Archívum

2020.06.16.

Itt találhatóak a régi anyagok

2011. június 20.

Sajtóközleményt adott ki a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul a NYITNIKÉK Magyar Antistigma
Kezdeményezés

A mentális problémával küzdő emberek áldozatai a társadalmi diszkriminációnak, mely hozzájárul ahhoz, hogy a lelki vagy pszichoszociális segítségre szorulók nem mernek segítségért fordulni. A médiában szereplő, sok esetben a bűnözőket indokolatlanul pszichiátriai esetként kezelő híradások csak fokozzák a kirekesztettséget. Ez történt a közelmúltban is, amikor a Magyar Televízió Híradó című műsorának június 11-i esti adásában elhangzottak szerint „valószínűleg szkizofrén
az a férfi, aki a rendőrökre támadt, ezért lábon lőtték”. A pszichiátriai gondokkal küzdők stigmatizációja ellen harcoló NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul, hogy az ilyen és hasonló esetek kapcsán konzultáljanak a jövőben.

Az egyenlő bánásmódról szóló 2003. évi 125 tv. tételesen felsorolja a védendő adatok közt a fogyatékosságot és az egészségkárosodást külön-külön. A NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés szorgalmazza, hogy egy-egy híradás csak megalapozottan, orvos vagy igazságügyi szakértő jóváhagyásával állapítsa meg, hogy az adott bűncselekmény
összefüggésbe hozható-e az elkövető pszichés állapotával. A zavart viselkedés hátterében nagyon sokféle, átmeneti vagy tartós pszichés zavar, drog-, vagy alkoholhatás állhat.
Leggyakrabban az utóbbiak, az esetek többségében nem szkizofrénia. A Magyarországon bűnelkövetés miatt elzárt emberek között nem lényegesen gyakoribb a szkizofréniával élők aránya, mint ami a lakossági arányukból adódik (1%). Ráadásul az is előfordulhat, hogy valakinek van, vagy volt valamilyen mentális problémája, de nem ezzel összefüggésben
történt a sértő vagy kriminális viselkedés. A mentális problémák szerepének megítélése tehát sokkal nehezebb, mint egy testi fogyatékosságé. Bízzuk ezt egy jól felkészült igazságügyi szakértőre!

Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy „elszakad a cérna”. A mentális zavarban bajt okozó ember maga is sokszor áldozata valaminek, amely pillanatnyilag vagy tartósan befolyásolta az ítélőképességét, áldozata továbbá a hatóságok, intézmények méltatlan bánásmódjának is. Miért is kell valakire rálőni, ha beteg és ha – a Híradó tudósítása szerint már régóta bosszút forralt a rendőr ellen, aki börtönbe juttatta? Ha pedig agresszív volt és nehéz volt megfékezni, akkor miért is következik ebből a pszichiátriai diagnózis?

Az ehhez hasonló híradások tehát kárt okoznak – mindannyiunknak! A NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés az ilyen károkozás ellen harcol, megvalósítva az Európai Unió kiemelt irányelveit a mentális problémákkal összefüggő stigma és diszkrimináció csökkentése érdekében. „Szeretnénk megóvni a pszichiátriai betegeket a megbélyegzéstől, amely sokat ronthat a problémáikon. A mentális zavarok bármelyikünket elérhetnek, jogunk van az emberséges bánásmódhoz. Segítség kell nem pedig kirekesztés” – mondta dr.
Harangozó Judit pszichiáter, a NYITNIKÉK vezető munkatársa.

„Sajnos Magyarországon a média rendkívül gyakran, elhamarkodottan minősíti az agresszív, vagy zavart viselkedésű személyeket "schizofrénnek". Pedig az ilyen viselkedés hátterében számtalan, a központi idegrendszer működését befolyásoló tényező,  pl. anyagcserezavar, keringési zavar is állhat (természetesen az alkoholprobléma mellett). Az impulzuskontroll zavarai is agresszív viselkedést vonhatnak maguk után, és szintén nincs közük a schizofréniához. Valamely viselkedés hátteréről vélemény csak részletes
kivizsgálást követően mondható. Éppen ezért az elhamarkodott kijelentések károsak, mert a médiának a közhiedelmet befolyásoló szerepe van, így a mentális zavarral élő egyének jogait sérti, és alapvetően téves megítélését sugallja„– mondta Dr. Bodrogi Andrea addiktológus-pszidchiáter, a NYITNIKÉK önkéntese,.

