:

http://www.gyongysoralapitvany.hu/riport.html

2010.12. 9. Népszabadság Matalin Dóra: Daróczi halála és médiaminta öngyilkosjelölteknek

nol.hu/lap/mo/20101209-mediaminta_ongyilkosjelolteknek

2010.12.02.  Magyar Narancs XXII. évf. 48. szám-ban Becker András interjúját olvashatjuk A felépülés szabadságáról dr Harangozó Judittal:

http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=22708

2010.12.02.  www.muszakiforum.hu-n jelent meg. Lehet sikeresen foglalkoztatni fogyatékkal élőket

http://www.muszakiforum.hu/?fejezet=5&cid=79797&wa=EPIRSS1048

2010. november 26. Magyar Nemzet-ben jelent meg Buda Béla írása A lelki egészség zavarainak témája a médiában

http://www.mn.mno.hu/portal/750281

2010.11.04. www.pink.hu-n Illés Sarolta cikkét olvashatjuk  A skizofrénia is gyógyítható - ha akarja a beteg! címmel:

www.pink.hu/lelek/a-mentalis-betegsegek-gyogyithatok-2090372/

2010.10.12  Magyar Hírlap onlineban Megbélyegzés helyett kézfogás címmel olvasható Soós Eszter cikke

A mentális betegséggel élők is hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak. Köszönjük!

http://www.magyarhirlap.hu/hirvilag/megbelyegzes_helyett_kezfogas.html

A Kék Fény, majd az ESTE  esti borzasztó riportjaira dr Kurimay Tamás. hibátlanul reagált, amelyhez gratulálunk!

http://www.hirado.hu/Hirek/2010/09/27/21/Az_Este_2010_szeptember_27_.aspx

2010.09.10. Nők Lapja Cafe-n  jelent meg Kun J. Viktória cikke Öngyilkos akarok lenni címmel:

http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20100910/ongyilkossag/


Az elitmed.hu-n olvashatjuk Nagy Zsuzsa interjúját dr. Gerevich József pszichiáterrel: A legagresszívabb személyek nem a börtön falain belül vannak címmel:

http://www.elitmed.hu/ilam/hirvilag/a_legagresszivabb_szemelyek_nem_a_borton_falain_belul_vannak_6128/

2010.09.07. harmonet.hu-n szép cikk jelent meg a mentális problémával élőkről, Az alkotókészség független az egészségi és pszichés állapottól címmel
http://www.harmonet.hu/kultura_utazas/56300-az-alkotokeszseg-fuggetlen-az-egeszsegi-es-psziches-allapottol.html&harmo=807155

2010.09.09. A hír24.hu-n , MNO-n, hirszerzo.hu-n jelent meg a hír, hogy ismét dolgozhatnak a brutális ápolók kiskunhalason. Eltussolták  a felháborító ügyet:

http://www.hir24.hu/belfold/132386/eltussolt-ugyek-a-pszichiatrian.html

http://www.mno.hu/portal/735300

http://www.hirszerzo.hu/cikk.veresek_eroszak_eltussolt_ugyek_a_pszichiatrian.165740.html

2010.szept.1 Nők Lapja:

 

2010. szeptember 7. index.hu  Nem erőszakos a mentális beteg címmel olvashatunk tudományos cikket az indexen. Jó lenne, ha ezen tudományos eredmények eljutnának a köztudatot formáló médiamunkásokhoz is, ugyanerről ír az eletmod.hu is:

http://index.hu/tudomany/2010/09/07/nem_eroszakos_a_mentalis_beteg/

http://eletmod.hu/tart/cikk/j/0/77660/1/eletmod/A_mentalis_betegsegek_onmagukban_nem_kapcsolhatok_az_eroszakhoz

