Médiafigyelő

Tenni a stigma ellen

2023.08.01.

Sok előítélet övezi a pszichiátriai betegségeket, az érintettek gyakran szembesülnek ezekkel. Ráadásul a stigmák a felépülést is nehezítik, sokszor több gondot okoznak, mint a tünetek. Ezen próbál változtatni a Nyitnikék antistigma kezdeményezés, amely nem csak az érintetteknek nyújt segítséget, hanem Antistigma-díjával azokra is felhívja a figyelmet, akik tesznek az előítéletek ellen.

tovább

Bipoláris affektív zavar - egy tapasztalati szakértővel beszélgettünk

2023.07.27.

Juli bipolárisként él, saját megfogalmazása szerint már 2 éve egyensúlyban.

tovább

Sinéad O’Connor idő előtti halálában az a legszomorúbb, hogy elkerülhetetlen volt

2023.07.27.

Sinéad O’Connor először a 33. születésnapján kísérelt meg öngyilkosságot, majd volt olyan év, hogy nyolc alkalommal is. „Bevettem a tablettákat, és azt mondtam Istennek: oké, te döntesz. Aztán három-négy nappal később felébredtem. Nyilvánvalóan Isten úgy gondolja, hogy akkora púp vagyok a hátán, hogy még ő sem akar engem. Erős kis rohadék vagyok. Nem arra születtem, hogy meghaljak” – mondta közel tíz éve egy újságírónak.

tovább

Ebből tudhatod, hogy valaki a környezetben bipoláris zavarban szenved

2023.07.26.

Hangulatingadozások, depressziós és mániás epizódok váltakozása, kiszámíthatatlanság - hogy csak néhányat említsünk azokból a tünetekből, amelyek pokollá tudják tenni egy bipoláris zavarban élő személy életét. Annak érdekében, hogy a felismerés korai időszakban megtörténhessen, fontos tájékozódni a témában. Kérdés, hogyan segíthetsz, ha magadról vagy egy szerettedről van szó?

tovább

Virtuális vakrandi segíti a szkizofrén betegek gyógyulását

2023.07.18.

Virtuális valóság alapú terápiával fejlesztik a szkizofrén betegek kommunikációs- és érzelem-észlelési készségét a Semmelweis Egyetemen.

tovább

STEINER KRISTÓF: ITT AZ IDEJE, HOGY MEGBARÁTKOZZAM A SZÖRNYEMMEL

2023.06.09.

Egy otthoni baleset, aminek következtében Steiner Kristóf egy teljes hónapra kórházba kerül, a családja nem látogathatja, egyedül, rettegve, fájdalomtól megkínozva fekszik az ágyhoz kötve. És még csak kétéves. Majd eltelik három év, és a történelem megismétli önmagát, ezúttal agyhártyagyulladás miatt szakítják el mindenkitől hosszú időre.

tovább

Fél életét önkívületben töltötte ez a nő, mire kiderült, mi is a valódi betegsége

2023.06.06.

Korábban is felépülhetett volna, ha rájönnek a tünetek kiváltó okára. A nő története megváltoztathatja a pszichiátriát.

tovább

Amikor idejöttem segítséget kérni, akkor az életem volt a tét

2023.06.05.

Az ország egyik legfontosabb zenekarában dobolt, a koncerteken a fellegekben járt, miközben az alkohol egyre mélyebbre húzta. Az utolsó pillanatban, amikor már sem élni, sem meghalni nem tudott, segítséget kért és kapitulált. Komlóra került rehabilitációra, majd ugyanott kezdett el dolgozni felépülő függők segítőjeként.

tovább

Bulyáki Tünde: Utazás a mentális zavarból a felépülés irányába

2023.06.01.

Kézbe véve Bulyáki Tünde Utazás a mentális zavarból a felépülés irányába című munkáját azzal szembesülhetünk, hogy a pszichiátriai betegséggel élők közösségi ellátásában dolgozó szakemberek számára a területnek egy átfogó, megkerülhetetlen alapműve született meg, amely mind a közösségi ellátásra felkészítő felsőoktatási képzések, mind pedig a gyakorló szakemberek posztgraduális továbbképzése számára igazán hasznos forrás lesz.

tovább

„Az volt az igazságom, hogy megfigyelnek és olvasnak a gondolataimban” –

2023.05.18.

élet paranoid skizofréniával

Kristóf 22 éves kora óta él paranoid skizofréniával. Most 45 éves, jelenleg nincsenek tünetei, hétköznapi életet él, családdal, munkával – szerencsés, mivel ezt nem sokan mondhatják el magukról ilyen diagnózissal. Betegségének legsötétebb időszakáról, mostani életéről, generációkon átívelő örökségről és sorsról mesélt nekünk.

tovább