*

Az Asperger- szindrómával élő emberek  képesek beilleszkedni a társadalomba, mégis megbélyegzik őket. Ezért kivételesen fontos számukra az elmúlt években kialakult közösség, ahova minden hasonló problémával küzdőt befogadnak.- olvashatjuk a   Rimóczi László cikkét a 2011. március 20-i divany.hu-n:

http://divany.hu/spirit/2011/03/20/a_ferjem_is_beteg_de_megtanultunk_egyutt_elni/

*

Andrew N. Wilner, MD : Epilepsy in 2010 -- Does Stigma Still Exist? 

cikkének magyar változatát  Gallai Anita fordításában

Epilepszia 2010-ben - Még mindig stigma jár vele?  címmel alább olvashatják :

epilepszapdf.pdf

*

2010.okt.11.-én  a Lelki Egészség Világnapján az Ébredések Alapítvány, a PÉF és az Antistigma Kezdeményezés által rendezett  média-pikniken  dr Harangozó Judit által tartott előadás vázlata:

media-piknikjo.pdf

*

A Mental Health Europe sajtóközleménye a Lelki Egészség Világnapja alkalmából:

mhe.doc

*

ZÖLD KÖNYV

A népesség mentális egészségének javításáról
Az Európai Unió mentális egészségügyi stratégiájának céljából

mental_gp_hu.pdf

*


Tegyünk a stigma ellen!

Az Antistigma Hálózat felhívása
A stigma pontatlan és sokszor bántó elképzelés, amellyel egy bizonyos csoportot ruház fel a közvélemény.
A mentális betegséggel élő emberek esetében a stigma elmossa a valós információt és erőszakos, komikus, illetéktelen személyeknek állítja be a pszichiátria betegséggel élőket - ezzel dehumanizálva, a félelem és gúny tárgyává téve őket.
Mindezeken túl a stigma önstigmatizációhoz vezethet, és az érintettek - félve a megbélyegzéstől - nem keresnek gyógyító segítséget. Félnek a többiek véleményétől, attól tartanak, kiderül, hogy valami bajuk van.
A kezeletlen betegség pedig öngyilkos gondolatokhoz és magatartáshoz vezethet. Diszkriminációval szembesülhetnek mentális betegségük, vagy más fogyatékosságuk miatt. Példák vannak erre az élet számos területén: az oktatásban, a szálláskeresésénél, munkavállalásnál, szolgáltatások igénybevételénél, stb.
Hazánkban lépten-nyomon stigmára bukkanunk.
A médiában különösen káros a jelenléte, mert nagy hatással van a társadalom hozzáállására. A stigma fellelhető a politikában, a költségvetési juttatásokban, az egészségügyi tervezés és fejlesztés területén, a szakemberek viszonyulásában, a törvényhozásnál, a médiában és a közösségi élet minden területén.
Stigma a nyilvános megkülönböztetés - de stigma az is, hogy a mentális egészségügyi szolgáltatások kevesebb politikai figyelmet kapnak összehasonlítva más egészségügyi területekkel annak ellenére, hogy nagy kihatásuk van az emberek életére.
Az OECD államokban az egészségügyi kiadások 12%-át költik mentális egészségügyre. Magyarországon erősen csökkenő tendenciát mutat ez az összeg.A jó szándék ellenére egyre csökkenő a mentális egészségügy prioritása a fejlesztés, tervezés területén is.
A pszichiátria területén dolgozó szakemberek legtöbbször a betegség akut fázisában lévő betegeket kezelik, mellőzve a felépülésalapú rehabilitációt és a családok ellátását.
A diszkrimináció elleni törvény (Amszterdami szerződés, melyet 1997-ben egészítettek ki a tagállamok a 13. cikkben a diszkrimináció ellenes csomaggal) nem védi a mentális betegséggel élőket úgy mint pl. a vallási vagy etnikai csoportokat a stigmától, a becsmérléstől.
A mentális zavarral élők nagy része (felmérések szerint kb. 75%-a) érzi úgy, hogy már személyesen is megtapasztalta a stigmát. Noha van fejlődés, a média is folyamatosan támogatja azon sztereotípiák elterjedését, miszerint a mentális betegek általában erőszakosak, vagy gúny tárgyai. Gondoljunk csak a meggondolatlan bűnügyi tájékoztatásokra, és az elvétve előforduló riportokra, amelyek továbbra is keverik a különböző kórképeket, továbbra is állandó felügyeletre szoruló fogyatékosoknak vagy veszélyes elemeknek állítva be a pszichiátriai betegségekkel élőket.
Antistigma Hálózatunk javítani szeretne a rögzült szokásokon. Szeretnénk befolyásolni a társadalom hozzáállását, bővíteni az emberek tudását a mentális betegségekről. Felhívni a figyelmet a stigma káros voltára: akciókkal, stigmafigyelővel, nyilatkozatokkal, - súlyosabb esetekben pedig panasszal élve a megfelelő szervezeteknél.
Lehet csatlakozni Hálózatunkhoz az antistigma2009@gmail.com e-mail címen.