2010. 08. Elitmed: Nagy Zsuzsanna "Elme-alma" és NYITNIKÉK - a megbélyegzés ellen  című cikke olvasható

http://www.elitmed.hu/ilam/hirvilag/elme_alma_es_ebredes_6032/

2010.07.07. ECHO TV   A műsor utolsó interjúja. Dr Silling Tibor a PÉF szakértőjeként a jól sikerült riportban beszél arról, hogy a szakmai vezetők elmulasztották az egyeztetést a beteg-érdekvédelem, és más szakmai csoportok képviselőivel, mielőtt tárgyalásokba kezdtek a kormányzattal. A Lipót bezárását nem érezte meg számottevően a beteg-ellátás. A prioritás ma a járóbeteg-ellátás megmentése: a pszichiátria egy ambuláns szakma...

http://www.echotv.hu/20100707_napi_aktualis.html

2010.08.17. Népszava  Scipiades Erzsébet:  A láthatatlan nőknek nincsenek jogaik című írása olvasható a fogyatékosok jogairól:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=336465

2010.08.06. ATV Jam műsorában az Antistigma Kezdeményezés képviselői nyilatkoznak a mentális problémákkal élők megbélyegzéséről

http://atv.hu/videotar/20100806_megbelyegezte_a_mentalis_betegeket_a_magyar_hirlap

2010. 07.14 MNO Felfüggesztett börtönt kapott az ápoló címmel cikk jelent meg egy fogyatékos ember halálát okozó ápolóról. A cikk nem sok kommentárt fűz a szomorú eseményhez:
www.mno.hu/portal/724913#

2010.06.03 ATV  A z  ATV Hőmérőben Havas Henrikkel beszélget: Soltész Ágnes (Soteria), Prof. Nagy Zoltán (OPNI volt igazgatója), Molnár Károly (MPT), Harangozó Judit:

http://atv.hu/videotar/20100604_homero_2010_06_03_1_resz

2010. május 14 NOL  A szentgotthárdi pszichiátrián súlyosan sértették a betegek jogait. Szabó Máté ombudsman egy előre be nem jelentett látogatása tárta fel a visszásságokat.

http://nol.hu/belfold/durva_jogsertesek_a_pszichiatriai_otthonban

2010.május az Elle magazin Test és lélek rovatában Lelkiállapotunk Kis magyar pszicho- címmel Veiszer Alinda ír cikket:

http://www.elle.hu/article.php?id=3498

2010.április 21 ATV Összefogás az öngyilkosság megelőzéséért. A Jam Light vendége dr. Zonda Tamás, pszichiáter.

http://atv.hu/videotar/20100421_osszefogas_az_ongyilkossag_megelozeseert


2010. április 15. MTI
Lekötözve, pelenkázva, anyja tudta nélkül - az ombudsman egy pszichiátriai osztályon történtekről

http://ots.mti.hu/news.asp?view=2&newsid=61783

2010.április 15. origo.hu

Előzetesbe került a kikunhalasi pszichiátria két ápolója

http://www.origo.hu/itthon/20100415-elozetesbe-es-hazi-orizetbe-kerult-a-kiskunhalasi-pszichiatria-ket-apoloja.html

2010.április 15. nol.hu

http://nol.hu/mozaik/letartoztattak_az_egyik_kiskunhalasi_apolot_


2010. április 14.
Pulitzer-díj mentális betegségért

A Next to Normal (Közel normális) című drámának "a musicalek témáinak gazdagításáért" ítélték oda a rangos kitüntetést.

http://www.kulturpart.hu/index.php?menu=2&rov=1&alrov=1&cikk=19577

2010. április 13. PÉF

sajtóközlemény a kiskunhalasi bántalmazásokkal és az ügyészi munkával kapcsolatban:

http://www.pef.hu/?sajt=I


2010. 04. 13. MTI
Erőszakoskodással gyanúsítják a kiskunhalasi pszichiátria két ápolóját

http://www.origo.hu/itthon/20100413-kiskunhalasi-pszichiatria-eroszakoskodassal-gyanusitanak-ket-apolot.html

2010.04.13 HVG

http://hvg.hu/itthon/20100413_szexualis_egyuttletre_kenyszeritettek_bet

Az RTLklub műsorán, bár kevés műsoridőt kapva szerepel egy édesanya, aki együtt él és küzd mentális begséget viselő fiával

http://rtlklub.hu/musorok/reggeli/cikk/300429

2010.március 30 Magyar Rádió

Közelről: baljós előjelek - megakadályozható az őrület?

