Médiafigyelő

A családirtást követő öngyilkosság oka nem a depresszió

2019.09.07.

Angolul a „familicide” kifejezést használják arra az esetre, amikor valaki házastársát vagy partnerét (esetenként az exét), illetve a gyerekét is megöli.

tovább

Mentálisan betegen, boldogan

2019.08.25.

Mentőöv - őnsegítő kézikönyv - Antistigma-díjas Oravetz Dániellel és Kulcsár Teodórával készült legújabb cikk.

tovább

Egyre aggasztóbb, hogy mentális betegségek válnak divatossá a közösségi médiában

2019.08.15.

A Fb-on jött velem szemben a cikk. Viszont szerintem beszélni kell róla, hogy ne féljenek tőlünk és a tévhiteket eloszlassuk.

tovább

Ivanova Daniella cikke

2019.08.13.

Borderline-os és kerekesszékes. Nem engedtek fel a buszra, mert kerekesszékes vagyok!

tovább

Oravetz Dániel: „Nem vagyok bolond, csak szkizofrén”

2019.07.25.

Szkizoaffektív pszichózis: ezt a diagnózist kapta Dániel az összeomlása és kórházba kerülése után. Hogy ez pontosan mit jelent, és milyen terhet ró az érintettre és környezetére, azt ő és felesége folyamatosan tanulják.

tovább

Autista Vagyok:

2019.07.23.

„Nekem arról is Excel-táblám van, hogy kik a barátaim”

Az autizmusról még mindig csak az Esőember, legfeljebb Sheldon Cooper ugrik be? Akkor érdemes megismerned az Autista Vagyok YouTube-csatornát, hogy két fiatal személyes élményein keresztül kaphass valódi képet erről a többnyire sztereotípiáktól övezett állapotról.

tovább

ÍGY ÉLT A NŐ, AKINEK HÚSZNÁL IS TÖBB SZEMÉLYISÉGE VOLT

2019.06.24.

Kiskorában két halálesetnek és egy borzalmas balesetnek is szemtanúja volt az a nő, akinek a testében később több mint húsz különböző személyiség lakozott. Christine Costner Sizemore az egyik első olyan ember volt a pszichológia történetében, akit disszociatív személyiségzavarral diagnosztizáltak. Beszámolóiból egy rendkívül bizarr, de korántsem gyógyíthatatlan állapot részleteit ismerhetjük meg.

tovább

Barnahus: a hely, ahol hisznek a traumán átesett gyerekeknek

2019.06.10.

Hiába rajzolta le a kilencéves kislány, ahogyan az édesapja orális aktusra kényszeríti, a nyomozóhatóság ezt nem fogadta el bizonyítékként. Azt mondták, a gyerek csak fantáziál. Az eset néhány éve történt Magyarországon, de a mai napig előfordul hasonló. Ezen próbál változtatni a Barnahus.

tovább

Élményterápia kényszerbeteg gyerekeknek – ez a terápiás szabadulószoba

2019.06.04.

Öt elhivatott szakember a gyerekek lelki egészségével foglalkozó Vadaskert Alapítványnál egészen újszerű ötlettel állt elő: kifejlesztettek egy olyan szabadulószobás játékot, ami segítheti a kiutat a pszichiátriai problémákból is.

tovább