2003-ban a Sziget fesztiválon készült felmérés

azt mutatja meg, milyen ismereteik vannak a Sziget rendezvény látogatóinak a szkizofréniáról, milyenek a betegséggel kapcsolatos előítéletek.  A felmérés eredményei alább olvashatóak:

preziszigetmod.ppt

A WPA Antistigma programhoz csatlakozott Magyar Antistigma Hálózat 2010-es javasolt munkaterve

* A Hálózat tagjainak összegyűjtése megtörtént 2009-ben, tagjai: Ébredések Alapítvány, Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, Nap Kör Mentálhigiénés Alapítvány, DélUtán Alapítvány, Somogyi Andrea, MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület, Lechnerné Vadász Judit, Topolánszky Ákos, Mentál Szanatórium Alapítvány, MSBH Kálvária Közhasznú Egyesület, Menta Alapítvány, Egyensúlyunkért Alapítvány, Mendi Rózsa, Tapasztó Istvánné, "Fészek AM" klub: Szenvedélybetegek önsegítő csoportja, Kucsera Hajnalka és Walla Mária, Bulyáki Tünde, Lajtavári László, Dr. Harangozó Judit, Seress Attila, Dr. Bánfalvai Attila, Félúton Alapítvány, Humán Sztáda Nonprofit Kft, Rácz János

