TRAUMA TERÁPIA LIGHT. SELFHELP!
( asszertív felidézés)

Íme egy saját játékötlet, amely azon kívül, hogy javítja a memóriát, segít hogy érzéseink megértésével egyes szituációkat életünkből, úgy “tegyünk helyre” ahogyan kell.
Hasznos annak, aki karban tartaná az érzelmi asszociációit, a memóriáját, a belső balanszot.

Jópofa játék lehet egy baráti társaságban közösen “recall”-ni, egy közösen megélt izgalmas, fontos, érdekes, klassz vagy nehéz eseményt. Meg fogtok lepődni mennyire más és más dolgok maradnak meg egy eseményről az azt megélőkben az érzések szintjén, és klassz módot ad a játék arra, hogy barátaiddal még jobban elmélyüljön kapcsolatod.
Hasznos akár nehéz szituációk után bárkinek.
Ígyhát hasznos lehet a pszichózissal élőknek is, akár a felépülésben is segíthet.

Miért ajánlom hanghallóknak is?

  • Mert lehetőséget ad a memória megőrzésére
  • Mert egyszerű kártyajáték és önsegítésként is végezhető
  • Mert adott eseményeket valós kontextusban vizsgálja, ezzel növeli a realitáskontrollt
  • Ütközteti az egyénben lecsapódott valóságot a mások által megélttel így szintén a realitáskontrollt növeli, szinte önkéntelenül is
  • Képet rajzol a pszichózissal élő személyről másnak
  • Finoman trauma feldolgozó funkcióval bír
  • Hanghallóknál, csökkentheti a traumákhoz kötődő hangok erősségét vagy gyakoriságát

Egyszerű otthon játszható, egy vagy kétszemélyes “pszichó”-“asszertív”-“trauma feldolgozó” játékot mutatok be nektek.
A játékhoz arra van szükség hogy kártyákon (kartonból, cetliből) megjelenítsünk jónéhány olyan érzést amit jól ismerünk. Amit a múltban már átéltünk. Ezeket írjuk a kivágott kártyákra vagy egyforma papírcetlikre. Így lesz a kezünkben sok “ÉRZÉS”.

Segítek abban mire is gondoltam, miket is írjunk az ÉRZÉS kártyákra.
Ezek a kártyák lesznek felidéző játékunk alapjai.

ÉRZÉS KÁRTYÁK:

  • Feszült voltam
  • Rettegtem mert
  • Lelkiismeret furdalásom volt
  • Féltem
  • Derülátó voltam
  • Bánatos voltam
  • Örültem mert
  • Figyelmes voltam
  • Elégedett voltam
  • Dühös voltam
  • Csalódtam mert
  • Izgultam
  • Higgadt voltam
  • Szorongtam
  • Attól tartottam hogy
  • Nyugodt voltam hiszen
  • Bűntudatom volt
  • Undorodtam mert

Jómagam ezeket használom a kártyákon, persze a lista bővíthető. Miután ezeket egyforma kártyákra írtuk jöhet a következő lépés, az ESEMÉNY kártyák elkészítése.
Olyan eseményeket írjunk a következő kártyákra amik meghatározóak, nehezek, traumatizálóak voltak életünkben. Bármit leírhatunk, hisz ha intimitásról van szó akkor azt a “társas” játéknál kivehetjük és csak egyénileg használjuk őket.

Fontos hogy az események pusztán OBJEKTÍV MEGNEVEZÉSEK LEGYENEK. Például a “Zoltán elhagyott” kártya tökéletes, de a “Fájt, hogy Zoltán elhagyott” már nem alkalmazható. Hozzáállásunkat érzéseinket NE írjuk a kártyákra.

Néhány példa az ESEMÉNYKÁRTYÁK köréből:
“Kirúgtak a munkahelyemről”, “Karcsiék megvertek az intézetben”, “Apám börtönbe került”, “Nem sikerült az érettségim”, “Igazgató lettem”, “Anyám gyakran bántott”, “Mariannal drogfüggők lettünk”, “Pszichotikus élményem volt”, “Nem vettek fel a PENTAX-hoz”
(Kinek mi volt érzelmileg meghatározó élete során, nem baj ha jó sok kártyánk lesz!)

Mostmár vannak ÉRZÉS és ESEMÉNY kártyáink. Két pakli. Milyen játéklehetőségeket ad ez?

