Médiafigyelő

A pandémia okozta stressz megváltoztatta a kamaszok agyát

2022.12.26.

Az iskolabezárások és a karanténszabályok világszerte negatívan befolyásolták a kamaszok mentális egészségét, egy friss kutatás ugyanakkor utal arra is, hogy az agy struktúrájára is hatást gyakorolt – írja a Euronews.

tovább

Történelmi magyar felfedezés: az autizmus és a skizofrénia is más megvilágításba kerülhet

2022.12.21.

Egy eddig nem azonosított, az egész agykéregre jellemző működési elvet írtak le kutatók, amely hozzájárul a tanulás korai fázisának sikerességéhez. A kutatás eredményei alapul szolgálhatnak egyes kórállapotok, például az autizmus és a skizofrénia kifejlődését vizsgáló kutatások tervezéséhez.

tovább

Jó hír érkezett a Richtertől, új amerikai engedélyt kapott a legnagyobb forgalmú terméke (

2022.12.19.

Engedélyezte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a Richter készítménye, a Vraylar (cariprazine) használatát a major depressziós betegek kiegészítő kezelésére – közölte a cég.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

tovább

A DEPRESSZIÓT NEM LEHET TANÁCSOKKAL GYÓGYÍTANI NEM KELL MEGOLDANOD A PROBLÉMÁT, ÚGYSEM TUD

2022.12.16.

Sok cikket, vallomást olvastam már arról, milyen nehéz fel- és beismerni a depressziót. Láttam már testközelből depressziós embert, éltem vele együtt. Valójában nagyon is tudom, milyen depressziósnak lenni.

tovább

Kétszer annyi antidepresszánst szednek a magyarok, mint 20 évvel ezelőtt

2022.12.05.

Felmérték, hogyan változott 20 év alatt világszerte a depresszió elleni gyógyszerek fogyasztása. A magyarországi eredmények nem túl jók.

tovább

Poscast: Ne csináljunk pszichoterápiát, ha nincs vacsora –

2022.11.27.

közösségi pszichiátria és hanghalló csoportok

A közösségi pszichiátria életcélok mentén dolgozik, miközben a lehető legnagyobb mértékben támaszkodik a közösségi erőforrásokra és a természetes segítőkre. Alapja, hogy a befogadó közösség mindannyiunkat gyógyít. Dr. Harangozó Judit pszichiáterrel, az Ébredések Alapítvány vezetőjével és Gallai István tapasztalati szakértővel beszélget Czabán Samu.

tovább

INNOVATÍV TERÁPIÁKKAL GYÓGYULNAK A PSZICHIÁTRIAI BETEGEK A SEMMELWEIS EGYETEMEN

2022.11.21.

Új, természet- és kalandterápiás lehetőség segít többek között a Borderline személyiségzavarban, depresszióban, szorongásos zavarokban, bulimiában szenvedő betegeknek, illetve az önsértést és öngyilkossági kísérletet elkövetőknek a Semmelweis Egyetemen. A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán egy pályázatnak köszönhetően egészülhettek ki a korábbi gyógymódok az innovatív terápiás lehetőségekkel.

tovább

Az addikció nem választás, hanem válaszreakció az emberi szenvedésre

2022.11.01.

Dr. Máté Gábor magyar származású kanadai orvos és író évtizedek óta kutatja a függőségek és a krónikus betegségek kialakulásának okait.

tovább

Válságos állapotban a pszichiátriai ellátás

2022.10.29.

Komoly hangsúlyt kell fektetni a nagy egészségügyi átalakulás során a pszichiátriai ellátás reformjára is – nyilatkozta az Index megkeresésére Szekeres György. A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnöke rávilágított, hogy az elmúlt két évben 25 százalékkal nőtt a szorongásos, depressziós panaszok száma, miközben a kapacitások nem bővültek, sőt a helyzet ez idő alatt csak rosszabb lett.

tovább

Selena Gomez őszintén mesélt a bipoláris zavaráról

2022.10.27.

Selena Gomez sosem titkolta a mentális problémáit, betegségeit, most megjelenő dokumentumfilmjében élete legsötétebb időszakáról mesél.

Az egykori Disney-sztár az elmúlt időszakban rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül. Selena Gomez autoimmun betegsége miatt pár éve veseátültetésen esett át, ami hatással volt az egész életére.

tovább