* A Hálózat önálló emil-listájának kialakítása megkezdődött. A címe: antistigma2009@gmail.com Felhívásom ellenére a legtöbb csatlakozó szervezet még nem jelentkezett vissza erre az emilre.
* A Hálózat koordinátora: Rigó Mária, az Ébredések Alapítvány önkéntes munkatársa
* A Hálózatot kiszolgáló honlap, a www.nyitnikék.hu felújítása megkezdődött decemberben. A honlap rendbetétele, frissítése, a honlap emil-es forgalmának átírányítása a fenti emil-címre, ahol a beérkezett vélemények körözhetőek. Határidő: 2010 jan. 31, felelős: HJ, RM, Kristóf Júlia, (az Ébredések A. Antistigma programjának korábbi vezetője).
* A networkhöz csatlakozott szervezetek kontakt-személyeinek kijelölése, akik a kommunikációs, koordinációs munkát vállalják (honlap, emil-lista) határidő: febr. 15.
* A szervezetek által vélemény-alkotó szakemberek delegálása, akik mérvadó véleményeket írnak egyes jelenségekkel, média-megjelenésekkel kapcsolatban, ezeket egymással egyeztetik, majd a honlapon közlik. Itt elsősorban a szervezetek véleményalkotó, a szakmában nagy jártasságú, felépülés-alapú értékeket képviselő vezető szakemberei, kommunikációs szakemberei (ha vannak ilyenek), illetve média-szakemberek lehetnek jelöltek, kb. 5-10 személy elegendő lehet (VÉLEMÉNY-munkacsoport). Határidő: 2010. febr. 15.
* A szervezetek által új ötleteket adó munkatársak jelölése egy INNOVÁCIÓS munkacsoport kialakítása érdekében, akik új programokat, akciókat, szlogeneket, stb. találnak ki, jó elnevezéseket keresnek, stb. A személyek lehetnek ugyanazok is, akik az előző csoportokba kerültek delegálásra. Határidő: febr. 15.
* A honlap feltöltése a szervezetek által javasolt szakmai anyagokkal, pl. a korábbi sikeres projektek bemutatásával, aktuális cikkekkel, saját véleményekkel, stb.. A példaértékű és a stigmatizáló cikkek megjelenítése a médiából (dícsőség- és szégyenfal, vagy vmi ilyesmi..). A Vélemény-munkacsoport rendszeres közléseinek megjelenítése, a levlistán lefolytatott legfontosabb viták megjelenítése (a levélírók engedélyével). A munka kezdete: febr. 15, folyamatosan dolgozunk.
* 2010. szept. 25-én Sartorius Professzort sikerült megnyernem arra, hogy megtartsa számunkra az elmaradt WPA Antistigma Tréninget. Reméljük ez az időpont már nem változik. Professzor Úrral találkoztam a decemberi EU Depresszió és szuicidium konferencián Budapesten, ott egyeztettük az időpontot, amelyet be is írt a naptárjába. Mindenesetre a konferencián már szerepelt Magyarország a csatlakozott országok között, úgyhogy ideje, hogy vmit csináljunk….Az a tervünk, hogy ezen a tréningen ingyenesen vesznek részt a csatlakozott szervezetek koordinátorai ill. véleményalkotói, már persze ha ténylegesen dolgoznak is!
* 2010. dec. első hetében az éves Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencián a Hálózat önálló workshoppal jelentkezik, ahol az egyes résztvevő szervezetek és szakemberek bemutathatják szervezetük egyéb aktivitásait, ill. újabb projekteket, regionális, ill. országos együttműködéseket tervezhetünk, újabb csatlakozókat is gyűjthetünk.
* Díjátadás: Ugyanezen a rendezvényen ünnepélyes keretek közt kiosztjuk a legkorrektebb média-megjelenés, vagy más rendezvény, akció,stb. számára egy díjat , illetve a legkevésbé korrekt számára (javaslatom szerint) az Arany Citrom díjat. A kiválasztást a honlapon. levlistán történő javaslatok alapján a Vélemény munkacsoport tagjai végezhetik el. A díjátadást az Ébredések A. Csorba Simon vezette Ébredés alkotókör performanszával kapcsolhatjuk össze.
* 2010 végén értékeljük az eddigi munkát és az új csatlakozók bevonásával, illetve az esetlegesen inaktív hálózati tagok „kiejtésével” létrejövő hálózattal újabb éves tervet készítünk.

Kérem a csatlakozó szervezeteket, hogy írásban tájékoztassák a hálózatot és a közvéleményt saját Antistigma tervükről, valamint arról, mivel járulnának hozzá a fentiekhez, kik azok a személyek, akiket delegálnak, akik vállalnak feladatokat. Ezekben a tervekben szponzorálási, pályázati terveket, együttműködésekre tett javaslatokat is szívesen látunk. A csatlakozó magánszemélyek „felajánlásait” is várjuk. Határidő: febr. 15.

Programjaink egyelőre önkéntes munkán alapulnak. Finanszírozást próbál pályázati együttműködés keretében az Ébredések Alapítvány pályázati forrásokból biztosítani. A gyógyszergyári támogatások – reklámra lehetőséget nem adó, korrekt együttműködésben megvalósuló– megszerzésében kérjük a partnerek segítségét is, mivel a LEF elindulása óta a céges szponzorációk jelentősen csökkentek alapítványunknál. Amennyiben partnereink szponzort szereznek a Hálózat számára, e pénzforrást az Ébredések Alapítvány elkülönített számlán kezeli majd, folyamatosan tájékoztatva a résztvevőket a számlamozgásokról. A pénzkezelés ellenőrzésére ekkor majd egy ellenőrző bizottságot is kijelölünk, a pénz felhasználásáról nyilvánosan is beszámolunk.

vissza