http://www.hangtar.radio.hu/kozelrol-baljos-elojelek-megakadalyozhato-az-orulet.html

2010.március 24 ATV

Gratulálunk dr Purebl Györgynek a médiában mutatott kiemelkedő teljesítményéhez, a stigmatizáció ellenes véleményéhez.

http://atv.hu/videotar/20100324_koztunk_elo_gyilkosok_1_resz

http://atv.hu/videotar/20100324_koztunk_elo_gyilkosok_2_resz

2010.március 16.

Soltész Ágnes (Soteria Alapítvány) "antistigma" hatású nyilatkozata az Indexben a kiterjesztett öngyilkossággal kapcsolatban

http://index.hu/belfold/2010/03/16/barkibol_lehet_gyilkos/

2010.március 5.

MNO cikke dr Móré E.Csabával aki a mai pszichiátriai ellátás óriási nehézségeire utal. A pszichiáter főigazgató az orvosok és ápolók elvándorlásáról, a népegészségügyi programról és a depresszió hatásairól  beszél.

http://www.mno.hu/portal/698897

2010.február 26

ÉS cikke a kiskunhalasi intézetben történt méltánytalan bánásmódról

         http://www.es.hu/?view=doc;25294

  

           2010.január 30.

             Népszabadság cikke a kiskunhalasi zárt osztályon történt borzalmakról:

http://nol.hu/belfold/20100130-borzalmak_a_zart_osztalyon


2010. január 29.

TV2 Mokka: Bántalmazások a pszichiátriákon? http://tv2.hu/videok?m=video&video_id=410054 közvetlenül az TV2 oldalán.

2010. január 26.

RTL klub híradó: Verték és alázták az elmebetegeket az ápolók.http://www.rtlhirek.hu/video/81409 közvetlenül az RTL Klub oldalán.

 2010.január 21. MTV

Műsor a depresszióról:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/01/21/12/Nappali_2010_januar_21_.aspx

2009. október 8.

MTV Záróra: Babarczy Eszter többek közt saját depressziójáról, és annak kezeléséről is hitelesen beszél

http://videotar.mtv.hu/Videok/2009/10/08/10/Zarora_2009_oktober_7__Vendeg_Babarczy_Eszter.aspx

 

2009.dec.1. a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum

sajtóközleménye a pécsi egyetemi lövöldözésről

 http://www.pef.hu/?sajt=I

 

2009.dec.4. www.index.hu-n

Száz emberből egy skizofrén címmel Stöckert Gábor  írt cikket  a pécsi lövöldözőről és a feltételezett kórképről

http://index.hu/tudomany/2009/12/04/szazbol_egy_ember_skizofren/

2009.dec.4. Tanács István cikke a www.nol.hu-n  Ámokfutók és pszichésen beteg emberek mindig is voltak, de viselkedésük csak a XX. század második felétől kezdve válik egyre gyakrabban szociokulturális mintává – állítja dr. Temesváry Beáta szegedi pszichiáter, a Magyar Szuicídium-Prevenciós Társaság elnöke.

http://nol.hu/belfold/az_agresszionak_vannak_kreativ_levezetesi_formai

 2009.dec.4. HVG Egy tragédia margójára: Ki bélyegzi skizofrénnek a pécsi ámokfutót?

 http://hvg.hu/itthon/20091204_pecsi_lovoldozes_skizofrenia_szakertok

2009.07.04. a nol.hu-n Kun j. Viktória cikke  a jogaikban is korlátozott fogyatékosokról szól.

Az ombudsman vizsgálatot indított egy a bólyi fogyatékos otthonban történt tragédia miatt. Szabó Máté vizsgálatának eredménye tragikus képet fest a kiszolgáltatottak világáról:

http://nol.hu/lap/mo/20090704-jogaikban_is_korlatozott_fogyatekosok

vissza