Ebből tudhatod, hogy valaki a környezetben bipoláris zavarban szenved

2023.07.26.

Hangulatingadozások, depressziós és mániás epizódok váltakozása, kiszámíthatatlanság - hogy csak néhányat említsünk azokból a tünetekből, amelyek pokollá tudják tenni egy bipoláris zavarban élő személy életét. Annak érdekében, hogy a felismerés korai időszakban megtörténhessen, fontos tájékozódni a témában. Kérdés, hogyan segíthetsz, ha magadról vagy egy szerettedről van szó?

Mindannyiunknak vannak hullámvölgyei, de a bipoláris zavar (egykori nevén mániás depresszió vagy mániás-depressziós zavar) esetén a “fent és a lent” szélsőséges módokon mutatkozik meg. A bipoláris zavar ciklusai napokig, hetekig vagy akár hónapokig is eltarthatnak, így nem csupán múló jó vagy rossz pillanatokról van szó.

A szokásos hangulati ingadozásokkal ellentétben a bipoláris zavar hangulatváltozásai olyan intenzívek, hogy komoly negatív hatással lehetnek a munkahelyi vagy iskolai teljesítményre, károsíthatják az emberi kapcsolatokat és megzavarhatják az egyén mindennapi életben való egészséges működését. Összegyűjtöttük, mik lehetnek azok a jelek, amelyek bipoláris zavarra utalnak.

Ebből tudhatod, hogy valaki a környezetben bipoláris zavarban szenved
vissza