Felidézés egyedül:

Kihúzunk egyet az eseménykártyák közül és mellé teszünk egy érzéskártyát. Megpróbálunk minden releváns érzést és ESEMÉNYT felidézni a kettő kontextusában. Ezt fejben mintegy “szóban” szinte ki is mondjuk, emlékszünk, felidézzük a helyzeteket. Minnél több időt adunk egy ÉRZÉS-ESEMÉNY kapcsolatnak annál jobban erősítjük meg VALÓS emlékeinket, és vizsgáljuk meg eseményeinket TÖBB NÉZŐPONTBÓL.
Természetesen lehet azt is tudni, hogy adott érzés NEM VOLT JELEN a szituációban. (Érdekesség, hogy többszöri felidézés után, olyn érzés is előjöhet amit először elvetünk.)
Értelmezhetjük a szituációt BŐVEBBEN, hogy annyi eseményt és érzést idézhessünk fel amennyit lehet.
NE IJEDJÜNK MEG A FURCSA PÁROSÍTÁSOKTÓL. Ha nem találunk ilyesmit az eseménnyel kapcsolatban vessük egyszerűen el, vagy térjünk vissza rá később.

RecallCards_by_Keri

Egy eseményhez sorban minden felidézés után tegyünk mellé EGYESÉVEL MINDEN ÉRZÉSKÁRTYÁT, és kapcsoljuk hozzá AZT AZ ÉRZÉST. Minden eseményhez EGYESÉVEL minden ÉRZÉST. MINDEN PÁROSRÓL GONDOLJUNK ÁT MINDENT AMI CSAK ESZÜNKBE JUTHAT.

Példa a fenti párosítások alapján: Bántott a férjem, és féltem hogy maradandó sérülésem lesz. Emlékszem ahogy emeli a kezét az nagyon félelmetes volt MINDIG… ( és percekig sok-sok emlék)

de bármely furcsa:

Bántott a férjem. Igen lelkiismeretfurdalásom is volt. Eszembe jutott hogy talán azért ilyen mert tudja, hogy megcsaltam. Ez bántott de nem szóltam. Sokáig erre gondoltam. És csak néztem az arcát ahogy… (és még sok minden.. percekig)

Felidézés párosan szóban:

Ugyanúgy működik mint a gondolati játék az előbb, azzal a különbséggel, hogy adott KÖZÖSEN MEGÉLT eseményt ( közös felidézésnél kevéssé traumatikus eseményekkel kezdjünk, nem veszekedésekkel, bántalmazásokkal. Ezek akkor következhetnek, ha a felidézés egyszerűbb eseményeknél MŰKÖDIK és NEM újabb drámát szül. Csak ez után lépjünk fokozatosan tovább. KÉRHETJÜK PSZICHIÁTER SEGÍTSÉGÉT A KÖZÖS FELIDÉZÉSHEZ: )a másik fél előtt párosítjuk egyenként az érzésekkel, és ezt NEKI ELMESÉLJÜK.

Miután megvan az esemény teljes felidézése az érzésekkel SZÓBAN, olyan mélységben ahogyan csak szeretnénk. Átadjuk az eseményt és az érzéseket a másik félnek és megkérjük, hogy párosítson Ő, és fogalmazza meg mindazt amit neki jelentett ez a párosítás. Csinálja Ő is végig.

FONTOS: Ne szójunk bele abba amit az egyik vagy a másik fél közöl, figyeljünk arra amit mond, hagyjuk az összes érzésen végigmenni. HAGYJUNK IDŐT miután mindketten elmondtuk asszociációinkat, egy jó kávészünet segíthet hogy kiforrottan beszélgethessünk később az egészről HA SZERETNÉNK.
NE VEGYÜNK ELŐ EGY KÖRBEN TÖBB SZITUÁCIÓT, akár egy nap is kellhet ahhoz hogy egy drámaibb szituáció kérdéskörének felidézését megéljük, azon gondolkodjunk.

Csoport előtt is végezhető a kártyás felidézés. Ilyenkor azokat a kártyákat hagyjuk elöl melyek publikusak. A csoport tagjai sok új ismerettel gazdagodhatnak a taggal kapcsolatban. A játékos pedig a “csoport és én” nézőpontból gondolhat életeseményeire.
KÉSŐBB A HALLOTTAK MEGBESZÉLHETŐEK.

SEGÍTSÉG KÉPPEN: ÉRZÉSEK LISTÁJA PROFIKNAK

játék: by kéri p. (c)

Forrás: https://porcelanszivek.wordpress.com/2018/08/22/recall-cards-mit-is-ereztel-akkor-amikor-idezd-fel-a-valosagot-es-legy-jobban/