Médiafigyelő

Eutanáziát hajtanak végre egy fizikailag teljesen egészséges nőn

2024.04.05.

A 28 éves, depressziós, de fizikailag egészséges, borderline személyiségzavarral küzdő holland nő azt mondja, hogy a jövő hónapban eutanázia útján vet véget életének, mert az orvosok szerint soha nem gyógyul meg.

tovább

Egyre romlik a fiatalok mentális egészsége

2024.03.28.

A húszas éveik elején járó fiatal felnőttek nagyobb valószínűséggel nem dolgoznak lelki betegségek miatt, mint a kora negyvenesek – derült ki egy friss jelentésből. A brit huszonévesek öt százaléka munkanélküli, a mentális egészségügyi válság pedig törvényszerűen súlyos gazdasági következményekkel jár. A krízis egyik fő oka a közösségi média térhódítása.

tovább

Orbán Evelin

2024.03.21.

Orbán Evelin vagyok, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója.

tovább

Skizofréniával küzd a Star Wars Anakin Skywalkerét alakító színésze

2024.03.15.

Jake Lloydnál, aki a fiatal Anakin Skywalkert alakította a Baljós árnyakban, 2008-ban skizofréniát diagnosztizáltak, és a 2023-as teljes mentális összeomlás után most lábadozik.

tovább

Nyolc év, egy hónap, három nap –

2024.02.09.

ma is számolja Petke Zsolt addiktológus főorvos, hogy mióta józan

Magyarországon a hivatalos statisztikák szerint csaknem egymillió alkoholfüggő él, a legtöbbjük azonban sosem kér segítséget. Petke Zsolt, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet osztályvezető főorvosa nemcsak arról beszél kijózanító őszinteséggel, hogyan csúszott bele ő maga a függőség csapdájába, hanem arról is, mit ad neki a felépülés.

tovább

AZ AUTIZMUS VAGY AZ ADHD NEM BETEGSÉG,

2024.02.07.

HANEM A VILÁG MEGTAPASZTALÁSÁNAK ÉRVÉNYES MÓDJA

tovább

„Az előítéletekkel való szembesülés rosszabb lehet,

2024.01.30.

mint maga a pszichiátriai betegség”- Így működik a Magyar Antistigma Munkacsoport

tovább

Korunk kannabisza olyan erős, hogy skizofréniát okozhat

2024.01.19.

Noha a közvélekedés szerint a kannabisz lényegesen gyengébb drog, mint a többi szintetikus anyag, és a szülők sokszor fellélegeznek, ha tizenéves gyerekükről kiderül, hogy füvet szív és nem mást, el kell oszlatnunk ezt a tévhitet.

tovább

Áttörés az antidepresszánsok vizsgálatában: több szinapszis, kevesebb depi

2023.10.19.

Az orvostársadalmat megosztja, hogy korunk egyik népbetegségének, a depressziónak agyi kémiai magyarázata van, vagy esetleg valami más. De az biztos, hogy a depressziósokat már évtizedek óta kezelik gyógyszerekkel, amik hatóideje igen sok, ahhoz képest, hogy a betegek milyen sötét árnyak között élnek. Egy új tanulmány felfedte, hogy miért e késlekedés.

tovább

A Harry Potter úgy tanított neked egy sor pszichológiai módszert, hogy észre sem vetted

2023.10.17.

A Harry Potter varázslatos története világszerte olvasók és nézők millióit ejtette rabul. De nem csak a kalandos története miatt lehet izgalmas olvasmány vagy filmélmény, mivel a sorozat pszichológiai szempontból is számos tanulságot fogalmaz meg számunkra.

tovább