KÜZDELEM A BORDERLINE SZEMÉLYISÉGZAVARRAL: Mazzag Izabella, filmrendező

2022.06.23.

Mazzag Izabella fiatal dokumentumfilm-rendező.

Bár eredetileg a Táncművészeti Egyetemen táncosnak készült, de egy fura véletlennek köszönhetően váltott a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol tavaly kapott diplomát. Idáig rövidfilmeket, népszerű zenészek video-klipjeit és reklámfilmeket rendezett. Gyorsan divatba jött, amit már számos díjjal is elismertek. Nagyon izgalmas, eredeti alkotó. Csakhogy a sikeres karrier kezdetét egy pszichiátriai betegség árnyékolta be.
Gyerekkorától kezdve kilógott a sorból, barátot is csak nagy nehezen szerzett, szinte mindenhonnan kiközösítették. Fura tünetek nyomán, rábeszélésre megy el egy szakorvoshoz, aki azonnal pszichiátriai zárt osztályra utalja. És bár a zárt osztályon is sorstársairól telefonjával filmet forgat, menet közben kénytelen megtanulni együtt élni a riasztó tünetekkel, amiket összefoglaló néven borderline-nak neveznek. Magyarországon legalább 100-150 ezren hasonló cipőben járnak.
Mi okozhatja ezt a külső szemnek nem könnyen észrevehető betegséget? Milyen stációkon megy keresztül a borderline személyiségzavaros beteg? Ki lehet-e egyáltalán gyógyulni belőle? Mennyiben változtatja meg az önképét és a viszonyát az alkotáshoz ez a betegség?
Megannyi kérdés, amiket Mazzag Izabellával végig beszél Friderikusz Sándor ebben a podcastban, nem is egyszer visszautalva a két hete bemutatott interjú számos megállapítására, amelyeket dr.Máté Gábor kanadai magyar orvostól hallhattunk.

Link: KÜZDELEM A BORDERLINE SZEMÉLYISÉGZAVARRAL: Mazzag Izabella, filmrendező

vissza